Actualiteit
Leestijd
4 min.

Online teambuilding: tips voor virtuele activiteiten

Thuiswerken is voor een groot deel van werkend Nederland het nieuwe normaal. Technologie maakt het gemakkelijk om op afstand samen te werken, maar het sociale contact schiet er bij sommige bedrijven bij in. Hoe kun je als werkgever alsnog een gevoel van verbondenheid creëren in een thuiswerkend team?

Hierover spreken we Sander de Casparis, directeur van vitaliteitsbureau HC Health. Het bedrijf ondersteunt tal van organisaties in het effectief opzetten en uitvoeren van een vitaliteitsbeleid. Vanwege corona is er een speciaal platform opgericht voor alle thuiswerkers: Gezond Thuiswerken. Het platform biedt medewerkers handvatten om zo gezond, productief en gelukkig mogelijk thuis aan het werk te gaan. Sander vertelt wat de basis is van een goed thuiswerkend team en deelt een aantal virtuele activiteiten voor digitale teamspirit.

Sander de Casparis

Mentale druk

Volgens Sander zitten er positieve maar ook negatieve kanten aan het thuiswerken: ‘Uit ons onderzoek onder thuiswerkende Nederlanders hebben we een aantal interessante inzichten gehaald. 40% van de ondervraagden zegt thuis productiever te zijn dan op kantoor. De helft geeft aan minder afgeleid te zijn en 65% zegt zich thuis beter te kunnen concentreren. Dit zijn zeer positieve uitkomsten. 

Helaas zit er ook een keerzijde aan het thuiskantoor: één op de vier respondenten heeft meer fysieke klachten als gevolg van het thuiswerken. En maar liefst 37% zegt het werk minder leuk te vinden en mentaal meer onder druk te staan. Het sociale aspect dat werk normaal gesproken met zich meebrengt, wordt enorm gemist. De uitdaging voor bedrijven is nu: hoe zorg je op afstand voor gezonde en gelukkige werknemers?’ 

Bouwstenen

Sander vertelt dat de basis voor een vitaal team, goed leiderschap is. Een aantal uitgangspunten zijn volgens hem enorm belangrijk bij teammanaging op afstand:

  • Communiceer vaker en duidelijker over de koers van het bedrijf. Waar wil je heen met het team? Stel doelen en zorg er samen voor dat deze behaald worden. Dit geeft een gevoel van eenheid.  
  • Spreek vaker je waardering voor medewerkers uit. Benoem wat iemand goed doet, geef complimenten en wees positief. Accepteer dat er soms minder geproduceerd wordt in deze lastige tijd. 
  • Houd oog voor het individu. De thuiswerksituatie verschilt enorm per persoon. Al die situaties vragen om een andere aanpak. Check regelmatig waar behoefte aan is. Wacht niet tot het te laat is, maar benader proactief. 
  • Steek energie in vitaal leiderschap. Bied bijvoorbeeld een cursus aan je teamleiders aan, waarbij ze ondersteund worden in het (h)erkennen en bespreekbaar maken van stresssignalen.
  • Communiceer zo duidelijk mogelijk. Zorg dat medewerkers op een laagdrempelige manier tot de juiste informatie kunnen komen als ze bijvoorbeeld mentale of fysieke klachten hebben. 

Online teambuildingactiviteiten

Virtuele activiteiten met het team zijn een goede toevoeging aan de basis, zegt Sander: ‘Ze zorgen voor frisse energie. Normaliter spreken thuiswerkende teamleden elkaar (bijna) alleen over werkgerelateerde onderwerpen. Met online activiteiten vervang je het lunch- en koffieautomaatgesprek op kantoor. Het gevoel van gezelligheid, vriendschap en verbondenheid komt weer terug. Hieronder een aantal tips:

1. Beweeg met elkaar
Bewegen is gezond en heel belangrijk, al helemaal nu we veelal achter ons beeldscherm zitten. Wij bieden met HC Health diverse online in- en ontspanningsworkouts aan. Denk aan yoga, mindfulness en cardio. Maar ook aan Energizers van tien tot vijftien minuten om het team tijdens een meeting wakker te schudden.

2. Richt een koffiehoek op
Organiseer digitale koffiemomentjes op vaste tijdstippen. Tussen bepaalde tijden staat er dan een videochat open waar iedereen lekker kan kletsen of zijn of haar ei kwijt kan. 

3. Speel online games
Samen online spelletjes spelen is een toegankelijke manier om even iets leuks te doen met je team. Je hebt enorm veel aanbieders van online game events, zoals Uitjesbazen, waar je bijvoorbeeld een digitale escaperoom kunt doen. Maar je kunt ook gewoon 30 Seconds via Teams spelen. 

4. Bingo!
Online bingo kun je zo gek maken als je zelf wil: met een bingomaster, muziek en grappige outfits. Zorg in ieder geval voor leuke prijzen en genoeg bingokaarten die je digitaal kunt delen. 

5. Doe samen een kookworkshop
Er zijn tal van organisaties die live kookworkshops aanbieden, bijvoorbeeld Monster Events en Smaak Nederland. Van tevoren krijg je een foodbox met ingrediënten thuis geleverd. Tijdens een videocall bereid je samen met het team en onder begeleiding van een kok de gerechten. 

6. Organiseer een hometour
Met al die videomeetings krijg je al een inkijk in iemands leefomgeving, maar hoe leuk is het om elke week een persoon aan te wijzen voor een digitale huistour. Maak het extra leuk door MTV-Cribs na te doen waarbij iedereen een leuk verhaal vertelt over zijn of haar huis. Wellicht ook heel inspirerend!

7. Richt digitale clubs op
Denk aan een filmclub. Kies een film om te kijken en maak een afspraak om virtueel bij elkaar te komen en deze te bespreken. Dit kan ook met boeken, podcasts of muziekalbums.

8. Strijd met elkaar in een quiz
Je kunt wekelijks of maandelijks een gezellige pubquizavond organiseren voor je team. Kahoot is daar een goede tool voor. Iedere keer krijgt één van de deelnemers de rol van quizmaster die vragen bedenkt en de quiz begeleidt. En voor de winnaars kunnen prijzen natuurlijk niet ontbreken.

9. Houd een vrijmibo
Iets minder creatief, maar zeker niet minder leuk: een online vrijdagmiddagborrel. Wijs één collega aan die de muziek verzorgt en iedereen zorgt zelf voor drankjes en snacks. Hoe kleiner de groep, hoe makkelijker je kan kletsen. Tip: de app Vrank biedt leuke vragen om een gesprek te starten.’

Benieuwd wat je nog meer kunt betekenen als werkgever? Lees hier hoe je je thuiswerkende werknemers gezond én gemotiveerd kunt houden.

 

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?