Vitaliteit

Leestijd 3 min.

Groepsverband en financiële prikkel effectief bij aanleren gezondere leefstijl

Werken aan een gezondere leefstijl gaat makkelijker in groepsverband en wanneer er een financiële beloning tegenover staat. Dat blijkt uit een pilot van zorgverzekeraar ONVZ en zorginnovator Pluhz waaraan ruim 50 personen van 5 bedrijven meededen. Gemiddeld daalde de zogenoemde Body Mass Index (het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte) van de deelnemers met bijna 5%. Door het samen doen, werd een positievere kwaliteit van leven ervaren.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Waardering op de werkvloer: zo behoudt u uw medewerkers

Door de aantrekkende economie wordt het nog lastiger voor werkgevers om medewerkers te behouden. Dat komt bovenop de tendens in het bedrijfsleven dat personeel minder lang bij dezelfde werkgever blijft. Tegelijkertijd kennen we het belang van waardering voor de productiviteit, motivatie en bevlogenheid van uw medewerkers. In dit artikel vertellen we daarom hoe u als werkgever waardering op een effectieve en originele manier laat blijken om betrokkenheid te verhogen en medewerkers steviger aan de organisatie te binden. 

Lees meer

‘I love it when your vitality plan comes together’

Alexander Stolze is werkzaam als ‘lead health & wellbeing Benelux’ bij ING. Omdat vitaliteit op het werk steeds belangrijker wordt en hij een marketingachtergrond heeft, vragen we hem hoe je een gezonde lifestyle ‘verkoopt’. Welke rol speelt een gezonde lifestyle bij ING?

Lees meer
Medewerkers moeten soms ook heel bewust ‘uit’ staan Medewerkers moeten soms ook heel bewust ‘uit’ staan
Leestijd 7 min

Medewerkers moeten soms ook heel bewust ‘uit’ staan

Stress is een van de grootste problemen op de werkvloer; één op de zes Nederlanders ervaart burn-outklachten. Er zijn meestal meerdere oorzaken, in de privésfeer en op het werk. Maar vooral de werkstress is iets dat actief kan worden verminderd of voorkomen, bepleiten experts: “bouw hersteltijd in, kijk minder op je telefoon, ga eerder naar bed.”

Lees meer
Leestijd 5 min.

Doe de Energy Scan en word ‘Het Vitaalste Bedrijf van Nederland’

Veel werkgevers willen graag actiever bijdragen aan meer energie in hun organisatie. Wat is een goed startpunt bij zo’n wijdvertakt en urgent onderwerp? De Lifeguard Energy Scan, die deel uitmaakt van de zoektocht naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland, kan houvast bieden.

Lees meer
Leestijd 6 min

Werknemers hebben recht op onbereikbaarheid

Bereikbaarheid lijkt de norm te zijn in onze 24-uurseconomie: niemand kijkt er raar van op als er in de avonduren nog wordt gechat met collega's of als er in bed nog werkmails worden beantwoord. Onderzoek toont echter aan dat dit netto maar weinig extra productiviteit oplevert. Sommige bedrijven hebben daarom concrete maatregelen genomen om te zorgen dat hun medewerkers soms écht onbereikbaar zijn voor de baas.

Lees meer
Leestijd 3 min.

6 tips om medewerkers te stimuleren om op de fiets te komen

We zitten op een werkdag gerust 8 uur op een stoel aan ons bureau. En als we al opstaan voor een stukje beweging, dan is dat vaak om ons te verplaatsen naar een zitplek aan de vergader- of lunchtafel. Als al dat zitten niet gecompenseerd wordt met voldoende beweging, dan kan dat voor serieuze gezondheidsklachten zorgen. Een werkgever is er daarom bij gebaat het personeel te stimuleren in een verantwoorde levensstijl met voldoende beweging, want gezonde medewerkers maken een gezond bedrijf. Van en naar het werk fietsen kan daarin een belangrijk aandeel leveren.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Last van muggen? Met deze tips blijven ze weg!

