Vitaliteit

Leestijd 4 min.

Medewerker met hersenletsel? Zorg voor een goede re-integratie

Volgens cijfers van het RIVM leven 645.900 mensen in Nederland met de gevolgen van NAH, oftewel: niet aangeboren hersenletsel. Heeft een medewerker binnen uw bedrijf een beroerte, hersenschudding of tia gehad? Zo gaat u er goed mee om volgens Jasmijn Vollering, NAH-expert en werkzaam bij de Hersenstichting.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Slaap: dit gebeurt er in je hersenen

Ben je een ochtendmens of slaap je het liefst een gat in de dag? Slaap is voor iedereen anders, maar voor ieder mens belangrijk. Zeker voor je hersenen. Daarom: vijf vragen én antwoorden over de invloed van slaap op je brein.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Hoe een Preventief Medisch Onderzoek blijvend effect heeft

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Ruim een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op werk gerelateerde psychische aandoeningen, zoals een burn-out. Dat kan allerlei oorzaken hebben en dat kan zich op vele manieren uiten. Ook andere factoren spelen een rol in hoe goed werknemers in hun vel zitten, zoals iemands leefstijl.

Lees meer
Leestijd 4 min.

5 voordelen van de vierdaagse werkweek

De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Zes tips om stoppen met roken te stimuleren

Hoeveel van uw medewerkers roken? Of misschien rookt u zelf wel. Een rokende medewerker neemt gemiddeld zo’n vier rookpauzes van tien minuten per dag, wat neerkomt op zo’n 150 uur roken per jaar tijdens werktijd. Ook is het ziekteverzuim onder rokers veel hoger dan onder niet-rokers, waardoor iedere roker een werkgever elk jaar alleen al op basis van rookpauzes en ziekteverzuim zo’n 4.000 euro kost. Genoeg redenen dus om het stoppen met roken onder uw medewerkers te stimuleren. Maar hoe doet u dit? Natuurlijk is er niet één manier, maar de volgende tips helpen u in de goede richting.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Bewegen voor je mentale gezondheid

Volgens psychiater en hoogleraar Wiepke Cahn is lichaamsbeweging heel goed voor de psychische gezondheid. “Sporten kan net zo effectief zijn als antidepressiva.”

Lees meer
Leestijd 3 min.

Je bent wat je eet: een relaxte mind door (de juiste) voeding

Als het om voeding gaat, zijn er honderden theorieën, onderzoeken, diëten en adviezen te vinden op internet. Maar één ding is zeker: wat je eet heeft een directe relatie met hoe je je voelt. Zo kun je je soms letterlijk ziek eten, met stress of een burn-out tot gevolg. ‘Voor werkgevers ligt hier een kans: zorg voor leefstijlpreventie en gezonde voeding op de werkvloer.’

Lees meer
Leestijd 3 min.

Signaleer psychische problemen op de werkvloer met MHFA

43% van de Nederlanders ondervindt ergens in zijn leven serieuze psychische problemen. De kans dat een werknemer niet goed in zijn of haar vel zit of erger, is dus reëel. Maar hoe geef je als werkgever eerste hulp bij psychische nood? Een MHFA-cursus biedt handvatten.

Lees meer

Van reistijd naar creativiteit: dit doen we met onze extra uren

Een eigen kast in elkaar zetten, een boek schrijven of de Nachtwacht schilderen: Lucinda (49), Max (22) en Kirsten (29) forenzen normaal tussen huis en kantoor en hebben sinds de thuiswerk-maatregel zeeën van tijd over. ‘In de tijd die ik normaal in de auto zit, schrijf ik nu een boek.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

‘Ik werk niet voor het geld, ik werk voor de missie’

Een auto van de zaak, veel doorgroeimogelijkheden en een lekker salaris op je bankrekening? Mwah, zegt de nieuwe generatie young professionals. Zij gaan liever voor de 3 P’s: People, Planet, Prosperity (en: Purpose). Werken voor bedrijven met een maatschappelijke visie, die duurzaam ondernemen en waar er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. ‘Impact maken voor merk, mens en milieu. Dat is wat ik met mijn bedrijf wil bereiken.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Uw medewerkers mentaal gezond houden: zo doet u dat

Hoe houdt u uw medewerkers mentaal gezond? Eerder doken we samen met vier bedrijven uit onze lijst van meest Vitale Bedrijven van Nederland in de onderwerpen fysieke gezondheid en gezonde voeding. Maar ook de mentale gezondheid draagt bij aan een vitaal werkklimaat. Consultancybureaus EIFFEL en The Hup vertellen.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Millennials in uw bedrijf? Grote kans op productivity guilt

Altijd maar bereikbaar zijn voor de baas, thuis werken terwijl ze ziek zijn en lunchen achter het bureau. Dit zijn tekenen dat de millennials in uw bedrijf wellicht lijden aan productivity guilt. ‘De scheiding tussen werk en privé vervaagt door de coronacrisis verder voor millennials.’

