Vitaliteit
Leestijd
3 min.

6 tips om medewerkers te stimuleren om op de fiets te komen

We zitten op een werkdag gerust 8 uur op een stoel aan ons bureau. En als we al opstaan voor een stukje beweging, dan is dat vaak om ons te verplaatsen naar een zitplek aan de vergader- of lunchtafel. Als al dat zitten niet gecompenseerd wordt met voldoende beweging, dan kan dat voor serieuze gezondheidsklachten zorgen. Een werkgever is er daarom bij gebaat het personeel te stimuleren in een verantwoorde levensstijl met voldoende beweging, want gezonde medewerkers maken een gezond bedrijf. Van en naar het werk fietsen kan daarin een belangrijk aandeel leveren.

Beweging is baas

Uit onderzoek van TNO blijkt dat we veel te weinig bewegen in vergelijking met wat ons lichaam dagelijks nodig heeft. Met name in de categorie zittend werk scoren we erg matig. En ruim 2 op de 3 dénkt voldoende te bewegen, maar als we de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad volgen, is slechts 42 procent daadwerkelijk actief genoeg.

Het toegenomen aandeel van bewegingsarm werk speelt daarin een grote rol. Op kantoor, achter een beeldscherm, bij productie- en inpakwerk of achter het stuur; een gevarieerde invulling van de werkdag met voldoende fysieke activiteit is niet de standaard. Drukke agenda’s en andere prioriteiten duwen bovendien de goede voornemens om geregeld te sporten opzij. Een hele praktische en toegankelijke manier om daar dagelijks iets aan te doen, is de fiets pakken voor woon-werkverkeer. Wij geven u 6 tips om ervoor te zorgen dat uw personeel op de fiets naar werk komt.

Nederland, Fietsland

Fietsen is een uitstekende manier om iedere dag op vaste momenten voldoende bewegingsactiviteit in te plannen én aan de fysieke conditie te werken. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat mensen die minstens één keer naar het werk of school fietsen maar liefst 20 procent minder kans op stress hebben dan mensen die nooit fietsen. Mensen die vier dagen per week fietsen verminderen dat risico zelfs tot 52 procent. Bovendien is er geen infrastructuur zo goed ingericht op fietsverkeer als de Nederlandse. Maar hoe kunt u uw werknemers ertoe bewegen iedere dag op de fiets te stappen?

1. Hulp bij de aanschaf: fietsplan

Het fietsplan is volgens onderzoek van FiscFree de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde. In het voorbije kalenderjaar is meer dan de helft van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) besteed aan fietsen. Een fietsplan wordt door werkgevers ingevoerd als effectief instrument om medewerkers te stimuleren met de fiets naar het werk te komen, gebruikmakend van de fiscale regelgeving die het mogelijk maakt om met belastingvoordeel een nieuwe fiets te kopen. Bovendien kunt u daarnaast ook abonnementen op OV-fiets en stallingkosten vergoeden.

2. Elektrische fiets is het halve werk

Is de afstand voor uw medewerkers te ver om op een gewone fiets af te leggen? Breng dan de e-bike eens onder de aandacht. Een elektrische fiets is tegenwoordig een stuk goedkoper dan voorheen en er is bovendien net zo goed belastingvoordeel mee te behalen, want via het Nationale Fietsplan (NFP) of de WKR kunt u als werkgever ook e-bikes vergoeden.

3. Spreek duurzaamheid en milieubewustzijn aan

Fietsers werken aan een betere conditie, óók op een e-bike. Maar daarnaast dragen ze ook bij aan een beter milieu, omdat fietsen een van de schoonste vormen van vervoer is. Het past daarom ook uitstekend in een duurzame, groene organisatie. Bovendien blijft de auto vaker staan, wat scheelt in de brandstofkosten. Wist u dat een leaserijder gemiddeld 5 keer duurder is dan een OV-forens en zelfs tientallen keer zo duur als een fietsende medewerker?

4. Zorg voor de juiste voorzieningen

Parkeergelegenheid voor auto’s is doorgaans geen probleem, maar heeft u ook genoeg plaats om veilig wat extra fietsen te kunnen stallen? Een fietsenstalling met voldoende capaciteit is de basis om uw personeel aan het fietsen te krijgen, bij voorkeur afgesloten, overdekt en dicht bij de ingang. Ook geen overbodige luxe: oplaadpunten voor e-bikes.

5. Geen files, geen stress

Een fietser staat nooit in de file, maar dat is bepaald niet de enige stressverminderende factor van onze tweewielers. Fietsen is namelijk op zichzelf heerlijk als ontspanning, ook als je van of naar je werk rijdt. Vooral op de terugreis, want na een drukke werkdag kan men alle zorgen achterlaten en ontspannen aan een vrije avond beginnen. De positieve effecten van fietsen op onze mentale gezondheid verdienen het om op de werkvloer onder de aandacht gebracht te worden – wellicht met een mooie communicatiecampagne?

6. Het goede voorbeeld

Fietsen verbetert de weerstand en de conditie, kan een steentje bijdragen aan plannen voor gewichtsverlies, voorkomt diverse ziektes én helpt om beter te kunnen slapen. De voordelen zijn talrijk, daar kunnen een zuchtje wind en een periodiek buitje toch niet tegenop? Door daar zelf het goede voorbeeld in te geven, krijgt fietsen vanzelf de aandacht.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?