Actualiteit

Leestijd 4 min.

5 voordelen van de vierdaagse werkweek

De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.

Lees meer

Hoe houd ik millennials binnen mijn bedrijf gelukkig?

Millennials, de generatie mensen geboren na 1984, zijn de toekomst van de arbeidsmarkt. Met digitale skills en een frisse blik op zaken is deze generatie voor veel bedrijven van onschatbare waarde. Aan de andere kant is het aantrekken en vooral vasthouden van millennials voor veel bedrijven een uitdaging. Deze generatie eist over het algemeen namelijk veel van haar werkgever. Hoe zorgt u er als werkgever voor dat jonge werknemers gemotiveerd blijven om voor uw bedrijf te werken? Wij geven een aantal tips!

Lees meer
Leestijd 3 min.

Maak werk van werkgeluk: júíst in crisistijd

Werkgeluk: in crisistijd hebben organisaties wel iets anders aan hun hoofd, zou u denken. Toch loont het om werk te maken van werkgeluk. Het maakt uw mensen en dus uw organisatie crisisbestendiger. Happyholics weet daar alles van. ‘Als je pas gaat investeren in werkgeluk als je in crisis zit, ben je te laat.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Gezonde medewerkers na de crisis? Maak een terugkeerplan

Na de coronacrisis hoopt iedereen weer ‘normaal’ aan het werk te kunnen. Maar de impact van de crisis op werknemers is dan nog niet weg. Voor HR en werkgevers is het daarom goed om nu al een terugkeerplan te maken. ONVZ vraagt advies aan Khadija Charafi, commercieel manager bij psychologenorganisatie VitalMindz. 

Lees meer
Leestijd 3 min.

Het effect van het coronavirus op onze psychische gezondheid

De een komt tot rust, de ander is al blij als het lukt om uit bed te komen: corona heeft op iedereen een andere uitwerking. Maar wat gebeurt er volgens experts met onze psychische gezondheid tijdens een ramp als de coronapandemie? En wat doen we vervolgens als we ons niet goed voelen? ‘Vooral millennials hebben het nu zwaar.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

De herstart van de reguliere zorg: ook in uw belang

Dat de reguliere zorg langzaam maar zeker weer aan het opstarten is, is een feit. Toch zijn veel mensen nog steeds terughoudend om naar de huisarts, fysio of bedrijfsarts te gaan. ‘Weet wat er aan klachten speelt bij je medewerkers. Anders vergroot je niet alleen de verzuimcijfers, maar ook de kloof tussen werkgever en werknemer.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Vakantiedagen opnemen: juist nu

Veel werknemers twijfelen over het opnemen van hun vakantiedagen in coronatijd. Niet alleen zijn de mogelijkheden van op vakantie gaan beperkter, het thuiswerken zorgt al voor wat extra vrije tijd. Toch is het van belang dat u uw medewerkers stimuleert om vakantiedagen op te nemen, juist nu. ‘Mijn advies? Ga genieten van de zomer.’

Lees meer
Leestijd 5 min.

Alles over het nieuwe geboorteverlof voor partners na 1 juli

Vaders en partners kunnen vanaf 1 juli 2020 vijf keer zoveel verlof aanvragen na de geboorte van hun kind als voorheen. Wat verandert er precies in de regelgeving en waarom is dit aanvullende geboorteverlof zo belangrijk voor de gezondheid en de band tussen vader en kind?

Lees meer

Van reistijd naar creativiteit: dit doen we met onze extra uren

Een eigen kast in elkaar zetten, een boek schrijven of de Nachtwacht schilderen: Lucinda (49), Max (22) en Kirsten (29) forenzen normaal tussen huis en kantoor en hebben sinds de thuiswerk-maatregel zeeën van tijd over. ‘In de tijd die ik normaal in de auto zit, schrijf ik nu een boek.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

‘Ik werk niet voor het geld, ik werk voor de missie’

Een auto van de zaak, veel doorgroeimogelijkheden en een lekker salaris op je bankrekening? Mwah, zegt de nieuwe generatie young professionals. Zij gaan liever voor de 3 P’s: People, Planet, Prosperity (en: Purpose). Werken voor bedrijven met een maatschappelijke visie, die duurzaam ondernemen en waar er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. ‘Impact maken voor merk, mens en milieu. Dat is wat ik met mijn bedrijf wil bereiken.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Wat als we binnenkort weer naar kantoor mogen?

