Vitaliteit
Leestijd
3 min.

Waardering op de werkvloer: zo behoudt u uw medewerkers

Door de aantrekkende economie wordt het nog lastiger voor werkgevers om medewerkers te behouden. Dat komt bovenop de tendens in het bedrijfsleven dat personeel minder lang bij dezelfde werkgever blijft. Tegelijkertijd kennen we het belang van waardering voor de productiviteit, motivatie en bevlogenheid van uw medewerkers. In dit artikel vertellen we daarom hoe u als werkgever waardering op een effectieve en originele manier laat blijken om betrokkenheid te verhogen en medewerkers steviger aan de organisatie te binden. 

Cijfers uit de markt

Gemiddeld voelt zo’n 20 tot 25 procent van de medewerkers in Nederland een sluimerend gevoel om eens te vertrekken, zo blijkt uit jaarlijks onderzoek van adviesbureau Berenschot onder 900 HR-professionals. Wanneer het vertrouwen in de economie toeneemt, wordt dat percentage hoger en de drempel om daarnaar te handelen lager.

Cijfers van HR-dienstverlener Visma | Raet schetsen een nog somberder beeld. Slechts 59 procent van de medewerkers in het jaarlijkse benchmarkonderzoek verwacht over twee jaar nog bij dezelfde werkgever te werken, een daling ten opzichte van voorgaande jaren. Daarnaast zijn ook leidinggevenden minder loyaal: een op de vijf (19 procent) verlaat het liefst morgen nog zijn huidige werkgever om ergens anders te starten. 

Waardering als bindmiddel

Waardering en positieve feedback voor medewerkers en een actieve houding ten opzichte van het creëren van een gezonde bedrijfscultuur kan die sluimerende gevoelens tegengaan. Bovendien heeft investeren in het behouden van uw mensen een tweede voordeel; het maakt de organisatie een aantrekkelijke werkgever, ook voor nieuwe talenten. Daarom: vijf voorbeelden om waardering voor uw medewerkers te tonen en betrokkenheid onder het personeel te verhogen.

1. Maak beloningen onderdeel van de workflow

Een compliment of schouderklopje hier en daar geeft de ontvanger een tevreden en gewaardeerd gevoel. Zeker wanneer dat compliment wordt begeleid door een persoonlijke toelichting. Om dat een extra impuls te geven, kunt u bepaalde doelstellingen koppelen aan een beloning waarbij niet alleen de medewerker, maar bijvoorbeeld de gehele afdeling wordt getrakteerd – met een taart, een lunch of een borrel. Dat werkt sfeerverhogend en versterkt de voldoening van uw medewerker, die zijn prestatie met de collega’s kan delen.

2. Verleen privileges aan medewerkers die dat verdienen

Uw medewerker op een originele manier in de schijnwerpers zetten kunt u ook doen door hen een privilege te gunnen als ondersteuning bij behaalde successen. Periodiek de beste prestaties in een bepaalde discipline uitlichten kan bijvoorbeeld met een tekstje in de nieuwsbrief, een foto met toelichting in de kantine of een ere-parkeerplaats naast de hoofdingang. Er zijn veel mogelijkheden voor zo’n ‘medewerker van de maand’-variant, die op een creatieve en bij het bedrijf passende manier ingevuld kunnen worden. 

3. Luister naar uw personeel

Natuurlijk zijn bedrijfsuitjes, bureaustoelen met massagemogelijkheden of een dinerbon goede voorbeelden om uw medewerkers te belonen en zo uw waardering uit te spreken. Maar naast die ‘algemene’ uitingen kunt u ook direct aan de medewerkers – individueel of collectief – vragen waar zij behoefte aan hebben. Dat kunnen materiële zaken zijn die helpen bij de verhoging van het werkplezier, maar ook laagdrempelige suggesties zoals een wijziging op het menu in de bedrijfskantine. Het levert ongetwijfeld originele ideeën op, en bovendien zorgt ook die getoonde betrokkenheid voor een gevoel van erkenning. 

4. Goede zorg is óók waardering

Peter Kuijt, Manager Talentmanagement bij Visma | Raet: “Organisaties die de achterdeur goed dicht houden én aantrekkelijk zijn voor elke generatie, zijn in staat talentvolle medewerkers te vinden en aan zich te binden.” Als organisatie is het belangrijk om goed voor je personeel te zorgen. Investeren in de gezondheid van medewerkers is daar een onderdeel van. Het is bewezen dat medewerkers productiever worden wanneer hun gezondheid op peil is. Zorg daarom voor aantrekkelijk werkgeverschap en stimuleer de gezondheid. “Op deze manier realiseren organisaties meer loyaliteit bij hun medewerkers en wordt de bereidheid om langer voor eenzelfde werkgever te werken groter.”

5. Investeer in ontwikkeling en persoonlijke groei

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling kan echter juist voor versterkte binding en loyaliteit zorgen, doordat uw medewerker meer waardering voelt. Onderscheidend vermogen van werkgevers, bijvoorbeeld met betrekking tot mogelijkheden voor persoonlijke groei, is bovendien een kans om nieuw talent aan te trekken. Tot slot profiteert de gehele organisatie van medewerkers die zich blijven uitdagen.[linken naar artikel 20190712_Ontwikkeling Medewerkers]

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?