Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk wakkert ieder jaar op 28 april het bewustzijn rondom arbeidsongevallen en beroepsziekten aan.
JobFit Support is het aanspreekpunt en de adviseur voor hr-medewerkers, budgethouders, bedrijfsartsen en JobFit-zorgaanbieders.
Even je werkmail checken in de vakantie of een telefoontje van de baas aannemen in het weekend: dat is heel gewoon, toch? Tweede kamerlid Gijs van Dijk (PVDA) vindt dat iedereen zeker moet kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd. Hij stelde een conceptwetsvoorstel op; de Wet op het recht op onbereikbaarheid. En u kunt hier tot 1 april op reageren.
Super Brains begon ooit als een idee voor een app voor ADHD’ers. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvol en vernieuwend E-health platform, dat sinds kort voor iedereen beschikbaar is. Maar wat maakt Super Brains nou precies zo uniek?
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?
De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.
Millennials, de generatie mensen geboren na 1984, zijn de toekomst van de arbeidsmarkt. Met digitale skills en een frisse blik op zaken is deze generatie voor veel bedrijven van onschatbare waarde. Aan de andere kant is het aantrekken en vooral vasthouden van millennials voor veel bedrijven een uitdaging. Deze generatie eist over het algemeen namelijk veel van haar werkgever. Hoe zorgt u er als werkgever voor dat jonge werknemers gemotiveerd blijven om voor uw bedrijf te werken? Wij geven een aantal tips!
Werkgeluk: in crisistijd hebben organisaties wel iets anders aan hun hoofd, zou u denken. Toch loont het om werk te maken van werkgeluk. Het maakt uw mensen en dus uw organisatie crisisbestendiger. Happyholics weet daar alles van. ‘Als je pas gaat investeren in werkgeluk als je in crisis zit, ben je te laat.’
Na de coronacrisis hoopt iedereen weer ‘normaal’ aan het werk te kunnen. Maar de impact van de crisis op werknemers is dan nog niet weg. Voor HR en werkgevers is het daarom goed om nu al een terugkeerplan te maken. ONVZ vraagt advies aan Khadija Charafi, commercieel manager bij psychologenorganisatie VitalMindz.
De een komt tot rust, de ander is al blij als het lukt om uit bed te komen: corona heeft op iedereen een andere uitwerking. Maar wat gebeurt er volgens experts met onze psychische gezondheid tijdens een ramp als de coronapandemie? En wat doen we vervolgens als we ons niet goed voelen? ‘Vooral millennials hebben het nu zwaar.’
Dat de reguliere zorg langzaam maar zeker weer aan het opstarten is, is een feit. Toch zijn veel mensen nog steeds terughoudend om naar de huisarts, fysio of bedrijfsarts te gaan. ‘Weet wat er aan klachten speelt bij je medewerkers. Anders vergroot je niet alleen de verzuimcijfers, maar ook de kloof tussen werkgever en werknemer.’
Veel werknemers twijfelen over het opnemen van hun vakantiedagen in coronatijd. Niet alleen zijn de mogelijkheden van op vakantie gaan beperkter, het thuiswerken zorgt al voor wat extra vrije tijd. Toch is het van belang dat u uw medewerkers stimuleert om vakantiedagen op te nemen, juist nu. ‘Mijn advies? Ga genieten van de zomer.’
Vaders en partners kunnen vanaf 1 juli 2020 vijf keer zoveel verlof aanvragen na de geboorte van hun kind als voorheen. Wat verandert er precies in de regelgeving en waarom is dit aanvullende geboorteverlof zo belangrijk voor de gezondheid en de band tussen vader en kind?
Een eigen kast in elkaar zetten, een boek schrijven of de Nachtwacht schilderen: Lucinda (49), Max (22) en Kirsten (29) forenzen normaal tussen huis en kantoor en hebben sinds de thuiswerk-maatregel zeeën van tijd over. ‘In de tijd die ik normaal in de auto zit, schrijf ik nu een boek.’
Een auto van de zaak, veel doorgroeimogelijkheden en een lekker salaris op je bankrekening? Mwah, zegt de nieuwe generatie young professionals. Zij gaan liever voor de 3 P’s: People, Planet, Prosperity (en: Purpose). Werken voor bedrijven met een maatschappelijke visie, die duurzaam ondernemen en waar er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. ‘Impact maken voor merk, mens en milieu. Dat is wat ik met mijn bedrijf wil bereiken.’
We zijn inmiddels in de fase beland waarin alles wordt aangepast op een anderhalvemetersamenleving. Vol spanning wachten we af op de maatregelen omtrent thuiswerken. Wat als we binnenkort weer allemaal naar kantoor mogen? Hoe doen we dat, coronaproof? Maaike Boné, Head Occupier Consulting and Workplace Strategies bij CBRE, geeft antwoord op dit scenario.
