Het is niet alleen een rotgevoel, maar ook een aanslag op je lichaam: stress. Toch wordt het tegenwoordig gezien als iets dat ‘erbij hoort’. Niks is minder waar; stress is een nare plaaggeest. Gelukkig kan voeding helpen. De do’s & dont’s voor ‘no stress’ op het menu.
Bij stress scheidt je lichaam versneld voedingsstoffen uit, wordt je spijsvertering verstoord (waardoor je minder voedingsstoffen opneemt) en wordt je weerstand lager. Hierdoor kunnen allerlei vervelende lichamelijke aandoeningen opspelen. Om dit te voorkomen en om je meer ontspannen te voelen, delen we graag de tips van voedingscoach Amber Albarda. Zij weet precies op welke voedingsstoffen je moet letten zodat je stress voortaan weert.
Een van de eerste dingen die stress in je lichaam beïnvloedt, is de spijsvertering. Ga dus niet te vaak uitgebreid tafelen, maar eet in plaats daarvan lichte, zelf gekookte maaltijden van verse, natuurlijke producten. Kauw goed en neem hier ook de tijd voor.
Vermijd stimulerende middelen als alcohol, cafeïne, maar ook suiker en te veel zout. Probeer ook fabrieksvoedsel te vermijden, dit is vaak laag in voedingsstoffen, hoog in additieven en andere stoffen die het lichaam belasten.
Heb je stress, dan heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine B5 (de vitamine die nodig is om stresshormonen aan te maken). Wat je dan het beste kunt eten, zijn groenten zoals champignons, broccoli, erwten, linzen, tomaten, kool, en selderie. Maar ook gevogelte, yoghurt en noten.
Veel mensen die stress ervaren, hebben een lage bloedsuikerspiegel. Om dit te voorkomen, kun je het beste vaker op een dag bescheiden porties eten. Dus eet in plaats van drie keer per dag, zes keer per dag iets kleins en sla geen maaltijden over.
In tijden van stress wordt vitamine C versneld uitgescheiden. Maar dat is niet de enige reden waarom je lichaam dan extra behoefte heeft aan verse groente en fruit als aardbeien, kiwi’s, bloemkool, en paprika’s. Vitamine C is ook goed voor de bijnieren omdat het nodig is in de formatie van adrenaline en cortisol, de stresshormonen die door je bijnieren worden aangemaakt.
Het wordt ook wel het ‘kalmeringsmiddel van de natuur’ genoemd: magnesium. Heb je last van stress, dan kan het dus geen kwaad om magnesiumrijker te eten. Je vindt dit mineraal in bijna alle groene bladgroenten, maar ook in amandelen, volkerenproducten als bruine rijst, quinoa, pompoenpitten, bananen, aubergines, schelpdieren, wortels, kip en dadels.
Een natuurlijke reactie van je lichaam op stress is het ‘verdikken’ van je bloed. Essentiële vetzuren in combinatie met vitamine E gaan dit tegen. Zo verklein je de kans op hart- en vaatziekten en houd je jouw weerstand op peil. Eet hiervoor voldoende vette vis, avocado’s, noten en olijfolie.
Bron: Amber Albarda, via Vrouw.nl
Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.