Oud-schaatser Jochem Uytdehaage won twee keer goud op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Tegenwoordig geeft hij motiverende workshops en lezingen over vitaliteit. Begin maart was hij te gast bij het vitaalste bedrijf van Nederland. Wat kon hij hen nog bijbrengen?
Onze zorgconsulenten staan klaar voor elke verzekerde die vragen heeft.
De voorjaarsvakantie betekent voor veel medewerkers lekker een weekje skiën of snowboarden. Heerlijk voor de ontspanning, maar minder fijn als zij net als honderden anderen terugkeren met een blessure. Dat is flink balen, voor zowel uw medewerkers als voor uzelf. Daarom vijf tips om hier mee om te gaan.
Diversiteit in het personeelsbestand zorgt onder meer voor betere (financiële) prestaties, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim. Sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning onderzoekt al twintig jaar de positieve kracht van generatiediversiteit.
‘Van werken wordt iedereen beter’, is het credo van verzuimbegeleider BeauAvis. Ze zien werk en privé niet als twee gescheiden werelden, maar zetten het werk wel centraal. BeauAvis kijkt vooral welke mogelijkheden iemand heeft en welke belemmeringen weggenomen kunnen worden, zodat iemand goed en met plezier aan het werk kan. Een oplossing op maat dus.
Hybride werken is een blijvertje. En daar horen rechten en plichten bij, voor u als werkgever en uiteraard ook voor uw medewerkers. Want u wilt dat zij overal veilig, gezond en verantwoord kunnen werken. Jo Weerts, spreker en docent Arbeidsrecht, belicht drie belangrijke aandachtspunten.
Wat hebben stress en succesvol ouder worden op de werkvloer met elkaar te maken? Meer dan u denkt! Wie last heeft van chronische stress, heeft waarschijnlijk geen match (meer) met de werkomgeving. Prof. Dr. Annet de Lange is bijzonder Hoogleraar Succesvol ouder worden en duurzame inzetbaarheid op het werk en kennisexpert voor het Vitaliteitsnetwerk Nederland. Ze vertelt in dit artikel over de wereld van stress, energievreters en -gevers, ‘bewegende’ pauzes en legt uit hoe mentaal tijdreizen en vitaliserende pauzes bijdragen aan het verlagen van de stress die je nu ervaart.
Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Door het risico op burn-outs te minimaliseren, vergroot u de productiviteit, gezondheid en het werkplezier van uw personeel. Welke stappen kunt u als werkgever nemen? We vragen het aan burn-out coach Liana Verberg: ‘Je moet even investeren, maar op de lange termijn krijg je er veel voor terug.’
Op een ziekenhuisbezoek zitten uw medewerkers niet te wachten. Maar als het nodig is, willen zij het liefst zo snel mogelijk aan de beurt zijn. Een ZorgConsulent van ONVZ kan helpen met wachtlijstbemiddeling. De consulent neemt contact op met verschillende zorgaanbieders om uit te zoeken waar uw medewerkers het snelst geholpen kunnen worden.
1 op de 4 werknemers is in de vrije tijd mantelzorger. Die combinatie is zwaar en verhoogt het risico op ziekteverzuim. Wanneer werknemers om hulp vragen, is het vaak te laat. Om uitval te voorkomen, is het volgens ZorgConsulent Albert Elsendoorn daarom belangrijk dat werkgevers zelf aan de bel trekken.
Een kwart van uw werknemers is hoogstwaarschijnlijk in de vrije tijd mantelzorger. Deze taak drukt zwaar op het welzijn van uw medewerkers. Een mantelzorgvriendelijke werkomgeving creëren is daarom van belang en zorgt voor gezonde, gemotiveerde en loyale werknemers. Deze vier stappen kunt u als werkgever nemen.
Corona hakt er ook bij bedrijven flink in. Zo heeft een groeiende groep mensen nog maanden tot een jaar na hun besmetting last van klachten. Dit wordt ook wel long covid genoemd. Ook werkgevers, casemanagers en bedrijfsartsen krijgen hiermee te maken. Wat is long covid en welke ondersteuning kunnen u en uw medewerkers krijgen? We leggen het u graag uit.
Stress: een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Dat is niet per definitie slecht, maar bij een ongezond hoge werkdruk kan het leiden tot ziekteverzuim. Waar moet u als werkgever rekening mee houden als een werknemer uitvalt door werkstress? En nog belangrijker: hoe voorkomt u dit?
Volgens cijfers van het RIVM leven 645.900 mensen in Nederland met de gevolgen van NAH, oftewel: niet aangeboren hersenletsel. Heeft een medewerker binnen uw bedrijf een beroerte, hersenschudding of tia gehad? Zo gaat u er goed mee om volgens Jasmijn Vollering, NAH-expert en werkzaam bij de Hersenstichting.
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Ruim een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op werk gerelateerde psychische aandoeningen, zoals een burn-out. Dat kan allerlei oorzaken hebben en dat kan zich op vele manieren uiten. Ook andere factoren spelen een rol in hoe goed werknemers in hun vel zitten, zoals iemands leefstijl.
De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.
