Nederland wordt elk jaar weer getroffen door de griep. Is er ook in uw bedrijf sprake van extra uitval? Een griepprik kan een effectieve maatregel zijn om uw medewerkers én uw bedrijf gezond te houden.
Fitte werknemers zijn gelukkiger en presteren beter. Steeds meer werkgevers investeren daarom in de gezondheid van hun personeel; van speciale vitaliteitsprogramma’s tot vers fruit op kantoor. Toch is er ieder jaar één periode waar geen extra appeltje tegenop kan: de griepperiode. Vorig jaar werden zo’n negenhonderdduizend mensen ziek in de periode van begin oktober tot eind mei.
Griep is de meest voorkomende verzuimreden in Nederland. Een griepgolf is bovendien niet alleen heel vervelend voor werknemers, maar kan ook het bedrijfsproces nadelig beïnvloeden. Wat feiten en cijfers:
– Ieder jaar krijgt minstens 1 op de 10 medewerkers griep
– Een medewerker blijft dan gemiddeld 4 tot 5 dagen thuis
– De epidemie loopt van oktober t/m mei: er is dus veel uitval gedurende het jaar
– Een zieke werknemer kost per dag gemiddeld 250 euro
Gelukkig is griep, in bepaalde mate, te voorkomen. Om het verzuim terug te dringen, kunt u uw werknemers een griepvaccinatie aanbieden; werknemers die gevaccineerd zijn hebben een verminderde kans op griep en vallen dus minder snel uit. Gevaccineerd personeel kan het virus bovendien niet overdragen aan collega’s, cliënten of klanten. De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen, zoals zestigplussers en chronisch zieken. Maar óók als werkgever kunt u de prik gratis aanbieden aan uw werknemers. U betaalt u hier wel voor, maar deze investering weegt niet op tegen de verzuimkosten.
De griepvaccinatie is niet onomstreden. Vorig jaar werden, ondanks de griepprik, veel mensen ziek. Toch zijn artsen het erover eens dat de kans op griep mét prik nog altijd kleiner is dan zonder prik. Wie toch griep krijgt, is bovendien minder ziek én minder lang ziek. De prik blijft daarmee een effectieve maatregel om uw werknemers en uw bedrijf zo fit mogelijk te houden. Vanaf volgende winter (2019) is er een nieuwe vaccinatie met een verwachte hogere effectiviteit.
Naast de prik zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om de kans op griep in uw bedrijf te minimaliseren:
– Faciliteer in voldoende papieren zakdoekjes en lege vuilnisbakken om verspreiding van het virus te voorkomen
– Stimuleer medewerkers hun handen te wassen met water en zeep of faciliteer in desinfecterende gel
– Zorg voor een schone werkomgeving en zet de ramen ’s ochtends even open
– Moedig werknemers aan regelmatig naar buiten te gaan
– Toch ziek? Laat uw werknemer thuisblijven of -werken; beter voor patiënt én collega’s
Stress heeft een slecht imago. Al jarenlang denken we dat stress ons ziek maakt en het risico verhoogt op bijvoorbeeld verkoudheid en burn-outs. Toch kan stress ook een positieve uitwerking hebben. Coach Petra Schneijdenberg vertelt hoe je als werkgever ervoor zorgt dat spanning meer goed dan slecht doet.
Thuiswerken is voor een groot deel van werkend Nederland het nieuwe normaal. Technologie maakt het gemakkelijk om op afstand samen te werken, maar het sociale contact schiet er bij sommige bedrijven bij in. Hoe kun je als werkgever alsnog een gevoel van verbondenheid creëren in een thuiswerkend team?
De mentale gesteldheid van werknemers is door het thuiswerken verslechterd, blijkt uit een onderzoek van FNV. Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? Het Utrechtse consultancybureau &samhoud bedacht er iets op. Zij stuurden werknemers het bos in om te werken en overnachten in een luxe lodge midden in de natuur. Neeltje (27) was een van de geluksvogels.