We zijn inmiddels in de fase beland waarin alles wordt aangepast op een anderhalvemetersamenleving. Vol spanning wachten we af op de maatregelen omtrent thuiswerken. Wat als we binnenkort weer allemaal naar kantoor mogen? Hoe doen we dat, coronaproof? Maaike Boné, Head Occupier Consulting and Workplace Strategies bij CBRE, geeft antwoord op dit scenario.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Wat als: we nog langer moeten thuiswerken?

We zijn inmiddels in de fase beland waarin alles wordt aangepast op een anderhalvemetersamenleving. Vol spanning wachten we af op de maatregelen rondom thuiswerken. Wat als we voorlopig nog niet naar kantoor mogen? Wat zullen de gevolgen zijn van nog langer thuis werken? Mariska van de Kaa, adviseur Gezond Werken en eigenaar van Vita2Move, geeft antwoord op dit scenario.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Blijf in beweging, juist nu: tips van Arie Boomsma

We zijn ruim een maand in quarantaine. Wat doet thuiswerken met uw lichaam en dat van uw medewerkers? Juist nu is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Van yoga achter uw bureau tot sporten in uw woonkamer: Arie Boomsma geeft tips.

Lees meer
Leestijd 3 min.

4 tips van huisarts Rutger

De coronacrisis vraagt veel van ons. We moeten veel binnen zitten en onze leef- en werkstijl omgooien. Sommigen maken zich misschien zorgen om de eigen gezondheid, of om die van familie en vrienden.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Onbeperkt aantal vakantiedagen: werkt dat?

Geen (boven)wettelijke vakantiedagen meer, maar uw medewerkers onbeperkt verlof laten opnemen. Bij trainings- en adviesbureau UPD hebben ze deze arbeidsvoorwaarde twee jaar geleden al in acht genomen. ‘We wilden het gevoel van ondernemerschap versterken.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Millennials in uw bedrijf? Grote kans op productivity guilt

Altijd maar bereikbaar zijn voor de baas, thuis werken terwijl ze ziek zijn en lunchen achter het bureau. Dit zijn tekenen dat de millennials in uw bedrijf wellicht lijden aan productivity guilt. ‘De scheiding tussen werk en privé vervaagt door de coronacrisis verder voor millennials.’

Lees meer
Leestijd 5 min.

Creëer klein geluk: geef meer complimenten

Een compliment geven: het klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk doen we het veel te weinig. Dat terwijl (gebrek aan) waardering reden nummer één is waarom mensen ontslag nemen. Werkgevers: investeer in waardering en start op 1 maart, tijdens Nationale Complimentendag.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Liefde op de werkvloer: hoe gaat u daarmee om?

Liefde is prachtig, maar als het ontstaat op de werkvloer dan kan dat voor een lastig pakket zorgen. Zeker voor werkgevers. Zijn er eigenlijk wettelijke regels voor? Dit is hoe u omgaat met verliefde collega’s.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Epilepsie op kantoor: ‘Ik ben mijn collega’s enorm dankbaar’

In Nederland zijn er zo’n 120.000 mensen met epilepsie. Met een behandeling wordt uiteindelijk 70% aanvalsvrij, maar dat geldt niet voor iedereen. Leonieke en Dave hebben beiden onbehandelbare epilepsie en werken dagelijks op kantoor. En dan? Dan is het noodzaak dat je werkgever en collega’s er voor je zijn. ‘Dat mijn collega’s zó reageren op mijn aanvallen, is onbetaalbaar.’

