Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk het is medewerkers actief te ondersteunen mentaal en fysiek gezond te blijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkgevers en hr-medewerkers lopen regelmatig tegen uitdagingen aan bij het inzetten van interventies. We zetten de drie grootste uitdagingen én oplossingen voor u op een rij.
De uitdaging:
Veel bedrijven werken samen met verschillende aanbieders van interventies. Deze zijn vaak niet bij iedere leidinggevende bekend, waardoor zij weer gaan samenwerken met eigen aanbieders. Dit maakt het ingewikkeld om overzicht te houden over de verschillende aanbieders en om in beeld te krijgen hoe kwalitatief en effectief hun dienstverlening is.
De oplossing:
Maak gebruik van het gezondheidsnetwerk van ONVZ: een vaste providerboog van aanbieders waarmee we heldere kwaliteitsafspraken gemaakt hebben, zodat u dat niet meer hoeft te doen.
Daarbij krijgt u overzicht en inzicht in de effectiviteit van ingezette interventies. Ook leren de aanbieders uw organisatie en medewerkers beter kennen, zodat zij nog beter kunnen aansluiten op de zorgvragen van u en uw medewerkers.
De uitdaging:
Het komt regelmatig voor dat medewerkers langdurig moeten wachten op interventies, waardoor zij onnodig lang thuis zitten. Dit zorgt voor frustratie bij de medewerker en voor onnodig hoge kosten aan de kant van de werkgever.
De oplossing:
Staat uw medewerker op een wachtlijst? Onze ZorgConsulenten gaan na of en waar uw medewerker sneller geholpen kan worden, en legt contact met de betreffende instanties. Dit kan al gauw enkele dagen tot weken verschil maken. Kijk voor meer informatie op onze website.
Daarnaast hebben we afspraken gemaakt met verschillende partners in ons gezondheidsnetwerk, waar uw medewerkers altijd snel terechtkunnen. Bijvoorbeeld voor online (zelf)hulp op het gebied van fysieke klachten en stressklachten.
De uitdaging:
Investeren in de gezondheid van uw medewerkers kan veel geld kosten. Denk aan kosten voor gezondheidsbevordering, preventie en zorg voor medewerkers die ziek en/of uitgevallen zijn. Het is erg onduidelijk welke organisaties, zoals de zorgverzekeraar, u hierin kunnen ondersteunen.
De oplossing:
Medewerkers die in uw collectiviteit bij ONVZ verzekerd zijn, met een basis- en aanvullende verzekering, ontvangen gratis Werkfit. Dat betekent gratis extra dekking voor (preventieve) zorg op fysiek en mentaal gebied. Ga naar onze website voor meer informatie over Werkfit.
Daarnaast hebben we kortingsafspraken voor u gemaakt met de verschillende zorgaanbieders in ons gezondheidsnetwerk, op het gebied van fysieke, mentale en sociaal maatschappelijke gezondheid. Neem contact op met uw accountmanager om de mogelijkheden te bespreken. Of neem contact op met de Werkgeversdesk via 030 639 62 66 of werkgeversdesk@onvz.nl.
Neem dan contact op met uw accountmanager of de ONVZ Werkgeversdesk. Wij zijn bereikbaar via 030 639 62 66 of werkgeversdesk@onvz.nl. Of kijk op onvz.nl/werkgever. We helpen u graag.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar wist u ook dat de slappe lach meer voordelen heeft die ook nog eens heel goed van pas komen op de werkvloer? Van deze zes voordelen krijgt u gegarandeerd een lach op uw gezicht.
Diversiteit in het personeelsbestand zorgt onder meer voor betere (financiële) prestaties, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim. Sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning onderzoekt al twintig jaar de positieve kracht van generatiediversiteit.