Vraag subsidie aan voor uw duurzame inzetbaarheidstraject. In 2019 is er één aanvraagronde, van 8 tot en met 12 april.
Wilt u dit jaar (weer) investeren in de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers? Wellicht komt uw project voor subsidie in aanmerking.
Zoals u weet zijn vitale en duurzaam inzetbare medewerkers ontzettend belangrijk voor de continuïteit van uw bedrijf. Het is dan ook niet gek dat steeds meer werkgevers investeren in projecten die de vitaliteit van hun onderneming versterken. Maar wist u ook dat u hier subsidie voor kunt aanvragen? De EU en de Nederlandse overheid willen mensen langer aan het werk houden en de arbeidsproductiviteit van werkenden vergroten. Daarom is de subsidieregeling ESF Duurzame Inzetbaarheid in het leven geroepen.
Om in aanmerking te komen voor subsidie moet het project gericht zijn op een of meerdere van de volgende thema’s. Bij het beoordelen van de subsidieaanvraag worden deze criteria getoetst.
Alleen de kosten van een adviseur voor het opstellen van een advies of het begeleiden van de implementatie van dat advies zijn subsidiabel. Deze moeten daarnaast duidelijk toegesneden zijn op de aanvrager en de werkenden middels maatwerk.
Subsidie aanvragen kan alleen als u ten minste twee medewerkers in dienst heeft, het project maximaal 12 maanden duurt en u kunt aantonen dat medewerkers actief en aantoonbaar betrokken zijn (geweest) bij de planvorming, implementatie en evaluatie van het project.
Om in aanmerking te komen voor subsidie dienen de subsidiabele projectkosten minimaal € 12.000,– (ex. btw) te bedragen. De subsidie per project bedraagt maximaal 50 procent van de subsidiabele projectkosten.
Het totale ESF-programma heeft een looptijd van 2014 t/m 2020. In 2019 is het van 8 april t/m 12 april mogelijk om subsidie aan te vragen. Zet deze data dus alvast in uw agenda!
Meer informatie over de ESF-subsidie voor duurzame inzetbaarheid of het aanvragen daarvan vindt u op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar wist u ook dat de slappe lach meer voordelen heeft die ook nog eens heel goed van pas komen op de werkvloer? Van deze zes voordelen krijgt u gegarandeerd een lach op uw gezicht.
Diversiteit in het personeelsbestand zorgt onder meer voor betere (financiële) prestaties, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim. Sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning onderzoekt al twintig jaar de positieve kracht van generatiediversiteit.