Lees meer
Leestijd 3 min.

Wat is de kracht van complimenten op de werkvloer?

1 maart is het Nationale Complimentendag. Deze dag staat in het teken van het zien én erkennen van goede wil, inzet en prestaties van anderen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het feit dat hier in Nederland speciaal een dag voor in het leven is geroepen, geeft anders aan. Veel mensen hebben namelijk moeite met het geven en ontvangen van complimenten, en vooral op de werkvloer lijkt dit vaak voor te komen. In deze blog lees je wat voor invloed een compliment kan hebben op je collega’s. Maak gebruik van onze praktische tips!

Lees meer
Leestijd 4 min.

Uw medewerkers vitaal en fit houden: zo doet u dat

Hoe houdt u uw medewerkers vitaal gezond? Eerder doken we samen met twee bedrijven uit onze lijst van meest Vitale Bedrijven van Nederland in het onderwerp gezond lunchen, maar ook de fysieke fitheid draagt bij aan een vitaal werkklimaat. Arbodienstverlener Perspectief en de chemisch distributeur Vivochem vertellen.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Zo zorgt u voor een gezonde lunch op kantoor

Als werkgever bent u voor een deel verantwoordelijk voor het gezond houden van uw werknemers. Als die frikandellen en kaasbroodjes uit de kantine verdwijnen, komt u al een heel eind. Kunt u nog wel wat tips gebruiken als het gaat om het serveren van een gezonde lunch op kantoor? Storm Digital en het Instituut voor Vitaal Ondernemen vertellen.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Zo laat u uw medewerkers lekker slapen

Omarm de powernap en haal de druk van de werkketel. Want als uw medewerkers goed slapen, dan doet u dat ook. Zeven tips om een helpende hand te bieden aan medewerkers die slecht slapen door stress op de werkvloer.

Lees meer
Fit op je werk met deze slaaptips Fit op je werk met deze slaaptips
Leestijd 4 min.

Gezonder slapen is gezonder werken

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen en dat 14% van de Nederlandse medewerkers zich daardoor wel eens ziek meldt . Productiviteit en creativiteit lijden onder dit slaapgebrek, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Inzicht in de gezondheid van uw werknemers

Elke zichzelf respecterende organisatie brengt haar risico’s goed in kaart – financieel, strategisch, organisatorisch… Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s rond uw belangrijkste troef, namelijk uw personeel?

Lees meer
Leestijd 5 min.

Zijn zelfsturende teams het ei van Columbus?

Veel bedrijven hebben het afgelopen jaar onderzocht of het wegsnijden van een managementlaag de werknemers meer motiveert, of juist het fundament van een organisatie aantast. Is de ‘pannenkoekstructuur’ echt beter dan de piramide? Twee experts helpen een antwoord te geven op deze vraag.

Lees meer
Leestijd 8 min

Pieter van den Hoogenband: ‘Wie alleen maar hard werkt, presteert niet top’

Hoe creëer je de perfecte omgeving om in te presteren? Met die vraag houdt Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband zich bezig, ook nu nog na zijn sportcarrière. ‘Op de werkvloer moet je net zo goed een balans vinden in meters maken en rust.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Dankzij SABIC en een ‘powernap’ worden werknemers nog vitaler

Sommige bedrijven gaan nét een stapje verder voor de vitaliteit van hun werknemers dan anderen. Met wetenschappelijk bewezen effect zoals bij SABIC in Bergen op Zoom. De producent van kunststof korrels, platen en films zorgde onder meer voor een plek waar medewerkers heel bewust een ‘powernap’ kunnen doen.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Stress aanpakken door te bewegen

36 procent van het verzuim komt voort uit werkstress. Daarmee kost stress de Nederlandse werkgevers zo’n 1,8 miljard euro per jaar[i]. Een forse kostenpost. Gelukkig kunt u als werkgever wel iets doen om dit terug te dringen: stimuleer uw medewerkers om meer te bewegen!