We zijn inmiddels in de fase beland waarin alles wordt aangepast op een anderhalvemetersamenleving. Vol spanning wachten we af op de maatregelen rondom thuiswerken. Wat als we voorlopig nog niet naar kantoor mogen? Wat zullen de gevolgen zijn van nog langer thuis werken? Mariska van de Kaa, adviseur Gezond Werken en eigenaar van Vita2Move, geeft antwoord op dit scenario.
We zijn ruim een maand in quarantaine. Wat doet thuiswerken met uw lichaam en dat van uw medewerkers? Juist nu is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Van yoga achter uw bureau tot sporten in uw woonkamer: Arie Boomsma geeft tips.
De coronacrisis vraagt veel van ons. We moeten veel binnen zitten en onze leef- en werkstijl omgooien. Sommigen maken zich misschien zorgen om de eigen gezondheid, of om die van familie en vrienden.
Geen (boven)wettelijke vakantiedagen meer, maar uw medewerkers onbeperkt verlof laten opnemen. Bij trainings- en adviesbureau UPD hebben ze deze arbeidsvoorwaarde twee jaar geleden al in acht genomen. ‘We wilden het gevoel van ondernemerschap versterken.’
Altijd maar bereikbaar zijn voor de baas, thuis werken terwijl ze ziek zijn en lunchen achter het bureau. Dit zijn tekenen dat de millennials in uw bedrijf wellicht lijden aan productivity guilt. ‘De scheiding tussen werk en privé vervaagt door de coronacrisis verder voor millennials.’
Een compliment geven: het klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk doen we het veel te weinig. Dat terwijl (gebrek aan) waardering reden nummer één is waarom mensen ontslag nemen. Werkgevers: investeer in waardering en start op 1 maart, tijdens Nationale Complimentendag.
Liefde is prachtig, maar als het ontstaat op de werkvloer dan kan dat voor een lastig pakket zorgen. Zeker voor werkgevers. Zijn er eigenlijk wettelijke regels voor? Dit is hoe u omgaat met verliefde collega’s.
In Nederland zijn er zo’n 120.000 mensen met epilepsie. Met een behandeling wordt uiteindelijk 70% aanvalsvrij, maar dat geldt niet voor iedereen. Leonieke en Dave hebben beiden onbehandelbare epilepsie en werken dagelijks op kantoor. En dan? Dan is het noodzaak dat je werkgever en collega’s er voor je zijn. ‘Dat mijn collega’s zó reageren op mijn aanvallen, is onbetaalbaar.’
Werknemers zijn vaker dan je denkt het slachtoffer van ongezonde, onveilige of oneerlijke praktijken op de werkvloer. Wat zijn deze praktijken en hoe kun je ze als werkgever of manager voorkomen?
Ze hebben beiden een vaste baan, een kindje van vijftien maanden én zetten de overige vrije uren in op het helpen van een ander. Voor Monique en Jörgen (34) is het elke dag Nationale Vrijwilligersdag.
Niet alleen geeft hij met zijn start-up Voja Travel iets terug aan de planeet en de lokale bevolking op Kaapverdië, een van de kernwaarden van ondernemer Joshua van Eijndhoven (34) is dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling bij zijn medewerkers. ‘We checken altijd even in op gevoelsniveau, voordat we een dag beginnen.’
Sommige bedrijven gaan nét een stapje verder voor de vitaliteit van hun werknemers dan anderen. Met wetenschappelijk bewezen effect zoals bij SABIC in Bergen op Zoom. De producent van kunststof korrels, platen en films zorgde onder meer voor een plek waar medewerkers heel bewust een ‘powernap’ kunnen doen.
Bij de zomer denken we aan zon, zee strand... en (helaas) ook aan muggen. Naast dat het zoemgeluid u wakker houdt in de nacht, laten ze vaak iets anders achter: een jeukende, rode bult. Met deze tips komt u de zomermaanden door zónder last van muggen.
Het aantal online platforms op het gebied van gezondheid en duurzame inzetbaarheid is enorm en blijft stijgen. Benieuwd wat deze platforms u op dit moment kunnen bieden? ONVZ zocht het in samenwerking met SAMR en Dona HR Advies voor u uit.
De RI&E (risico-inventarisatie & -evaluatie), als werkgever of HR-medewerker ontkom je er niet aan. Het beschrijven van de gezondheidsrisico’s in uw organisatie en de maatregelen daartegen kan u dan ook veel opleveren. Maar het invullen van die maatregelen kan wel een uitdaging zijn. Wij helpen u daarbij.
Onlangs was ik als partner van Vitaliteitsnetwerk Nederland bij een bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid. Daar sprak ik verschillende HR-professionals over het voorkomen van verzuim. Hoe kom je erachter wat de oorzaken zijn en hoe ga je vervolgens aan de slag? Uit deze gesprekken kwamen vier tips die ik graag met jullie deel.
Als zorgverzekeraar willen wij onze klanten en relaties graag helpen in hun zoektocht naar oplossingen voor gezondheidsvragen.