Als je slaapt, is je brein actief. Denk maar aan dromen en alle lichaamsfuncties, zoals ademhalen, die dan gewoon doorgaan. Erik Scherder: “Je ziet in je dromen vaak de gekste dingen gebeuren."
Even je werkmail checken in de vakantie of een telefoontje van de baas aannemen in het weekend: dat is heel gewoon, toch? Tweede kamerlid Gijs van Dijk (PVDA) vindt dat iedereen zeker moet kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd. Hij stelde een conceptwetsvoorstel op; de Wet op het recht op onbereikbaarheid. En u kunt hier tot 1 april op reageren.
Oud-schaatser Jochem Uytdehaage won twee keer goud op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Tegenwoordig geeft hij motiverende workshops en lezingen over vitaliteit. Begin maart was hij te gast bij het vitaalste bedrijf van Nederland. Wat kon hij hen nog bijbrengen?
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar wist u ook dat de slappe lach meer voordelen heeft die ook nog eens heel goed van pas komen op de werkvloer? Van deze zes voordelen krijgt u gegarandeerd een lach op uw gezicht.
Diversiteit in het personeelsbestand zorgt onder meer voor betere (financiële) prestaties, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim. Sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning onderzoekt al twintig jaar de positieve kracht van generatiediversiteit.
‘Van werken wordt iedereen beter’, is het credo van verzuimbegeleider BeauAvis. Ze zien werk en privé niet als twee gescheiden werelden, maar zetten het werk wel centraal. BeauAvis kijkt vooral welke mogelijkheden iemand heeft en welke belemmeringen weggenomen kunnen worden, zodat iemand goed en met plezier aan het werk kan. Een oplossing op maat dus.
Veel werkgevers worstelen met het vormgeven van het hybride werken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Centric is een mooi voorbeeld van een organisatie met een duidelijk plan voor ogen. In dit artikel geeft Head of HR Centric Nederland, Ingrid Vlaming, een inkijkje in hoe Centric slim werken faciliteert. En tegelijkertijd oog houdt voor de vitaliteit van de medewerkers.
Vraag iemand wat hybride werken is en het antwoord is steevast: tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Mireille Beumer, online facilitator, scherpt die definitie liever aan. ‘Hybride werken is de katalysator om werk anders in te richten. Om de samenwerking tussen teamleden opnieuw vorm te geven. Met als doel gelukkigere medewerkers, een sterkere organisatie, meer flexibiliteit, duurzaamheid en goede energie. Gewoon prettiger werken, voor iedereen. Maar, wel anders dan we deden vóór corona.’
Gelukkig werknemers zijn productiever en ervaren minder stress. Investeren in vitaliteit is daarom investeren in je bedrijf. Maar waar begin je? We gaan erover in gesprek met Fleur Mulders, oprichter van De Atleetfabriek. De Atleetfabriek ontwikkelt en ondersteunt bedrijven met duurzame vitaliteitsprogramma’s op maat.
Hybride werken is een blijvertje. En daar horen rechten en plichten bij, voor u als werkgever en uiteraard ook voor uw medewerkers. Want u wilt dat zij overal veilig, gezond en verantwoord kunnen werken. Jo Weerts, spreker en docent Arbeidsrecht, belicht drie belangrijke aandachtspunten.
Wat doet hybride werken met de vitaliteit van uw medewerkers? Meer dan u denkt, zegt Sander de Casparis, directeur van HC Health. ‘Veel werknemers hebben in de afgelopen twee jaar alleen maar thuisgewerkt. Nu zij weer naar kantoor gaan krijgen ze te maken met alle prikkels die daarbij horen. Sociale contacten, afleiding, een verlies aan productiviteit, files, reistijd. Net zoals we aan het begin van de coronapandemie moesten wennen aan het thuiswerken, moeten we nu weer onze weg vinden op de werkvloer. En sterker nog; we moeten leren die twee te combineren. Als werkgever is het essentieel om juist nu te kijken naar wat uw mensen nodig hebben. Flexibiliteit is misschien wel het belangrijkste.’
Een fitte werknemer loont. Medewerkers die fluitend aan hun werkdag beginnen, zorgen namelijk voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Aandacht besteden aan vitaliteitsbeleid levert dus voordelen op. Zeker in deze bijzondere tijd waarin werkomstandigheden zijn veranderd en bedrijven voor uitdagingen staan. Maar waar begin je?
Hard werken is niet ongezond. En een beetje stress ook niet. Maar wanneer u last heeft van chronische negatieve stress, en geen tijd neemt of kunt nemen om op te laden, dan ligt verzuim op de loer. Wat zijn de gevolgen van (chronische) stress? En belangrijker nog: hoe kunt u het voorkomen?
Stress onder controle krijgen door aan je ademhaling te werken. Dat is de gedachte achter de HeartMath-methode waar veel werkgevers gebruik van maken. Hoe werkt die methode precies en wat levert het op?
‘Voor mij gaat vitaliteit over het maken van bewuste keuzes die mij en mijn omgeving goed doen.’ Het zijn de woorden van Alexander Stolze, Head of Vitality Benelux bij ING. Zijn missie: een optimale en veilige werkomgeving creëren voor 28.000 ING’ers in Nederland, België en Luxemburg. Alexander deelt zijn ervaring als ‘vitale werkgever’ aan de hand van 5 uitspraken.
