Geen Categorie
Leestijd
fysieke klachten

Voorkom nek-, rug- en schouderklachten

Acht uur per dag stilzitten doet je lichaam geen goed. Werknemers met een kantoorbaan lopen daarom risico op lichamelijke klachten. Onze gezondheidspartner TIGRA kan daar een stokje voor steken of klachten behandelen. Benieuwd wat we voor uw werknemers kunnen betekenen? Lees snel verder.

Veel werkenden in ons land krijgen te maken met fysieke belasting, zoals het tillen van zware voorwerpen, lang stilstaan achter de lopende band of beeldschermwerk. Deze lichamelijke inspanning gaat vaak gepaard met fysieke klachten. 

Arm-, nek- en schouderklachten

‘De meeste medewerkers met fysieke klachten ervaren pijn aan het bewegingsapparaat’, zegt Leo Wijnsma, directeur van vitaliteitsorganisatie TIGRA. ‘Wat vooral opvalt, is dat een grote groep werknemers in Nederland last heeft van arm-, nek- en schouderklachten. Vroeger noemden we dit RSI, nu noemen we het KANS: een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en/of schouder.’

Volgens Wijnsma zijn die klachten altijd al aan de orde geweest, maar is het probleem in coronatijd verergert. ‘De afgelopen maanden moesten we noodgedwongen thuiswerken. Veel medewerkers deden en doen dat thuis nog steeds vanuit een geïmproviseerde werkplek. Gezien thuiswerkplekken niet altijd optimaal zijn afgesteld op het lichaam van de werknemer, zijn klachten aan de armen, nek en schouders toegenomen.’ 

Duurzame inzetbaarheid

TIGRA kan een uitkomst zijn voor werknemers die regelmatig fysiek belast worden. De landelijke organisatie houdt zich in de breedste zin bezig met arbeidsgerelateerde vitaliteit. Begrippen als fysieke belasting en inzetbaarheid spelen hierin een grote rol. De organisatie vergroot duurzame inzetbaarheid van werknemers door hen te helpen vitaal te zijn en optimaal en met plezier te functioneren.

TIGRA richt zich hierbij op drie pijlers: verzuim, preventie en inzetbaarheid. Diensten die gericht zijn op de beperking van verzuim draaien om het herstel en de re-integratie van werknemers. Bijvoorbeeld door middel van een gedragsmatige fysieke training of de behandeling van KANS. Preventieve diensten richten zich op het voorkomen van ergonomische klachten, zoals aanpassingen van werkplek en werkhouding. Maar u kunt ook denken aan trainingen of werkdrukanalyses. Een voorbeeld van een dienst ter bevordering van de inzetbaarheid is het Preventief Medisch Onderzoek.

Interesse in een PMO?

Als werkgeversrelatie van ONVZ krijgt u per medewerker met Werkfit € 100,- vergoed voor een PMO. U kunt daarbij gebruikmaken van een PMO door TIGRA of een van onze andere gezondheidspartners. Zo’n PMO door TIGRA bestaat bijvoorbeeld uit online vragenlijsten over inzetbaarheid, werkvermogen en gezondheid en een digitaal doelformuleringsgesprek met een adviseur. Neem contact op met uw accountmanager of de ONVZ Werkgeversdesk om de mogelijkheden te bespreken, via 030 639 62 66 of werkgeversdesk@onvz.nl.

TOP-principe

TIGRA benadert bedrijven volgens het TOP-principe, waarbij achtereenvolgens naar de volgende niveaus wordt gekeken: technologie, organisatie en personeel.

Wijnsma: ‘We kijken eerst naar technologische oplossingen. Je kunt daarbij de vraag stellen: kunnen we de fysieke belasting verminderen door je thuiswerkplek of een lijn of band in een fabriek anders in te richten? Vervolgens zak je af naar organisatieniveau. Kan het organisatorisch worden opgelost of kunnen we werk verdelen of verlichten? Als technologische oplossingen of veranderingen op organisatieniveau niet het verschil maken, kom je uit op persoonsniveau,  waar TIGRA zich sterk op richt. Denk aan trainingen en voorlichting rondom fysieke belasting en instructies en adviezen voor een gezonde werkplek.’  

Collectiviteitsvoordeel

TIGRA is onderdeel van het ONVZ Gezondheidsnetwerk. De partners die deel uitmaken van ons netwerk selecteren we met de grootste zorg. Werkgevers met een collectieve zorgverzekering bij ONVZ  kunnen hier direct gebruik van maken en kunnen de diensten van TIGRA tegen een gereduceerd tarief toepassen. Daarnaast heeft u als collectiviteit het voordeel dat u een ideale mix van gezondheidspartners kunt inzetten, die aansluit op de behoefte van uw medewerkers.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?