Het gemiddelde verzuim in Nederland is ten opzichte van vorig jaar flink gestegen. Door het coronavirus deed de toename zich vrijwel in alle bedrijfstakken voor. Daarom: alles wat u moet weten over verzuim. De soorten, de regels en hoe te voorkomen.
Dat de reguliere zorg langzaam maar zeker weer aan het opstarten is, is een feit. Toch zijn veel mensen nog steeds terughoudend om naar de huisarts, fysio of bedrijfsarts te gaan. ‘Weet wat er aan klachten speelt bij je medewerkers. Anders vergroot je niet alleen de verzuimcijfers, maar ook de kloof tussen werkgever en werknemer.’
Er verandert veel nu, de zekerheden van gisteren zijn vandaag alweer achterhaald. In de zorg is de (psychosociale) arbeidsbelasting waarschijnlijk nog niet zo hoog geweest. En veel werknemers werken vanuit huis. Mooi dat dit kan, maar veel thuiswerkers komen in de knel omdat werk en privé in elkaar overlopen. Mentale en fysieke klachten liggen op de loer.
Leren omgaan met werkdruk en tijd of het verbeteren van relaties met collega’s: het online leerprogramma GRIP helpt werkgevers én medewerkers om met meer energie en minder stress door het leven te gaan. ‘Door GRIP te gebruiken als organisatie, doe je al heel veel voor je mensen; je geeft ze aandacht.’
Omarm de powernap en haal de druk van de werkketel. Want als uw medewerkers goed slapen, dan doet u dat ook. Zeven tips om een helpende hand te bieden aan medewerkers die slecht slapen door stress op de werkvloer.
Elke zichzelf respecterende organisatie brengt haar risico’s goed in kaart – financieel, strategisch, organisatorisch… Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s rond uw belangrijkste troef, namelijk uw personeel?
Het aantal online platforms op het gebied van gezondheid en duurzame inzetbaarheid is enorm en blijft stijgen. Benieuwd wat deze platforms u op dit moment kunnen bieden? ONVZ zocht het in samenwerking met SAMR en Dona HR Advies voor u uit.
Griep of een stevige verkoudheid zit in een klein hoekje, en je een dag of twee ziek melden op kantoor overkomt ons allemaal wel eens. Kortdurend ziekteverzuim kan meerdere oorzaken hebben – waaronder een fragiele conditie, ontevredenheid of persoonlijke problemen – en in die gevallen bovendien frequenter voorkomen. Als werkgever bent u er daarom bij gebaat om de oorzaak te achterhalen en de juiste maatregelen te treffen om kortdurend ziekteverzuim te verminderen of te voorkomen.
Sporten is gezond, zeker naast een drukke baan. Het zorgt voor actieve en gemotiveerde medewerkers, maar er zijn meer voordelen – ook belastingtechnisch. We vertellen u daarom graag over de mogelijkheden die u als werkgever anno 2019 aan kunt bieden, en waarom uw organisatie daar baat bij heeft.
Als uw kantoorgebouw een voetbalarena zou zijn en ziekteverzuim uw geduchte tegenstander, stel dan planten op in uw formatie voor een sterke verdediging. Volgens een onlangs verschenen rapport van Wageningen University and Research (WUR) en Leids onderzoeksinstituut Fytagoras daalt namelijk het aantal ziekmeldingen door planten op de werkvloer met 1,6 dag per medewerker per jaar. Planten tackelen de ongezonde lucht in kantoorgebouwen en fleuren de gemoedstoestand van medewerkers op.
Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op werkgerelateerde psychische aandoeningen zoals overspannenheid, een burn-out, depressie of angststoornis. Ruim een derde van alle medewerkers komt daardoor langdurig thuis te zitten. Hoe gaat u daar als werkgever mee om en, minstens zo belangrijk: hoe signaleert u psychische klachten in de toekomst eerder?
Oud-schaatser Jochem Uytdehaage won twee keer goud op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Tegenwoordig geeft hij motiverende workshops en lezingen over vitaliteit. Begin maart was hij te gast bij het vitaalste bedrijf van Nederland. Wat kon hij hen nog bijbrengen?
Vaak wordt onderschat hoe belangrijk slaap is. Wie genoeg slaapt, heeft meer energie, is vrolijker, creatiever én presteert beter op het werk. Helaas slaapt driekwart van de Nederlanders te weinig. Uw werknemers ook?
De voorjaarsvakantie betekent voor veel medewerkers lekker een weekje skiën of snowboarden. Heerlijk voor de ontspanning, maar minder fijn als zij net als honderden anderen terugkeren met een blessure. Dat is flink balen, voor zowel uw medewerkers als voor uzelf. Daarom vijf tips om hier mee om te gaan.
Onze zorgconsulenten staan klaar voor elke verzekerde die vragen heeft.
Onderzoek wijst uit dat sportende kankerpatiënten zes tot acht weken eerder terugkeren op de werkvloer dan niet sportende kankerpatiënten. Gesterkt en zin om weer aan de slag te gaan. Stichting Tegenkracht helpt ze daarbij en biedt sportbegeleiding op maat.
De kranten staan er vol van: Nederlanders hebben last van stress. Er wordt zelfs gesproken over een epidemie van burn-outs.