Millennials, de generatie mensen geboren na 1984, zijn de toekomst van de arbeidsmarkt. Met digitale skills en een frisse blik op zaken is deze generatie voor veel bedrijven van onschatbare waarde. Aan de andere kant is het aantrekken en vooral vasthouden van millennials voor veel bedrijven een uitdaging. Deze generatie eist over het algemeen namelijk veel van haar werkgever. Hoe zorgt u er als werkgever voor dat jonge werknemers gemotiveerd blijven om voor uw bedrijf te werken? Wij geven een aantal tips!
Veel millennials worden niet gedreven door een hoger salaris of een auto van de zaak. Ze zijn op zoek naar uitdaging, het opdoen van ervaring en willen zich ontwikkelen. Aangezien millennials vaak aan het begin van hun carrière staan, moeten ze niet het gevoel krijgen dat ze uitgeleerd zijn. Zorg daarom dat jouw jonge werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen door middel van traineeships, workshops of cursussen. Zo voorkom je dat waardevol talent de organisatie vroegtijdig verlaat!
Uit een onderzoek van PwC blijkt dat flexibiliteit en vrijheid voor millennials belangrijke waarden zijn. Zo vinden zij het belangrijker om beoordeeld te worden op geleverd werk, dan op hun aanwezigheid van 9 tot 5. Daarbij zijn millennials op zoek naar een betere balans tussen werk en vrije tijd. Geef ze daarom de mogelijkheid om hun tijd zoveel mogelijk zelf in te delen, bijvoorbeeld door hen thuis te laten werken als daar behoefte aan is.
Het kan soms even duren voordat jonge, nieuwe werknemers echt van waarde zijn voor de organisatie. Zie het aantrekken en opleiden van millennials daarom als een investering; mocht er op de korte termijn niet direct resultaat zichtbaar zijn, probeer dan aan de lange termijn te denken. Om de investering tot een succes te brengen en de millenials gemotiveerd en gelukkig te houden, is het goed regelmatig het gesprek aan te gaan. Wees open over wat hun rol binnen de organisatie is en geef ze het gevoel dat ze gehoord worden. Millennials komen vaak met inzichten en ideeën vanuit een ander perspectief, wat zeer waardevol kan zijn!
Over het algemeen zijn millennials minder hiërarchisch opgevoed dan oudere generaties. Volgens PWnet reageren zij beter op managers met een coachende leiderschapsstijl, dan een manager die de touwtjes strak in handen heeft. Millennials zijn namelijk op zoek naar een soort mentor die hen persoonlijk begeleidt en waarmee ze veel kunnen delen. Door een inspirerende en persoonlijke stijl van leidinggeven, stelt de millennial zich bovendien loyaler en meer betrokken op tegenover uw bedrijf. Naast een lach op de werkvloer zorgt dit ook voor een hogere arbeidsproductiviteit!
Vraag iemand wat hybride werken is en het antwoord is steevast: tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Mireille Beumer, online facilitator, scherpt die definitie liever aan. ‘Hybride werken is de katalysator om werk anders in te richten. Om de samenwerking tussen teamleden opnieuw vorm te geven. Met als doel gelukkigere medewerkers, een sterkere organisatie, meer flexibiliteit, duurzaamheid en goede energie. Gewoon prettiger werken, voor iedereen. Maar, wel anders dan we deden vóór corona.’
1 of 2 weken op een andere plek werken, ergens in Nederland of in het buitenland, waar men hun normale taken uitvoert net als thuis. Een workation is onder werknemers en werkgevers nog niet zo vanzelfsprekend, maar de waarde van remote working wordt steeds duidelijker, zegt ook Alieke Ingerman van Working Remotely: ‘Het is belangrijk dat je personeel goed in zijn vel zit.’
Hard werken is niet ongezond. En een beetje stress ook niet. Maar wanneer u last heeft van chronische negatieve stress, en geen tijd neemt of kunt nemen om op te laden, dan ligt verzuim op de loer. Wat zijn de gevolgen van (chronische) stress? En belangrijker nog: hoe kunt u het voorkomen?