Preventie
Leestijd
4 min.

Fietsen is het nieuwe autorijden

De wind in je haren, lekker bewegen en de stress van je af laten waaien – het is niet zo gek dat fietsende medewerkers vitaler zijn dan collega’s die de auto pakken.

Fietsers verzuimen minder en zijn mentaal scherper. Op 23 mei was het de nationale ‘Fiets Naar Je Werk’-dag, een mooi moment om even stil te staan bij fietsen naar het werk: wat levert dat werkgevers en werknemers op en hoe stimuleer je medewerkers om naar werk te fietsen?

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het loont om medewerkers te stimuleren de fiets te pakken. Wanneer het aantal fietsende forenzen met 1 procent toeneemt, kan dat werkgevers in Nederland 27 miljoen euro aan besparingen opleveren. Dat zit ‘m vooral in verzuim, want fietsende werknemers zijn gemiddeld een dag minder ziek dan hun niet-fietsende collega’s: 7,4 tegenover 8,7 dagen per jaar. En hoe vaker en langer iemand fietst, hoe minder hij verzuimt[i].

Gezond, groen en beter bereikbaar

Fietsende medewerkers zijn dus minder vaak ziek. Maar werkgevers hebben meer redenen om fietsen te stimuleren. Zo zorgt fietsend personeel voor een kleine CO2-footprint en een groen imago. Bovendien zijn fietsende medewerkers vaker op tijd doordat ze niet vaststaan in de file. De kosten voor benzine, autoreparaties en reisvergoedingen dalen. En denk eens aan de rustigere toegangswegen tot jouw pand en parkeerruimte die vrijkomt voor bezoekers wanneer meer personeel op de fiets komt.

Benadruk de voordelen

Hoe stimuleer je medewerkers om de fiets te pakken? Begin met de voordelen voor jouw personeel te benoemen, bijvoorbeeld op de landelijke ‘Fiets Naar Je Werk’-dag. Fietsen is immers gezond! Uit onderzoek blijkt dat dit de belangrijkste reden voor medewerkers is om de auto te laten staan[ii]. Fietsen is pure ontspanning, terwijl autorijden vaak extra stress oplevert. Je bent lekker buiten, in beweging. Heerlijk toch na een lange werkdag zonder zonlicht en buitenlucht?

Maak het makkelijk

Als werkgever kun je het personeel makkelijker maken om de fiets te pakken. Dat doe je bijvoorbeeld door een fiets(lease)plan of leenfietsen aan te bieden, personeel korting te geven op de aanschaf van e-bikes, te zorgen voor voldoende douchegelegenheid en een goede fietsenstalling. Dus geen kale rekken op de stoep, maar een beveiligde en overdekte stalling waar medewerkers hun dure (elektrische) fietsen met een gerust hart kunnen achterlaten, het liefst ook met oplaadmogelijkheden voor e-bikes.

Ontmoedig autorijden

Aan de andere kant kun je het autogebruik onder jouw personeel proberen terug te dringen. Bijvoorbeeld door minder parkeerplekken beschikbaar te stellen of parkeertarieven te verhogen. Wees wel voorzichtig met dergelijke maatregelen, deze kunnen ook averechts werken doordat medewerkers zich gedwongen voelen. Je kunt autogebruik subtiel ontmoedigen door personeel te wijzen op de voordelen van de fiets ten opzichte van de auto. Denk aan de voordeligere aanschaf- en onderhoudskosten, geen files en de steeds kortere reistijd door betere fietspaden en snelle e-bikes.

Ook de overheid investeert

De reistijd is voor forenzen vaak een reden om de auto te nemen, terwijl de fiets tegenwoordig vaak sneller is dan auto. Waar de filedruk toeneemt, worden de fietsfaciliteiten steeds beter, mede met dank aan de overheid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil 100 miljoen euro investeren in onder andere fietspaden, beveiligde stallingen op treinstations, slimme stoplichten en subsidieregelingen. Op deze manier wil ze 200.000 forenzen uit de auto, op de fiets krijgen[iii].

De sterren staan gunstig. Fietsen is in… en het ziet er naar uit dat de populariteit de komende jaren blijft toenemen. Sinds 2005 is het fietsgebruik in Nederland met 11 procent gestegen[iv], ook onder forenzen. En het einde is nog niet in zicht, want 52 procent van de werkende beroepsbevolking woont binnen een straal van 15 kilometer van zijn werk[v] – een afstand die fietsend te overbruggen is.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?

Leestijd 4 min.

5 voordelen van de vierdaagse werkweek

De roep om een betere work-life balance klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Zes tips om stoppen met roken te stimuleren

Hoeveel van uw medewerkers roken? Of misschien rookt u zelf wel. Een rokende medewerker neemt gemiddeld zo’n vier rookpauzes van tien minuten per dag, wat neerkomt op zo’n 150 uur roken per jaar tijdens werktijd. Ook is het ziekteverzuim onder rokers veel hoger dan onder niet-rokers, waardoor iedere roker een werkgever elk jaar alleen al op basis van rookpauzes en ziekteverzuim zo’n 4.000 euro kost. Genoeg redenen dus om het stoppen met roken onder uw medewerkers te stimuleren. Maar hoe doet u dit? Natuurlijk is er niet één manier, maar de volgende tips helpen u in de goede richting.

Lees meer

Hoe houd ik mantelzorgers binnen mijn bedrijf vitaal?

Mantelzorgers komen voor in bijna elk bedrijf; 1 op de 5 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg. Voor naasten zorgen is natuurlijk iets heel moois en nobels. Toch is de combinatie met werk soms lastig; 40% van de mantelzorgers die werk en mantelzorg combineert, voelt zich namelijk zwaar- of overbelast (Rijksoverheid, 2017). Dit kan in sommige gevallen leiden tot verzuim, iets waar zowel de werknemer als het bedrijf geen baat bij heeft. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je hier als bedrijf het beste mee kunt omgaan. In dit artikel vertellen we hoe u ervoor zorgt dat mantelzorgers binnen uw bedrijf vitaal blijven.

Lees meer