Actualiteit

Long covid-klachten bij werknemers: waar kunt u terecht voor ondersteuning?

Corona hakt er ook bij bedrijven flink in. Zo heeft een groeiende groep mensen nog maanden tot een jaar na hun besmetting last van klachten. Dit wordt ook wel long covid genoemd. Ook werkgevers, casemanagers en bedrijfsartsen krijgen hiermee te maken. Wat is long covid en welke ondersteuning kunnen u en uw medewerkers krijgen? We leggen het u graag uit.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Gezondheidsinterventies: de drie grootste uitdagingen én oplossingen

Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk het is medewerkers actief te ondersteunen mentaal en fysiek gezond te blijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkgevers en hr-medewerkers lopen regelmatig tegen uitdagingen aan bij het inzetten van interventies. We zetten de drie grootste uitdagingen én oplossingen voor u op een rij. 

Lees meer
Leestijd 4 min.

Meet de gezondheid van uw medewerkers met een Preventief Medisch Onderzoek

Vergaderen met spelende kinderen in de kamer. ’s Avonds toch nog even de laptop openklappen. Geen koetjes-en-kalfjespraat meer bij de koffieautomaat. Het nieuwe werken brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, op fysiek en mentaal gebied. Met het Preventief Medisch Onderzoek via onze gratis module Werkfit brengt u de gezondheid van uw medewerkers in kaart.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Zo zet je virtual reality in om stress te managen

Stress heeft een slecht imago. Al jarenlang denken we dat stress ons ziek maakt en het risico verhoogt op bijvoorbeeld verkoudheid en burn-outs. Toch kan stress ook een positieve uitwerking hebben. Coach Petra Schneijdenberg vertelt hoe je als werkgever ervoor zorgt dat spanning meer goed dan slecht doet.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Online teambuilding: tips voor virtuele activiteiten

Thuiswerken is voor een groot deel van werkend Nederland het nieuwe normaal. Technologie maakt het gemakkelijk om op afstand samen te werken, maar het sociale contact schiet er bij sommige bedrijven bij in. Hoe kun je als werkgever alsnog een gevoel van verbondenheid creëren in een thuiswerkend team?

Lees meer

Verrassing van de werkgever: in het bos op werkvakantie

De mentale gesteldheid van werknemers is door het thuiswerken verslechterd, blijkt uit een onderzoek van FNV. Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? Het Utrechtse consultancybureau &samhoud bedacht er iets op. Zij stuurden werknemers het bos in om te werken en overnachten in een luxe lodge midden in de natuur. Neeltje (27) was een van de geluksvogels.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Super Brains: word baas in eigen brein

Super Brains begon ooit als een idee voor een app voor ADHD’ers. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvol en vernieuwend E-health platform, dat sinds kort voor iedereen beschikbaar is. Maar wat maakt Super Brains nou precies zo uniek?

Lees meer
Leestijd 4 min.

‘We zijn meer dan ooit toe aan een digital detox’

Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?

Lees meer
Leestijd 4 min.

5 voordelen van de vierdaagse werkweek

De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.

Lees meer

Hoe houd ik millennials binnen mijn bedrijf gelukkig?

Millennials, de generatie mensen geboren na 1984, zijn de toekomst van de arbeidsmarkt. Met digitale skills en een frisse blik op zaken is deze generatie voor veel bedrijven van onschatbare waarde. Aan de andere kant is het aantrekken en vooral vasthouden van millennials voor veel bedrijven een uitdaging. Deze generatie eist over het algemeen namelijk veel van haar werkgever. Hoe zorgt u er als werkgever voor dat jonge werknemers gemotiveerd blijven om voor uw bedrijf te werken? Wij geven een aantal tips!

Lees meer
Leestijd 3 min.