Bij de zomer denken we aan zon, zee strand... en (helaas) ook aan muggen. Naast dat het zoemgeluid u wakker houdt in de nacht, laten ze vaak iets anders achter: een jeukende, rode bult. Met deze tips komt u de zomermaanden door zónder last van muggen.

Lees meer
Leestijd 6 minuten

“Je moet wel iets te bieden hebben en een voorbeeld voor anderen willen zijn”

Lightweight Containers werd in 2018 bekroond tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Hoe blikken de prijswinnaars terug op het afgelopen jaar en wat heeft de prijs Lightweight Containers allemaal gebracht?

Lees meer

Gezonder slapen is gezonder werken

Eén op de zes Nederlanders kampt met slaapproblemen blijkt uit onderzoek en 14% van de Nederlandse medewerkers meldt zich daardoor wel eens ziek. Productiviteit en creativiteit lijden onder dit slaapgebrek. Deze maanden stellen zomerse ongemakken ons extra op de proef: het is tot laat licht, het is warm en muggen zoemen om ons hoofd.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Zo wordt het wél een productieve zomer op de zaak

Warme temperaturen gaan gepaard met minder productiviteit. En ook de jaloersmakende vakantiefoto’s op social media van collega’s zorgen er niet voor dat medewerkers gemotiveerd blijven. Dus: 6 tips voor een productieve zomer op de werkvloer.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Veel gezondheidsplatforms focussen op fysieke gezondheid

Het aantal online platforms op het gebied van gezondheid en duurzame inzetbaarheid is enorm en blijft stijgen. Benieuwd wat deze platforms u op dit moment kunnen bieden? ONVZ zocht het in samenwerking met SAMR en Dona HR Advies voor u uit.

Lees meer
Leestijd 3 min.

De voordelen van bedrijfsuitjes

Bedrijfsuitjes kunnen een sterk wij-gevoel creëren. Een geslaagd uitje met uw medewerkers heeft namelijk serieuze effecten op teambuilding en saamhorigheid, zeker als uw organisatie met verrassende uitstapjes komt. Zo’n ‘verplichte’ onderneming hoeft namelijk echt geen saai rollenspel of serie sketches over de baas te zijn. Hoe origineler de activiteit, hoe spraakmakender de beleving en hoe positiever de effecten van een dagje teambuilding.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Vier tips voor het voorkomen van verzuim

Onlangs was ik als partner van Vitaliteitsnetwerk Nederland bij een bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid. Daar sprak ik verschillende HR-professionals over het voorkomen van verzuim. Hoe kom je erachter wat de oorzaken zijn en hoe ga je vervolgens aan de slag? Uit deze gesprekken kwamen vier tips die ik graag met jullie deel.

Lees meer

Leiderschap en de werknemer

Een goede leidinggevende deelt niet alleen orders uit, maar moet ook in staat zijn om medewerkers zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Directeur van psychologen en coaching organisatie Vitalmindz, provider van ONVZ, Sushma Gangaram Panday legt uit hoe u dit aanpakt.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Leefstijlbeïnvloeding medewerkers: betutteling of steuntje in de rug

Een wandeling maken in de pauze, mindfulness-oefeningen tegen stress, gezonder eten, stoppen met roken: steeds vaker geven werkgevers hun medewerkers adviezen om gezonder te leven. De gedachte hierachter is dat een gezonde leefstijl van medewerkers verzuim en ongevallen terugdringt en hun productiviteit en duurzame inzetbaarheid stijgt. Hierdoor mengen werkgevers zich in het privéleven van hun medewerkers. Is dit betutteling of juist een welkom duwtje in de rug waardoor medewerkers beter voor zichzelf gaan zorgen?

Lees meer
Leestijd 4 min.

Fietsen is het nieuwe autorijden

De wind in je haren, lekker bewegen en de stress van je af laten waaien – het is niet zo gek dat fietsende medewerkers vitaler zijn dan collega’s die de auto pakken.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Slaap in de bovenkamer

Als je slaapt, is je brein actief. Denk maar aan dromen en alle lichaamsfuncties, zoals ademhalen, die dan gewoon doorgaan. Erik Scherder: “Je ziet in je dromen vaak de gekste dingen gebeuren."

