Vitaliteit
Leestijd
5 min.
sporten met collega's

Meer sporten? Ga met collega’s!

Een op de drie werknemers in Nederland beweegt te weinig: een kleine 62% voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Komt het sporten na werktijd er bij jou ook maar niet van? Ga samen met je collega’s!

 

Uit onderzoek blijkt het belang van fitte medewerkers voor bedrijven; een sportende medewerker is productiever en kan beter omgaan met stress. Maar ook voor jezelf is er natuurlijk niets gezonder dan regelmatig sporten. Toch is er juist in de leeftijdsgroep van 25 tot 44 jaar een flinke daling in de sportparticipatie te zien. Zonde. Want sporten en werken gaan juist hartstikke goed samen.

Integreren in je dagritme

“Geen tijd door werk en gezin is de meest genoemde reden om te stoppen met sporten”, licht Eric van der Veen van Stichting sport&zaken toe. “De inténtie is er vaak wel, maar sporten past niet in het drukke schema. Bedrijfssport of sporten met collega’s is dan ideaal. Wanneer je sport integreert in je dagritme door het samen met collega’s te doen, kom je er sneller aan toe. Hoe handig is het om in de lunch of na je werk een uurtje te sporten? Bepaal een uitdagend einddoel, bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd, en werk daar samen naartoe. Je hoeft echt niet drie keer per week samen te trainen. Met één vaste dag heb je al een goede stok achter de deur.”

Minder stress door sport

Maar tijdwinst is niet het enige voordeel van sporten met collega’s. Volgens onderzoek vergroot het namelijk ook je werkprestaties, je productiviteit en zorgt het voor teambuilding tussen collega’s onderling. “Je leert je collega’s op een heel andere manier kennen dan vanachter je bureau”, beaamt Eric. “Daardoor kun je vaak ook beter samenwerken. Een ander voordeel is dat sporten ervoor zorgt dat je beter met stress kunt omgaan. Zeker bij jonge mensen ligt de werkdruk tegenwoordig hoog. Door te sporten kun je je hoofd leegmaken en stress beter handelen. Wij zetten sport ook in als middel; we gebruiken vechtsport om mensen te helpen steviger in hun schoenen te staan.”

Samen naar een ánder doel toewerken

De 28-jarige Silvie werkt fulltime bij een grote energieleverancier en loopt sinds een half jaar hard met haar collega’s. “Ons bedrijf organiseert veel sportactiviteiten, zoals lunchwandelingen, yoga, mindfulness en hardlooptrainingen”, vertelt ze. Samen met wat collega’s trekt ze elke donderdag haar hardloopschoenen aan. Silvie: “Het is ideaal om direct na werk te gaan. ’s Avonds komt het er vaak niet meer van. Maar het is ook tof om je collega’s op een andere, ontspannende manier te leren kennen en samen naar een ánder doel toe te werken. We hebben ons al ingeschreven voor onze eerste hardloopwedstrijd! Je stimuleert elkaar bovendien om ook op kantoor gezonder te leven. Die pot snoep gaat nu een stuk langer mee.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?