Lang niet elk bedrijf in Nederland doet er nog aan: een pauze waarin je samen met collega’s gaat zitten om koffie te drinken. Toch is het goed om tussen de middag even samen te komen. Waar kun je anders de laatste nieuwtjes doorspreken, samen inspiratie opdoen over lopende projecten of brainstormen? Dit is hét moment van de dag om bij te praten, te ontladen en ontstressen. Dit zijn de voordelen van de ‘ouderwetse’ koffiepauze voor werknemers.
Werk je in een creatieve, snelle en steeds veranderende omgeving waar constant presteren en nieuwe ideeën aandragen de norm zijn? Dan is het geen wonder dat je soms een moment van rust en bezinning nodig hebt om even te ontsnappen aan de hectiek van de werkvloer. Het is dan fijn om samen met je collega’s te kunnen brainstormen zonder dat er enige druk achter staat. Want, is het niet makkelijker om tot creatieve oplossingen te komen als je vrij bent om ongedwongen ideeën uit te wisselen?
Het nemen van koffiepauze is een mooie kans om even van je werkplek weg te komen. Als je een moment weg bent geweest, voel je je sneller weer opgeladen, ready to go en heb je weer energie voor de laatste uren van de dag. In de zomer is het extra lekker om tussen de middag buiten koffiepauze te houden. De frisse lucht en zonnestralen geven je een boost!
Zit je ergens mee en kun je dit onder werktijd bij niemand kwijt? De koffiepauze is een moment om even het hart te luchten. Een lekker kopje koffie stelt mensen op hun gemak en dient als een sociaal smeermiddel.
Werk je in een groot team en kom je elkaar alleen tegen als de ander toevallig voorbijloopt? Dan kan de koffiepauze een uitkomst bieden. Zo leer je ook eens de persoon achter de collega kennen, omdat je in de koffiepauze over niet werkgerelateerde dingen kunt praten. Je brengt toch een groot deel van je week in elkaars nabijheid door. Het is dan fijn om je collega’s wat beter te leren kennen!
Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.