’s Ochtends vroeg moet je er weer uit, ook al draai je je het liefst nog een keer om. De dag kom je vervolgens door met de nodige koppen koffie. Maar vanavond ga je echt eens op tijd naar bed. Toch?
Helaas lukt het veel mensen niet om genoeg te slapen, terwijl slaap erg belangrijk is. Je moet slaap zien als een soort onderhoudsbeurt voor lichaam en geest. ’s Nachts krijgen die de kans om bij te komen van de dag. Slaap je te weinig, dan herstel je lichamelijk en psychisch onvoldoende. En dat heeft veel gevolgen.
Zo bleek uit Amerikaans onderzoek dat automobilisten die binnen 24 uur een slaapgebrek hebben opgebouwd van twee uur, twee keer zoveel kans hebben op een verkeersongeval. Heb je slechts vier tot vijf uur geslapen, dan neemt dat risico zelfs toe tot ruim vier keer zo veel kans op een aanrijding. Als je moe bent, neemt je concentratie immers af en reageer je minder snel.
Maar slaap speelt ook een belangrijke rol bij denken en leren. Een slaaptekort beïnvloedt deze cognitieve processen op verschillende manieren. Zo kun je als je moe bent minder goed nadenken of je aandacht ergens bijhouden en ben je minder alert. Dit maakt het lastiger om informatie op te slaan en neemt je vermogen om problemen op te lossen af.
Wie chronisch te weinig slaapt, loopt daarnaast ook een grotere kans op allerlei ernstige gezondheidsproblemen. Die hierbij aan een onregelmatige hartslag, een te hoge bloeddruk, een verzwakt immuunsysteem en, op den duur, zelfs hartfalen, diabetes type 2, een beroerte en depressie.
Verschillende onderzoeken hebben verder aangetoond dat weinig slapen het risico op overgewicht vergroot en het moeilijker maakt om af te vallen.
Hoe herken je nu dat je slaaptekort hebt? Of hoe herken je slaaptekort bij je medewerkers?
Je kunt deze problemen voor zijn door elke nacht een half uur eerder naar bed te gaan dan je anders zou doen, om zo te komen aan die minimum hoeveelheid slaap van zeven uur per nacht. Slaap je onrustig? Sport dan regelmatig, want onderzoek wijst uit dat regelmatig bewegen de beste remedie is tegen slapeloosheid. Ook wordt de slaapkwaliteit daardoor beter.
Verder zijn een donkere en stille slaapkamer, een gezond dieet en niet te veel alcohol (en sowieso niet voor het slapengaan) belangrijk voor een betere nachtrust. Ook kun je het beste niets eten vlak voor je gaat slapen. Ten slotte is het belangrijk dat je hersenen tot rust zijn gekomen voordat je je bed induikt. Dus geen tv meer kijken, spannende boeken lezen of naar je smartphone turen voordat je gaat slapen.
Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.