Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk het is medewerkers actief te ondersteunen mentaal en fysiek gezond te blijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkgevers en hr-medewerkers lopen regelmatig tegen een aantal uitdagingen aan bij het inzetten van interventies. We hebben de vijf grootste uitdagingen op een rij gezet. Herkent u dit?
#1 Kwaliteit en effectiviteit
Veel bedrijven werken samen met meerdere aanbieders van interventies. Deze zijn niet bij iedereen bekend en het kan voorkomen dat verschillende leidinggevenden/afdelingen samenwerken met eigen aanbieders. Dit maakt het ingewikkeld om overzicht te houden over de verschillende aanbieders en om in beeld te krijgen hoe effectief hun dienstverlening is.
#2 Lange wachttijden
Het komt regelmatig voor dat medewerkers langdurig moeten wachten op interventies, waardoor zij onnodig lang thuis zitten. Dit zorgt voor frustratie bij de medewerker en voor onnodig hoge kosten aan de kant van de werkgever.
#3 Financiering interventies
Als werkgever geeft u veel geld uit aan gezondheidsbevordering, preventie en zorg voor medewerkers die ziek en/of uitgevallen zijn. Het is vaak niet duidelijk welke organisaties, zoals de zorgverzekeraar, hierin kunnen ondersteunen en op welke manier.
#4 Administratielast
Het aanmelden van medewerkers voor interventies, het beoordelen en goedkeuren van offertes van aanbieders en het administreren van eindrapportages brengt veel administratieve rompslomp met zich mee. Dit kost veel tijd, die u liever op een andere manier zou besteden.
#5 Data security
Niet elke bedrijf maakt al gebruik van een beveiligde omgeving voor het aanmelden van medewerkers voor interventies en het verstrekken van aanvullende informatie. Hoe regelt u dit, zonder risico op een datalek of het schenden van de privacy van uw medewerker?
Herkent u deze uitdagingen? Een eerste stap naar verbetering is om te gaan werken met een vaste providerboog: een beperkt aantal aanbieders met wie u afspraken maakt over periodieke managementrapportages. Zo krijgt u overzicht en inzicht in de effectiviteit van ingezette interventies. Ook leren de aanbieders uw organisatie en medewerkers beter kennen, zodat zij nog beter kunnen aansluiten op de zorgvragen van u en uw medewerkers.
Neem dan contact op met Bas Habets, onze Corporate Healthmanager, via 06 13 60 63 85 of bhabets@onvz.nl. Of kijk op onvz.nl/werkgever. We helpen u graag.
In deze financieel onrustige tijden zorgt geld, of eigenlijk een tekort daaraan, bij veel mensen voor stress. Alhoewel u misschien niet gelijkt denkt aan een zorgverzekeraar daarbij, kan ONVZ wel degelijk hulp bieden aan werkgevers en hun werknemers in deze situatie. BeauAvis is één van de Gezondheidsnetwerkpartners van ONVZ waarmee we dat doen.
Stress onder controle krijgen door aan je ademhaling te werken. Dat is de gedachte achter de HeartMath-methode waar veel werkgevers gebruik van maken. Hoe werkt die methode precies en wat levert het op?
‘Voor mij gaat vitaliteit over het maken van bewuste keuzes die mij en mijn omgeving goed doen.’ Het zijn de woorden van Alexander Stolze, Head of Vitality Benelux bij ING. Zijn missie: een optimale en veilige werkomgeving creëren voor 28.000 ING’ers in Nederland, België en Luxemburg. Alexander deelt zijn ervaring als ‘vitale werkgever’ aan de hand van 5 uitspraken.