Lees meer
Leestijd 3 min.

Ongezond, oneerlijk of onveilig: dit gebeurt er op de werkvloer

Werknemers zijn vaker dan je denkt het slachtoffer van ongezonde, onveilige of oneerlijke praktijken op de werkvloer. Wat zijn deze praktijken en hoe kun je ze als werkgever of manager voorkomen?

Lees meer
Leestijd 3 min.

‘Vrijwilligerswerk is een verrijking van je leven’

Ze hebben beiden een vaste baan, een kindje van vijftien maanden én zetten de overige vrije uren in op het helpen van een ander. Voor Monique en Jörgen (34) is het elke dag Nationale Vrijwilligersdag.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Bijzondere ondernemer: Joshua van Eijndhoven

Niet alleen geeft hij met zijn start-up Voja Travel iets terug aan de planeet en de lokale bevolking op Kaapverdië, een van de kernwaarden van ondernemer Joshua van Eijndhoven (34) is dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling bij zijn medewerkers. ‘We checken altijd even in op gevoelsniveau, voordat we een dag beginnen.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Dankzij SABIC en een ‘powernap’ worden werknemers nog vitaler

Sommige bedrijven gaan nét een stapje verder voor de vitaliteit van hun werknemers dan anderen. Met wetenschappelijk bewezen effect zoals bij SABIC in Bergen op Zoom. De producent van kunststof korrels, platen en films zorgde onder meer voor een plek waar medewerkers heel bewust een ‘powernap’ kunnen doen.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Last van muggen? Met deze tips blijven ze weg!

Bij de zomer denken we aan zon, zee strand... en (helaas) ook aan muggen. Naast dat het zoemgeluid u wakker houdt in de nacht, laten ze vaak iets anders achter: een jeukende, rode bult. Met deze tips komt u de zomermaanden door zónder last van muggen.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Veel gezondheidsplatforms focussen op fysieke gezondheid

Het aantal online platforms op het gebied van gezondheid en duurzame inzetbaarheid is enorm en blijft stijgen. Benieuwd wat deze platforms u op dit moment kunnen bieden? ONVZ zocht het in samenwerking met SAMR en Dona HR Advies voor u uit.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Hoe voorkom je gezondheidsrisico’s?

De RI&E (risico-inventarisatie & -evaluatie), als werkgever of HR-medewerker ontkom je er niet aan. Het beschrijven van de gezondheidsrisico’s in uw organisatie en de maatregelen daartegen kan u dan ook veel opleveren. Maar het invullen van die maatregelen kan wel een uitdaging zijn. Wij helpen u daarbij.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Vier tips voor het voorkomen van verzuim

Onlangs was ik als partner van Vitaliteitsnetwerk Nederland bij een bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid. Daar sprak ik verschillende HR-professionals over het voorkomen van verzuim. Hoe kom je erachter wat de oorzaken zijn en hoe ga je vervolgens aan de slag? Uit deze gesprekken kwamen vier tips die ik graag met jullie deel.

Lees meer
Leestijd 2 min.

ONVZ helpt Pon bij vaccineren tegen Hepatitis A en B

Als zorgverzekeraar willen wij onze klanten en relaties graag helpen in hun zoektocht naar oplossingen voor gezondheidsvragen.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Komen uw medewerkers gezond en veilig thuis?

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk wakkert ieder jaar op 28 april het bewustzijn rondom arbeidsongevallen en beroepsziekten aan.

Lees meer
Leestijd 2 min.

Wetsvoorstel: het recht op onbereikbaarheid

Even je werkmail checken in de vakantie of een telefoontje van de baas aannemen in het weekend: dat is heel gewoon, toch? Tweede kamerlid Gijs van Dijk (PVDA) vindt dat iedereen zeker moet kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd. Hij stelde een conceptwetsvoorstel op; de Wet op het recht op onbereikbaarheid. En u kunt hier tot 1 april op reageren.

Lees meer