Gezonde, tevreden medewerkers zijn de sleutel tot zakelijk succes. Ze zijn bevlogen, proactief, productief, loyaal en minder vaak ziek.
Door inzicht te creëren in de vitaliteit van jouw workforce, zet je als organisatie de eerste stap richting goed werkgeverschap. Zo kom je erachter waar pijnpunten liggen en hoe je die kunt wegnemen. Hoe krijg jij inzicht in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers?
Vaak komen bedrijven pas in actie wanneer het te laat is: ze merken dat hun verzuim oploopt, veel medewerkers elders gaan werken en de productiviteit terugloopt. “Dan is het kwaad eigenlijk al geschied”, zegt Marijn Verhoeven, accountmanager en Register Consultant Duurzame Inzetbaarheid bij ONVZ. “Daarom is het belangrijk om integraal aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid, zodat je weet waar de risico’s liggen en problemen als oplopend verzuim en vertrekkende medewerkers voor kunt zijn.”
Organisaties die integraal de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers verbeteren, komen in een positieve spiraal terecht: medewerkers voelen zich gehoord, krijgen waar ze behoefte aan hebben, zijn tevreden, nemen meer initiatief, verantwoordelijkheid en steken collega’s daarin aan. Dat leidt tot een duurzamere en loyalere workforce. “Niet onbelangrijk in de huidige vergrijzende arbeidsmarkt”, vult Verhoeven aan. “Een markt waarin we bovendien te maken hebben met veel minder instroom dan uitstroom en waar de toenemende digitalisering en robotisering vraagt om steeds nieuwe competenties.”
Geen enkel bedrijf heeft een 100% duurzaam inzetbaar werknemersbestand. Kansen op verdere verbetering zijn er altijd. Ook omdat een probleem zeer verschillende oorzaken kan hebben. Een burn-out of stress kan bijvoorbeeld komen door een verstoorde werk-privébalans, maar ook door gebrek aan sociale ondersteuning van leidinggevende en/of collega’s, secundaire arbeidsvoorwaarden, gebrek aan beweging, hoge werkdruk en meer. Juist daarom is inzicht zo belangrijk. Daarmee krijg je als organisatie een totaalbeeld – een solide basis om doelen te stellen voor de inzetbaarheid van jouw workforce.
Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen gezondheid. Om de vitaliteit van jouw medewerkers te vergroten wil je inzicht krijgen in het volledige landschap van duurzame inzetbaarheid waar werkgevers mee te maken hebben. Dit kan aan de hand van de volgende zes thema’s:
Verhoeven: “Ontwikkel als werkgever een duidelijke visie. Ga als management en HR bij elkaar zitten en vraag jezelf af: hebben we duurzame inzetbaarheid wel voldoende verwerkt in onze organisatie? En op welke gebieden kunnen en moeten we verbeterslagen maken?”
Een onderzoek is een goed startpunt om inzicht te krijgen. Maar hoe pak je dit aan? ONVZ heeft daarvoor ontwikkeld; een online scan waarin ondernemers en HR-adviseurs in tien minuten een aantal vragen voorgelegd krijgen, onderverdeeld per thema. Hiermee krijg je inzicht in de vitaliteit van jouw onderneming en kom je erachter waar verbeterpunten liggen. “En wil je hier eens over sparren of kun je hulp gebruiken bij het aanpakken van deze verbeterpunten, neem dan eens contact op met mij of een van mijn collega’s”, aldus Verhoeven.
Marijn Verhoeven is accountmanager en Register Consultant Duurzame Inzetbaarheid bij ONVZ. Hij deelt zijn kennis en ervaring graag met u via Job Werkt of een persoonlijk gesprek.
T 030 639 64 69
E MVerhoeven@onvz.nl
Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.