Lees meer
Leestijd 3 min.

“Hard werken vraagt om hard ontspannen”

Oud-schaatser Jochem Uytdehaage won twee keer goud op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Tegenwoordig geeft hij motiverende workshops en lezingen over vitaliteit. Begin maart was hij te gast bij het vitaalste bedrijf van Nederland. Wat kon hij hen nog bijbrengen?

Lees meer
Leestijd 6 min.

‘Begin klein, dan volgt de rest vanzelf’

Afgelopen maand won Lightweight Containers de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Van de ruim driehonderd bedrijven die meedongen naar de prijs, deed Lightweight Containers het meeste aan vitaliteit.

Lees meer

Hoe preventief medisch onderzoek wel blijvend effect heeft

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Ruim een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op werkgerelateerde psychische aandoeningen,

Lees meer
Leestijd 4 min.

‘Vitaliteit is nu echt een onderscheidende bedrijfscompetentie’

In november 2017 werd Jordex uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Inmiddels zijn we een jaar verder… en het heeft de Rotterdamse expediteur geen windeieren gelegd.

Lees meer
Leestijd 4 min.

U kunt weer ESF-subsidie aanvragen

Vraag subsidie aan voor uw duurzame inzetbaarheidstraject. In 2019 is er één aanvraagronde, van 8 tot en met 12 april.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Het geheim van Bolidt: het Vitaalste Bedrijf van Zuid-Holland

Gelukkiger op de werkvloer en betere prestaties leveren? Door samen met uw werknemers te investeren in vitaliteit en gezondheid, geeft u handvatten om deze doelen te kunnen realiseren. Zowel fysiek als mentaal, maar óók op het gebied van gezonde voeding, kunt u daaraan bijdragen.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Het geheim van Koninklijke Peijnenburg

Wij spraken Jacqueline Kroezen, hr-adviseur bij Koninklijk Peijnenburg in Geldrop.Het bedrijf dat in 2017 is uitgeroepen tot tweede Vitaalste Bedrijf van Nederland.Hét geheim volgens haar: ‘Zorg voor elkaar en maak iedere dag een stukje leuker en lekkerder.’

Lees meer
Leestijd 5 min.

Zzz … zo laat u werknemers lekker slapen

Omarm de powernap en haal de druk van de werkketel. Want als uw medewerkers goed slapen, dan doet u dat ook. Slapeloosheid onder werknemers kan namelijk vervelende gevolgen hebben: van verminderde productiviteit tot ziekteverzuim.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Beweeg je stress weg

Afrijden voor je rijbewijs, afstuderen, een grote opdracht binnenhalen op je werk of een familielid waarmee het niet zo goed gaat - allemaal bronnen die voor veel stress kunnen zorgen. Chronische stress kan de lichamelijke gesteldheid aardig negatief beïnvloeden en het zou dus ook mooi zijn wanneer deze situaties zo snel mogelijk zouden verdwijnen. Bewegen kan helpen om chronische stress te verminderen en kan één van de uitkomsten zijn om in ons hectische leven het hoofd boven water te kunnen houden.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Van secretaresse naar business supporter

Een dame met kokerrok en hoge hakken die koffie haalt voor haar baas. Managers die een beetje meegaan met de tijd, weten dat dit beeld van een secretaresse volledig achterhaald is. De rol van secretaresse is veranderd. En hoe!

Lees meer

Doen: lachen op de werkvloer

Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar wist u ook dat de slappe lach meer voordelen heeft die ook nog eens heel goed van pas komen op de werkvloer? Van deze zes voordelen krijgt u gegarandeerd een lach op uw gezicht.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Het kantoor van de toekomst

ONVZ heeft vitaliteit hoog in het vaandel staan. Niet alleen voor verzekerden, maar ook voor de eigen werknemers. Het hele kantoorpand in Houten werd recent verbouwd zodat medewerkers actief worden gestimuleerd om meer te bewegen en bewust met hun energie om te gaan.

Lees meer