De wind in je haren, lekker bewegen en de stress van je af laten waaien – het is niet zo gek dat fietsende medewerkers vitaler zijn dan collega’s die de auto pakken.
Fietsers verzuimen minder en zijn mentaal scherper. Op 23 mei was het de nationale ‘Fiets Naar Je Werk’-dag, een mooi moment om even stil te staan bij fietsen naar het werk: wat levert dat werkgevers en werknemers op en hoe stimuleer je medewerkers om naar werk te fietsen?
Uit onderzoek van TNO blijkt dat het loont om medewerkers te stimuleren de fiets te pakken. Wanneer het aantal fietsende forenzen met 1 procent toeneemt, kan dat werkgevers in Nederland 27 miljoen euro aan besparingen opleveren. Dat zit ‘m vooral in verzuim, want fietsende werknemers zijn gemiddeld een dag minder ziek dan hun niet-fietsende collega’s: 7,4 tegenover 8,7 dagen per jaar. En hoe vaker en langer iemand fietst, hoe minder hij verzuimt[i].
Fietsende medewerkers zijn dus minder vaak ziek. Maar werkgevers hebben meer redenen om fietsen te stimuleren. Zo zorgt fietsend personeel voor een kleine CO2-footprint en een groen imago. Bovendien zijn fietsende medewerkers vaker op tijd doordat ze niet vaststaan in de file. De kosten voor benzine, autoreparaties en reisvergoedingen dalen. En denk eens aan de rustigere toegangswegen tot jouw pand en parkeerruimte die vrijkomt voor bezoekers wanneer meer personeel op de fiets komt.
Hoe stimuleer je medewerkers om de fiets te pakken? Begin met de voordelen voor jouw personeel te benoemen, bijvoorbeeld op de landelijke ‘Fiets Naar Je Werk’-dag. Fietsen is immers gezond! Uit onderzoek blijkt dat dit de belangrijkste reden voor medewerkers is om de auto te laten staan[ii]. Fietsen is pure ontspanning, terwijl autorijden vaak extra stress oplevert. Je bent lekker buiten, in beweging. Heerlijk toch na een lange werkdag zonder zonlicht en buitenlucht?
Als werkgever kun je het personeel makkelijker maken om de fiets te pakken. Dat doe je bijvoorbeeld door een fiets(lease)plan of leenfietsen aan te bieden, personeel korting te geven op de aanschaf van e-bikes, te zorgen voor voldoende douchegelegenheid en een goede fietsenstalling. Dus geen kale rekken op de stoep, maar een beveiligde en overdekte stalling waar medewerkers hun dure (elektrische) fietsen met een gerust hart kunnen achterlaten, het liefst ook met oplaadmogelijkheden voor e-bikes.
Aan de andere kant kun je het autogebruik onder jouw personeel proberen terug te dringen. Bijvoorbeeld door minder parkeerplekken beschikbaar te stellen of parkeertarieven te verhogen. Wees wel voorzichtig met dergelijke maatregelen, deze kunnen ook averechts werken doordat medewerkers zich gedwongen voelen. Je kunt autogebruik subtiel ontmoedigen door personeel te wijzen op de voordelen van de fiets ten opzichte van de auto. Denk aan de voordeligere aanschaf- en onderhoudskosten, geen files en de steeds kortere reistijd door betere fietspaden en snelle e-bikes.
De reistijd is voor forenzen vaak een reden om de auto te nemen, terwijl de fiets tegenwoordig vaak sneller is dan auto. Waar de filedruk toeneemt, worden de fietsfaciliteiten steeds beter, mede met dank aan de overheid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil 100 miljoen euro investeren in onder andere fietspaden, beveiligde stallingen op treinstations, slimme stoplichten en subsidieregelingen. Op deze manier wil ze 200.000 forenzen uit de auto, op de fiets krijgen[iii].
De sterren staan gunstig. Fietsen is in… en het ziet er naar uit dat de populariteit de komende jaren blijft toenemen. Sinds 2005 is het fietsgebruik in Nederland met 11 procent gestegen[iv], ook onder forenzen. En het einde is nog niet in zicht, want 52 procent van de werkende beroepsbevolking woont binnen een straal van 15 kilometer van zijn werk[v] – een afstand die fietsend te overbruggen is.
[i] Preventie en Zorg, https://site.trappers.net/websites/nfp.nl/mediadepot/md52.pdf
[ii] idem
[iii] NRC, https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/11/iedereen-voortaan-op-de-fiets-naar-werk-a1609658
[iv] Mobility Label, https://mobilitylabel.nl/fiets-woonwerkverkeer-fietsbeleid/
[v] idem
Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.