Vitaliteit
Leestijd
4 min.

‘Vitaliteit is nu echt een onderscheidende bedrijfscompetentie’

In november 2017 werd Jordex uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Inmiddels zijn we een jaar verder… en het heeft de Rotterdamse expediteur geen windeieren gelegd.

Op welke vlakken heeft het bedrijf verdere stappen gezet en hoe heeft de verkiezing hen daarbij geholpen?

Elk jaar reikt ONVZ de prijs voor Het Vitaalste Bedrijf van Nederland uit aan een mkb-organisatie die veel aandacht besteedt aan vitaliteit. Dat uit zich onder andere in ziektepreventie en een duurzame inzetbaarheid van medewerkers als gevolg van bijvoorbeeld gezonde voeding, een prettige werkomgeving en het stimuleren van beweging. Ook beoordeelt ONVZ de deelnemers op hun vitaliteitsvisie. Belangrijke aspecten daarin zijn de bedrijfscultuur, betrokkenheid van medewerkers en leiderschap. Momenteel is de verkiezing voor Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2018 in volle gang. Op 19 november wordt de prijs uitgereikt door zwemkampioen Pieter van den Hoogenband, in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

 

Compleet pakket

Jordex had de verkiezing vooral te danken aan zijn totaalaanpak. “We bieden een compleet Fit20 vitaliteitspakket met sport, voeding en begeleiding”, vertelt Bianca Klapwijk, HR en Office Manager bij Jordex. “Onze medewerkers doen één keer per week tijdens werktijd aan Fit20, een intensieve personal training gericht op spierversterking. Vooral werknemers vanaf 35 jaar hebben daar profijt van. Want als je ouder wordt, neemt je spiermassa – en daarbij je weerbaarheid – af.” Een vitaliteitscoach stemt het voedingsaanbod daarop af, bijvoorbeeld door sporters na afloop proteïnerijke producten te adviseren. Dat is belangrijk voor spierherstel. Elk kwartaal analyseert de Fit20-coach hoe medewerkers er in kracht en vitaliteit op vooruit zijn gegaan. “Zo zien onze mensen zelf het resultaat. Dat stimuleert ze nog meer om door te gaan.”

 

Bosvruchten of verse munt

Jordex bood medewerkers al gezonde producten in zijn eigen brasserie, maar heeft daar het afgelopen jaar een schepje bovenop gedaan. “We hebben alle suikerhoudende dranken uit de schappen gehaald. In plaats daarvan kunnen onze mensen elke dag gratis een ander smaakje water uit de tapvaten drinken. Soms met komkommersmaak, dan weer bosbessen en de volgende dag verse munt”, licht Klapwijk toe. “Iedereen vindt dat prima, zeker nadat ze in een workshop hadden gezien hoeveel suikerklontjes er gemiddeld in een glas cola of andere frisdrank gaan.”

 

Meer dan voeding

De organisatie heeft dit jaar ook de vitaliteit vergroot op andere vlakken dan voeding. Zo is het gratis sportaanbod verder uitgebreid met Pilateslessen, als alternatief voor de intensieve trainingen zoals Total Body Workout, Spinning en boksen. Daarnaast hebben drie bedrijfsteams meegedaan aan de Rotterdam Marathon, is de pensioenverzekering voor alle medewerkers persoonlijk doorgelicht en is de Stoptober-actie een groot succes. “Vanaf 1 oktober is een aantal collega’s gezamenlijk gestopt met roken. En met succes, want veel van hen hebben nog steeds geen sigaret aangeraakt. Als ze dat tot het einde van het jaar volhouden, krijgen ze een financiële beloning in de vorm van een bonus.”

 

Goed voor imago

Als Vitaalste Bedrijf van Nederland heeft Jordex veel aandacht gekregen. Klapwijk: “We zijn geïnterviewd voor diverse landelijke en regionale media en vakbladen over pensioen- en ARBO-dienstverlening. Onlangs hebben we ook RTL Nieuws over de vloer gehad. We hebben meegewerkt aan een item over hoe een cadeau van de werkgever kan helpen bij stoppen met roken en hoe je vitaliteit kunt vormgeven binnen je onderneming. Erg leuk om te doen! Bovendien hebben we veel positieve reacties gekregen op ons tv-optreden.” Ook aan de reacties van sollicitanten ziet Klapwijk duidelijk de focus op vitaliteit terug. “We krijgen vooral brieven van mensen die sporten en gezondheid belangrijk vinden en juist daarom voor ons willen werken.”

 

Kerncompetentie

Uit de reactie van medewerkers, sollicitanten, media blijkt dat vitaliteit gedurende het jaar meer en meer een kerncompetentie van Jordex is geworden. Dat is deels vanzelf gegaan, maar deels heeft het bedrijf dat zelf actief verder vormgegeven. Bijvoorbeeld door zijn visie in de praktijk te brengen met nog gezondere voeding, coaching, een betere wisselwerking tussen sport en voeding, een persoonlijke pensioenregeling, evaluatiegesprekken, cadeau’s voor Stoptober-deelnemers en nieuwe sportprogramma’s. Zo wordt Jordex ook nu nog steeds vitaler. Dat is ook te zien aan het medewerkersbestand. De huidige werknemers worden gezonder en Jordex neemt steeds vaker nieuwe mensen aan die ook veel waarde hechten aan vitaliteit.

In de toekomst wil Jordex zijn vitaliteitsvisie nog verder aanscherpen. Want naast een beter imago en tevreden medewerkers, levert dit de expediteur ook harde, tastbare voordelen op. Medewerkers zijn bijvoorbeeld gemotiveerder en gezonder, waardoor ze minder lang ziek zijn. “Ik merk dat de meesten bij een griepje na een paar dagen weer terug zijn in plaats van een week uit te zieken”, legt Klapwijk uit. “Ook zijn onze mensen over het algemeen minder snel moe, waardoor ze aan het einde van de dag nog scherp een vergadering kunnen voorzitten of klant bezoeken.” Al met al kijkt Jordex met een goed gevoel terug op het jaar als Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. “De inschrijving heeft ons een boost gegeven om kritisch naar onze vitaliteit te kijken en die verder te verbeteren. En het binnenhalen van de prijs heeft dat alleen maar versterkt – vitaliteit is nu echt een onderscheidende bedrijfscompetentie.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?