Preventie
Leestijd
3 min.

“Hard werken vraagt om hard ontspannen”

Oud-schaatser Jochem Uytdehaage won twee keer goud op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Tegenwoordig geeft hij motiverende workshops en lezingen over vitaliteit. Begin maart was hij te gast bij het vitaalste bedrijf van Nederland. Wat kon hij hen nog bijbrengen?

Eind vorig jaar won Lightweight Containers de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Eén van de prijzen die het bedrijf daarmee in de wacht sleepte, was een sessie van oud-schaatser en motivational speaker Jochem Uytdehaage. Met zijn bedrijf De Uytdhaaging inspireert de Olympisch kampioen mensen te kiezen voor een vitalere levensstijl.

Hoe belangrijk is dat, een vitale levensstijl?
“Cruciaal. Mensen die goed voor zichzelf zorgen en in balans zijn, leven een rijker leven. Op de werkvloer is vitaliteit logischerwijs van belang om ziekteverzuim te voorkomen, maar – en misschien wel belangrijk nog – óók om te zorgen voor blije, gelukkige werknemers en een aangename werksfeer.”

Je was te gast bij het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Kon je hen nog wat nieuws vertellen?
“Lightweight Containers doet al heel veel dingen ontzéttend goed, maar wilde graag wat extra bewustwording creëren rondom het thema ‘ontspannen’. Beweging is essentieel om gezond te blijven, maar ontspannen minstens zo belangrijk, zelfs noodzakelijk. In de huidige maatschappij en met de werkdruk van nu kan het soms lastig zijn om pas op de plaats te maken. Ook als schaatser ben ik mezelf daarin weleens tegengekomen. Hoe doe je dat wél? En hoe werkt dat eigenlijk in ons lichaam?”

Vertel?
“Binnen het autonoom zenuwstelsel kent het lichaam een versnellende component, een gaspedaal dat ervoor zorgt dat je lichaam in actie komt, en een vertragende component; een rempedaal dat je lichaam tot rust brengt. Die twee moeten met elkaar in evenwicht zijn. Veel mensen blijven echter vooral gasgeven, ook als ze dénken te ontspannen. Het lijkt misschien relaxt om heel fanatiek naar een voetbalwedstrijd te kijken, maar lichamelijk is dat helemaal niet zo. Het lichaam is dan nog steeds overactief.”

Hoe zorg je ervoor dat je wél ontspant?
“Ademhaling is daarin heel erg belangrijk. Met simpele ademhalingsoefeningen kun je je lichaam en geest heel bewust tot rust brengen. Daar heb ik de medewerkers van Lightweight Containers meer over verteld. Maar ook sporten, op lage intensiteit, kan voor ontspanning zorgen.”

Welke andere praktische tips rondom vitaliteit heb je voor werkgevers?
“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat als werkgevers zéggen vitaliteit belangrijk te vinden, dat ze dat ook laten zíen. Door zelf het goede voorbeeld te geven en de faciliteiten te bieden om gezond gedrag uit te dragen. Te zorgen voor gezond eten in de kantine, douches op kantoor, stilteruimtes om in concentratie te werken. Vitaliteit op kantoor begint voor een groot deel bij de werkgever.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?