Lees meer
Leestijd 3 min.

Groepsverband en financiële prikkel effectief bij aanleren gezondere leefstijl

Werken aan een gezondere leefstijl gaat makkelijker in groepsverband en wanneer er een financiële beloning tegenover staat. Dat blijkt uit een pilot van zorgverzekeraar ONVZ en zorginnovator Pluhz waaraan ruim 50 personen van 5 bedrijven meededen. Gemiddeld daalde de zogenoemde Body Mass Index (het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte) van de deelnemers met bijna 5%. Door het samen doen, werd een positievere kwaliteit van leven ervaren.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Waardering op de werkvloer: zo behoudt u uw medewerkers

Door de aantrekkende economie wordt het nog lastiger voor werkgevers om medewerkers te behouden. Dat komt bovenop de tendens in het bedrijfsleven dat personeel minder lang bij dezelfde werkgever blijft. Tegelijkertijd kennen we het belang van waardering voor de productiviteit, motivatie en bevlogenheid van uw medewerkers. In dit artikel vertellen we daarom hoe u als werkgever waardering op een effectieve en originele manier laat blijken om betrokkenheid te verhogen en medewerkers steviger aan de organisatie te binden. 

Lees meer

‘I love it when your vitality plan comes together’

Alexander Stolze is werkzaam als ‘lead health & wellbeing Benelux’ bij ING. Omdat vitaliteit op het werk steeds belangrijker wordt en hij een marketingachtergrond heeft, vragen we hem hoe je een gezonde lifestyle ‘verkoopt’. Welke rol speelt een gezonde lifestyle bij ING?

Lees meer
Medewerkers moeten soms ook heel bewust ‘uit’ staan Medewerkers moeten soms ook heel bewust ‘uit’ staan
Leestijd 7 min

Medewerkers moeten soms ook heel bewust ‘uit’ staan

Stress is een van de grootste problemen op de werkvloer; één op de zes Nederlanders ervaart burn-outklachten. Er zijn meestal meerdere oorzaken, in de privésfeer en op het werk. Maar vooral de werkstress is iets dat actief kan worden verminderd of voorkomen, bepleiten experts: “bouw hersteltijd in, kijk minder op je telefoon, ga eerder naar bed.”

Lees meer
Leestijd 5 min.

Doe de Energy Scan en word ‘Het Vitaalste Bedrijf van Nederland’

Veel werkgevers willen graag actiever bijdragen aan meer energie in hun organisatie. Wat is een goed startpunt bij zo’n wijdvertakt en urgent onderwerp? De Lifeguard Energy Scan, die deel uitmaakt van de zoektocht naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland, kan houvast bieden.

Lees meer
Leestijd 6 min

Werknemers hebben recht op onbereikbaarheid

Bereikbaarheid lijkt de norm te zijn in onze 24-uurseconomie: niemand kijkt er raar van op als er in de avonduren nog wordt gechat met collega's of als er in bed nog werkmails worden beantwoord. Onderzoek toont echter aan dat dit netto maar weinig extra productiviteit oplevert. Sommige bedrijven hebben daarom concrete maatregelen genomen om te zorgen dat hun medewerkers soms écht onbereikbaar zijn voor de baas.

Lees meer
Leestijd 3 min.

6 tips om medewerkers te stimuleren om op de fiets te komen

We zitten op een werkdag gerust 8 uur op een stoel aan ons bureau. En als we al opstaan voor een stukje beweging, dan is dat vaak om ons te verplaatsen naar een zitplek aan de vergader- of lunchtafel. Als al dat zitten niet gecompenseerd wordt met voldoende beweging, dan kan dat voor serieuze gezondheidsklachten zorgen. Een werkgever is er daarom bij gebaat het personeel te stimuleren in een verantwoorde levensstijl met voldoende beweging, want gezonde medewerkers maken een gezond bedrijf. Van en naar het werk fietsen kan daarin een belangrijk aandeel leveren.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Last van muggen? Met deze tips blijven ze weg!

Bij de zomer denken we aan zon, zee strand... en (helaas) ook aan muggen. Naast dat het zoemgeluid u wakker houdt in de nacht, laten ze vaak iets anders achter: een jeukende, rode bult. Met deze tips komt u de zomermaanden door zónder last van muggen.

Lees meer