Maak werk van werkgeluk: júíst in crisistijd

Werkgeluk: in crisistijd hebben organisaties wel iets anders aan hun hoofd, zou u denken. Toch loont het om werk te maken van werkgeluk. Het maakt uw mensen en dus uw organisatie crisisbestendiger. Happyholics weet daar alles van. ‘Als je pas gaat investeren in werkgeluk als je in crisis zit, ben je te laat.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Gezonde medewerkers na de crisis? Maak een terugkeerplan

Na de coronacrisis hoopt iedereen weer ‘normaal’ aan het werk te kunnen. Maar de impact van de crisis op werknemers is dan nog niet weg. Voor HR en werkgevers is het daarom goed om nu al een terugkeerplan te maken. ONVZ vraagt advies aan Khadija Charafi, commercieel manager bij psychologenorganisatie VitalMindz. 

Lees meer
Leestijd 3 min.

Het effect van het coronavirus op onze psychische gezondheid

De een komt tot rust, de ander is al blij als het lukt om uit bed te komen: corona heeft op iedereen een andere uitwerking. Maar wat gebeurt er volgens experts met onze psychische gezondheid tijdens een ramp als de coronapandemie? En wat doen we vervolgens als we ons niet goed voelen? ‘Vooral millennials hebben het nu zwaar.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

De herstart van de reguliere zorg: ook in uw belang

Dat de reguliere zorg langzaam maar zeker weer aan het opstarten is, is een feit. Toch zijn veel mensen nog steeds terughoudend om naar de huisarts, fysio of bedrijfsarts te gaan. ‘Weet wat er aan klachten speelt bij je medewerkers. Anders vergroot je niet alleen de verzuimcijfers, maar ook de kloof tussen werkgever en werknemer.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Vakantiedagen opnemen: juist nu

Veel werknemers twijfelen over het opnemen van hun vakantiedagen in coronatijd. Niet alleen zijn de mogelijkheden van op vakantie gaan beperkter, het thuiswerken zorgt al voor wat extra vrije tijd. Toch is het van belang dat u uw medewerkers stimuleert om vakantiedagen op te nemen, juist nu. ‘Mijn advies? Ga genieten van de zomer.’

Lees meer
Leestijd 5 min.

Alles over het nieuwe geboorteverlof voor partners na 1 juli

Vaders en partners kunnen vanaf 1 juli 2020 vijf keer zoveel verlof aanvragen na de geboorte van hun kind als voorheen. Wat verandert er precies in de regelgeving en waarom is dit aanvullende geboorteverlof zo belangrijk voor de gezondheid en de band tussen vader en kind?

Lees meer

Van reistijd naar creativiteit: dit doen we met onze extra uren

Een eigen kast in elkaar zetten, een boek schrijven of de Nachtwacht schilderen: Lucinda (49), Max (22) en Kirsten (29) forenzen normaal tussen huis en kantoor en hebben sinds de thuiswerk-maatregel zeeën van tijd over. ‘In de tijd die ik normaal in de auto zit, schrijf ik nu een boek.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

‘Ik werk niet voor het geld, ik werk voor de missie’

Een auto van de zaak, veel doorgroeimogelijkheden en een lekker salaris op je bankrekening? Mwah, zegt de nieuwe generatie young professionals. Zij gaan liever voor de 3 P’s: People, Planet, Prosperity (en: Purpose). Werken voor bedrijven met een maatschappelijke visie, die duurzaam ondernemen en waar er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. ‘Impact maken voor merk, mens en milieu. Dat is wat ik met mijn bedrijf wil bereiken.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Wat als we binnenkort weer naar kantoor mogen?

We zijn inmiddels in de fase beland waarin alles wordt aangepast op een anderhalvemetersamenleving. Vol spanning wachten we af op de maatregelen omtrent thuiswerken. Wat als we binnenkort weer allemaal naar kantoor mogen? Hoe doen we dat, coronaproof? Maaike Boné, Head Occupier Consulting and Workplace Strategies bij CBRE, geeft antwoord op dit scenario.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Wat als: we nog langer moeten thuiswerken?

