De aankomende feestdagen zijn voor veel organisaties dé reden om een borrel te organiseren. Is dat altijd slim? En hoe doe je het goed? “Aandacht voor je werknemers, dáár gaat het om.”
De ene organisatie sluit de week standaard af met een ‘vrijmibo’, de ander houdt het bij een jaarlijkse kerstreceptie in een nabijgelegen zaaltje; een werkborrel is voor veel bedrijven dé manier om werknemers op een ontspannen manier samen te brengen. Terecht, vindt Maartje Wolff, oprichter van Happy Office. “Je verbonden voelen en onderdeel uitmaken van een groep is één van de redenen waarom we werken”, stelt ze “Een borrel is heel geschikt om dat gevoel van saamhorigheid te benadrukken. Het draagt bij aan de verbinding en betrokkenheid van medewerkers.”
Of de borrel slaagt, is echter afhankelijk van meerdere factoren. En die gaan verder dan wel of geen thema, alcohol of catering. Wolff: “De eerste vraag die je jezelf als werkgever moet stellen is niet of er wel of geen cocktailbar moet komen, maar: wat voor borrel past bij ons en bij onze huidige situatie? Wanneer iedereen in de organisatie happy is en borrels enthousiast worden ontvangen, moet je vooral doorgaan met wat je doet. Goed is goed.” Sta je als organisatie juist voor uitdagingen als het gaat om werkgeluk, gaat het even wat minder goed? Dan is het slim wat zorgvuldiger te werk te gaan.
“Organisaties die financieel een zwaar jaar achter de rug hebben, denken hun mensen vaak in het zonnetje te zetten door flink uit te pakken”, weet Wolff. “Maar juist doordat er het afgelopen jaar op van alles is beknibbeld, kan zo’n borrel voor negatieve gevoelens zorgen.” In zo’n situatie is een borrel bij uitstek een moment om op een laagdrempelige manier aandacht aan te besteden aan de gebeurtenissen. Wolff: “Grijp het moment aan om een persoonlijk verhaal te vertellen, je mensen te bedanken of te zorgen dat ze weer eens ongedwongen plezier met elkaar kunnen maken.”
Hoe je dat het best kunt doen, is per organisatie verschillend. Wolff: “Er is geen one size fits all voor borrels. Het is vooral belangrijk dat wat je doet, authentiek is. Echtheid, een persoonlijke noot en kwetsbaarheid worden bijna altijd het meest gewaardeerd.” Een goede borrel begint daarom met je inleven in je personeel, de mens centraal stellen. Wat voor borrel past bij ons en bij onze situatie? “Weet je niet hoe werknemers het afgelopen jaar hebben ervaren op de vloer? Vraag daar dan naar. Het gaat in je bedrijf uiteindelijk om hen. De borrel is hét moment om dat te laten zien.”
Een kerstborrel is het perfecte moment om bij elkaar te komen, je waardering te uiten en successen met elkaar te vieren. Hoe maak je er iets bijzonders van? Maartje Wolff geeft tips.
Vraag iemand wat hybride werken is en het antwoord is steevast: tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Mireille Beumer, online facilitator, scherpt die definitie liever aan. ‘Hybride werken is de katalysator om werk anders in te richten. Om de samenwerking tussen teamleden opnieuw vorm te geven. Met als doel gelukkigere medewerkers, een sterkere organisatie, meer flexibiliteit, duurzaamheid en goede energie. Gewoon prettiger werken, voor iedereen. Maar, wel anders dan we deden vóór corona.’
1 of 2 weken op een andere plek werken, ergens in Nederland of in het buitenland, waar men hun normale taken uitvoert net als thuis. Een workation is onder werknemers en werkgevers nog niet zo vanzelfsprekend, maar de waarde van remote working wordt steeds duidelijker, zegt ook Alieke Ingerman van Working Remotely: ‘Het is belangrijk dat je personeel goed in zijn vel zit.’
Hard werken is niet ongezond. En een beetje stress ook niet. Maar wanneer u last heeft van chronische negatieve stress, en geen tijd neemt of kunt nemen om op te laden, dan ligt verzuim op de loer. Wat zijn de gevolgen van (chronische) stress? En belangrijker nog: hoe kunt u het voorkomen?