Preventie
Leestijd
3 min.

De voordelen van bedrijfsuitjes

Bedrijfsuitjes kunnen een sterk wij-gevoel creëren. Een geslaagd uitje met uw medewerkers heeft namelijk serieuze effecten op teambuilding en saamhorigheid, zeker als uw organisatie met verrassende uitstapjes komt. Zo’n ‘verplichte’ onderneming hoeft namelijk echt geen saai rollenspel of serie sketches over de baas te zijn. Hoe origineler de activiteit, hoe spraakmakender de beleving en hoe positiever de effecten van een dagje teambuilding.

Wat is de meerwaarde van een bedrijfsuitje voor uw medewerkers? En wat zijn goede suggesties voor (sportieve) activiteiten? Een overzicht en enkele tips & tricks. 

Teambuilding

Het periodieke bedrijfsuitje met de eigen afdeling of de gehele organisatie is bij veel ondernemingen een van de hoogtepunten op de kalender. Sportieve en creatieve activiteiten doorbreken de dagelijkse routine en bieden veel voordelen, want teambuilding vergroot het onderlinge vertrouwen, bevordert de samenwerking, draagt bij aan effectieve communicatie én zorgt voor een ontspannen sfeer. 

Het opbouwen of verstevigen van een teamgeest heeft een bijzonder effect op de werkvloer. In de eerste dagen na een uitstapje is dat al direct merkbaar aan de sfeer op de afdeling. Dat komt omdat we gemakkelijk in vaste patronen vervallen, waardoor het moeilijk is om vanuit die gebruikelijke routine geïnspireerd te blijven en nieuwe ideeën op te doen. Teambuilding haalt uw personeel uit die vertrouwde comfortzone, met nieuwe inzichten en frisse plannen als gevolg. Plannen die bovendien een grotere kans van slagen hebben, omdat uw personeel ze gezamenlijk heeft bedacht en besproken en daarom gemotiveerder is om ermee aan de slag te gaan. Daarom een drietal suggesties voor originele uitjes.  

1. Koken met collega’s

Teambuilding en interactie buiten het bekende kader van de werkvloer zijn belangrijke ingrediënten voor een bedrijfsuitje. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om daar een originele insteek voor te vinden. Overweeg bijvoorbeeld eens een culinaire avond in een kookstudio. Want een bedrijfsuitje moet in de basis weliswaar vooral leuk en ontspannen zijn, maar als er ook nog iets geleerd wordt, dan is dat zeker meegenomen.

Een kookworkshop maakt dat collega’s elkaar op een nieuwe manier leren kennen. Het biedt een podium voor samenwerking onder hele andere omstandigheden dan men gewend is en met andere teamgenoten dan waar ze dagelijks mee werken. Het is bovendien een activiteit die zeer geschikt is om ook de partners in te betrekken. Personeelsleden die hun partner op deze manier kennis kunnen laten maken met hun werk en de collega’s waar ze dagelijks zoveel tijd mee doorbrengen, voelen zich sterker betrokken bij de organisatie.  

2. Brandweer Survival

Als één team naar de brandweerauto rennen, onderweg je pak aantrekken en je helm opzetten en vol van de adrenaline gezamenlijk in actie komen… Benieuwd of uw medewerkers ook zo goed kunnen samenwerken in een levensbedreigende situatie? Dan is de Brandweer Survival zeker een optie, goed voor een gegarandeerd sportief en educatief programma waar het personeel nog lang over na zal praten. U vindt er meer informatie over op brandweersurvival.nl, met mogelijkheden op meerdere locaties in het land.

3. Samenwerking op het water

Als u denkt aan een dagje met sportieve competitie voor uw personeel, dan komt u wellicht al snel uit bij paintball, karten of een voetbaltoernooi. Voor bedrijfsuitjes is zeilen echter dé teamsport bij uitstek. Ver weg van de standaardomgeving – het kantoor of de productievloer – biedt een zeilboot op het open water alle gelegenheid om te ontdekken wat ons drijft, wat onze doelen zijn én hoe we die samen kunnen bereiken.

Net als op de werkvloer is samenwerking op een zeilboot een vereiste, en een bepalende factor voor het slagen van de inspanningen van de groep. Er wordt een leider aangewezen, taken en verantwoordelijkheden worden verdeeld en samen wordt er gezorgd voor de juiste koers, snelheid en discipline. Een zeiltocht staat daarmee symbool voor de coöperatie binnen een organisatie: houd men het schip recht en de koers vooruit, ook als de variabelen van het open water proberen hun kans te grijpen? Uiteraard behoort een mooie tocht in een praam of zeilvalk ook tot de mogelijkheden, met aansluitend een fraai diner. En wat te denken van wedstrijdzeilen met een hele vloot aan valkjes en achteraf barbecue, pizza uit eigen oven of gezamenlijk ketelkoken om twee van onze tips te combineren? 

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?