We zijn inmiddels in de fase beland waarin alles wordt aangepast op een anderhalvemetersamenleving. Vol spanning wachten we af op de maatregelen rondom thuiswerken. Wat als we voorlopig nog niet naar kantoor mogen? Wat zullen de gevolgen zijn van nog langer thuis werken? Mariska van de Kaa, adviseur Gezond Werken en eigenaar van Vita2Move, geeft antwoord op dit scenario.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Blijf in beweging, juist nu: tips van Arie Boomsma

We zijn ruim een maand in quarantaine. Wat doet thuiswerken met uw lichaam en dat van uw medewerkers? Juist nu is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Van yoga achter uw bureau tot sporten in uw woonkamer: Arie Boomsma geeft tips.

Lees meer
Leestijd 3 min.

4 tips van huisarts Rutger

De coronacrisis vraagt veel van ons. We moeten veel binnen zitten en onze leef- en werkstijl omgooien. Sommigen maken zich misschien zorgen om de eigen gezondheid, of om die van familie en vrienden.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Onbeperkt aantal vakantiedagen: werkt dat?

Geen (boven)wettelijke vakantiedagen meer, maar uw medewerkers onbeperkt verlof laten opnemen. Bij trainings- en adviesbureau UPD hebben ze deze arbeidsvoorwaarde twee jaar geleden al in acht genomen. ‘We wilden het gevoel van ondernemerschap versterken.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Millennials in uw bedrijf? Grote kans op productivity guilt

Altijd maar bereikbaar zijn voor de baas, thuis werken terwijl ze ziek zijn en lunchen achter het bureau. Dit zijn tekenen dat de millennials in uw bedrijf wellicht lijden aan productivity guilt. ‘De scheiding tussen werk en privé vervaagt door de coronacrisis verder voor millennials.’

Lees meer
Leestijd 5 min.

Creëer klein geluk: geef meer complimenten

Een compliment geven: het klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk doen we het veel te weinig. Dat terwijl (gebrek aan) waardering reden nummer één is waarom mensen ontslag nemen. Werkgevers: investeer in waardering en start op 1 maart, tijdens Nationale Complimentendag.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Liefde op de werkvloer: hoe gaat u daarmee om?

Liefde is prachtig, maar als het ontstaat op de werkvloer dan kan dat voor een lastig pakket zorgen. Zeker voor werkgevers. Zijn er eigenlijk wettelijke regels voor? Dit is hoe u omgaat met verliefde collega’s.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Epilepsie op kantoor: ‘Ik ben mijn collega’s enorm dankbaar’

In Nederland zijn er zo’n 120.000 mensen met epilepsie. Met een behandeling wordt uiteindelijk 70% aanvalsvrij, maar dat geldt niet voor iedereen. Leonieke en Dave hebben beiden onbehandelbare epilepsie en werken dagelijks op kantoor. En dan? Dan is het noodzaak dat je werkgever en collega’s er voor je zijn. ‘Dat mijn collega’s zó reageren op mijn aanvallen, is onbetaalbaar.’

Lees meer
Leestijd 3 min.

Ongezond, oneerlijk of onveilig: dit gebeurt er op de werkvloer

Werknemers zijn vaker dan je denkt het slachtoffer van ongezonde, onveilige of oneerlijke praktijken op de werkvloer. Wat zijn deze praktijken en hoe kun je ze als werkgever of manager voorkomen?

Lees meer
Leestijd 3 min.

‘Vrijwilligerswerk is een verrijking van je leven’

Ze hebben beiden een vaste baan, een kindje van vijftien maanden én zetten de overige vrije uren in op het helpen van een ander. Voor Monique en Jörgen (34) is het elke dag Nationale Vrijwilligersdag.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Bijzondere ondernemer: Joshua van Eijndhoven

Niet alleen geeft hij met zijn start-up Voja Travel iets terug aan de planeet en de lokale bevolking op Kaapverdië, een van de kernwaarden van ondernemer Joshua van Eijndhoven (34) is dat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling bij zijn medewerkers. ‘We checken altijd even in op gevoelsniveau, voordat we een dag beginnen.’

Lees meer