Wat hebben stress en succesvol ouder worden op de werkvloer met elkaar te maken? Meer dan u denkt! Wie last heeft van chronische stress, heeft waarschijnlijk geen match (meer) met de werkomgeving. Prof. Dr. Annet de Lange is bijzonder Hoogleraar Succesvol ouder worden en duurzame inzetbaarheid op het werk en kennisexpert voor het Vitaliteitsnetwerk Nederland. Ze vertelt in dit artikel over de wereld van stress, energievreters en -gevers, ‘bewegende’ pauzes en legt uit hoe mentaal tijdreizen en vitaliserende pauzes bijdragen aan het verlagen van de stress die je nu ervaart.
Hoe gaat het eigenlijk met mij? Deze vraag hield medewerkers van BNNVARA door het maandenlange thuiswerken bezig. Daarom bood de organisatie iedereen een op maat gemaakte gezondheidscheck aan. ‘Het was een cadeautje voor de werknemer.’
Niemand houdt van wachten. En al helemaal niet op een operatie of intake bij een zorgverlener, zoals een ziekenhuis of ggz-instelling. Staat één van uw werknemers op een wachtlijst voor zorg? Bel dan eens met ONVZ ZorgConsulent Ashley Porton, want wie weet is wachtlijstbemiddeling mogelijk.
Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Door het risico op burn-outs te minimaliseren, vergroot u de productiviteit, gezondheid en het werkplezier van uw personeel. Welke stappen kunt u als werkgever nemen? We vragen het aan burn-out coach Liana Verberg: ‘Je moet even investeren, maar op de lange termijn krijg je er veel voor terug.’
Stel, uw werknemer voetbalt op zondag in een vriendenteam. De tegenstander is iets te gretig en de knie van uw medewerker is daar de dupe van. Au! De huisarts stuurt hem op maandag door naar het ziekenhuis. Hij kan daar echter pas over ruim 4 maanden terecht voor een MRI. En als uw medewerker geopereerd moet worden belandt hij daarna op de volgende wachtlijst. Uw medewerker heeft veel pijn, waardoor hij slecht slaapt. Hierdoor kan hij voorlopig niet goed ingezet worden op de werkvloer. Herkenbaar? Gelukkig biedt ONVZ Snelzorg. Snelzorg is een initiatief waarbij we met zorgaanbieders in Nederland afspraken maken, zodat u daar sneller terecht kunt. ZorgConsulent Albert Elsendoorn vertelt er meer over.
Gelukkige werknemers verzetten meer werk en kunnen je bedrijf succesvoller maken, weet ook verzekeraar Aegon. Daarom haken ze ONVZ aan bij de uitvoering van hun vitaliteitsprogramma. Wat houdt het beleid in en wat is de rol van ONVZ hierin? We spreken vitaliteitsmanager Nico Dwidjono erover.
Op een ziekenhuisbezoek zitten uw medewerkers niet te wachten. Maar als het nodig is, willen zij het liefst zo snel mogelijk aan de beurt zijn. Een ZorgConsulent van ONVZ kan helpen met wachtlijstbemiddeling. De consulent neemt contact op met verschillende zorgaanbieders om uit te zoeken waar uw medewerkers het snelst geholpen kunnen worden.
De lange periode van thuiswerken heeft veel organisaties aan het denken gezet. Waar vroeger het kantoor de norm was, willen velen het hybride werken als nieuwe werkvorm aannemen. Hierbij wordt thuiswerken afgewisseld met kantoor- en/of flexplekken. Hoe richt u als werkgever de ideale hybride werkvloer in?
Hoe gezond zijn uw medewerkers? Misschien hebben zij het gevoel dat ze alle ballen omhoog moeten houden of ligt de werkdruk te hoog. Voor werknemers die veel stress ervaren biedt de Superbrains-app uitkomst.
Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk het is medewerkers actief te ondersteunen mentaal en fysiek gezond te blijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkgevers en hr-medewerkers lopen regelmatig tegen uitdagingen aan bij het inzetten van interventies. We zetten de drie grootste uitdagingen én oplossingen voor u op een rij.
Nationale Complimentendag: een dag die in het teken staat van het zien én erkennen van goede wil, inzet en prestaties van anderen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Veel mensen hebben namelijk moeite met het geven en ontvangen van complimenten, vooral op de werkvloer. Terwijl een compliment grote invloed kan hebben op je collega’s.
De mentale gesteldheid van werknemers is door het thuiswerken verslechterd, blijkt uit een onderzoek van FNV. Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? Het Utrechtse consultancybureau &samhoud bedacht er iets op. Zij stuurden werknemers het bos in om te werken en overnachten in een luxe lodge midden in de natuur. Neeltje (27) was een van de geluksvogels.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?
Een schoonheidsslaapje doen om jezelf op te laden. Werkt dat? De een zegt van wel en de ander van niet. Wat is waar en wat gebeurt er tijdens een middagdutje eigenlijk in je hersenen? Koko Beers, neurobioloog en woordvoerder van de Hersenstichting, haalt de feiten en fabels van het powernappen voor ons uit elkaar.
Volgens cijfers van het RIVM leven 645.900 mensen in Nederland met de gevolgen van NAH, oftewel: niet aangeboren hersenletsel. Heeft een medewerker binnen uw bedrijf een beroerte, hersenschudding of tia gehad? Zo gaat u er goed mee om volgens Jasmijn Vollering, NAH-expert en werkzaam bij de Hersenstichting.
Ben je een ochtendmens of slaap je het liefst een gat in de dag? Slaap is voor iedereen anders, maar voor ieder mens belangrijk. Zeker voor je hersenen. Daarom: vijf vragen én antwoorden over de invloed van slaap op je brein.
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Ruim een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op werk gerelateerde psychische aandoeningen, zoals een burn-out. Dat kan allerlei oorzaken hebben en dat kan zich op vele manieren uiten. Ook andere factoren spelen een rol in hoe goed werknemers in hun vel zitten, zoals iemands leefstijl.