Vitaliteit

Slaap in de bovenkamer

Als je slaapt, is je brein actief. Denk maar aan dromen en alle lichaamsfuncties, zoals ademhalen, die dan gewoon doorgaan. Erik Scherder: “Je ziet in je dromen vaak de gekste dingen gebeuren."

Leestijd 3 min.

“Hard werken vraagt om hard ontspannen”

Oud-schaatser Jochem Uytdehaage won twee keer goud op de Olympische Spelen in Salt Lake City. Tegenwoordig geeft hij motiverende workshops en lezingen over vitaliteit. Begin maart was hij te gast bij het vitaalste bedrijf van Nederland. Wat kon hij hen nog bijbrengen?

Leestijd 3 min.

‘Begin klein, dan volgt de rest vanzelf’

Afgelopen maand won Lightweight Containers de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Van de ruim driehonderd bedrijven die meedongen naar de prijs, deed Lightweight Containers het meeste aan vitaliteit.

Leestijd 6 min.

Hoe preventief medisch onderzoek wel blijvend effect heeft

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Ruim een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op werkgerelateerde psychische aandoeningen,

Leestijd

‘Vitaliteit is nu echt een onderscheidende bedrijfscompetentie’

In november 2017 werd Jordex uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Inmiddels zijn we een jaar verder… en het heeft de Rotterdamse expediteur geen windeieren gelegd.

Leestijd 4 min.

U kunt weer ESF-subsidie aanvragen

Vraag subsidie aan voor uw duurzame inzetbaarheidstraject. In 2019 is er één aanvraagronde, van 8 tot en met 12 april.

Leestijd 4 min.

Zo wordt het wél een productieve zomer op de zaak

Warme temperaturen gaan gepaard met minder productiviteit. En ook de jaloersmakende vakantiefoto’s op social media van collega’s zorgen er niet voor dat werknemers gemotiveerd blijven. Dus: 6 tips voor een productieve zomer op de werkvloer.

Leestijd 5 min.

Het geheim van Bolidt: het Vitaalste Bedrijf van Zuid-Holland

Gelukkiger op de werkvloer en betere prestaties leveren? Door samen met uw werknemers te investeren in vitaliteit en gezondheid, geeft u handvatten om deze doelen te kunnen realiseren. Zowel fysiek als mentaal, maar óók op het gebied van gezonde voeding, kunt u daaraan bijdragen.

Leestijd 4 min.

Het geheim van Koninklijke Peijnenburg

Wij spraken Jacqueline Kroezen, hr-adviseur bij Koninklijk Peijnenburg in Geldrop.Het bedrijf dat in 2017 is uitgeroepen tot tweede Vitaalste Bedrijf van Nederland.Hét geheim volgens haar: ‘Zorg voor elkaar en maak iedere dag een stukje leuker en lekkerder.’

Leestijd 4 min.

Zzz … zo laat u werknemers lekker slapen

Omarm de powernap en haal de druk van de werkketel. Want als uw medewerkers goed slapen, dan doet u dat ook. Slapeloosheid onder werknemers kan namelijk vervelende gevolgen hebben: van verminderde productiviteit tot ziekteverzuim.

Leestijd 5 min.

Beweeg je stress weg

Afrijden voor je rijbewijs, afstuderen, een grote opdracht binnenhalen op je werk of een familielid waarmee het niet zo goed gaat - allemaal bronnen die voor veel stress kunnen zorgen. Chronische stress kan de lichamelijke gesteldheid aardig negatief beïnvloeden en het zou dus ook mooi zijn wanneer deze situaties zo snel mogelijk zouden verdwijnen. Bewegen kan helpen om chronische stress te verminderen en kan één van de uitkomsten zijn om in ons hectische leven het hoofd boven water te kunnen houden.

Leestijd 5 min.

Van secretaresse naar business supporter

Een dame met kokerrok en hoge hakken die koffie haalt voor haar baas. Managers die een beetje meegaan met de tijd, weten dat dit beeld van een secretaresse volledig achterhaald is. De rol van secretaresse is veranderd. En hoe!

Leestijd 5 min.

Doen: lachen op de werkvloer

Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar wist u ook dat de slappe lach meer voordelen heeft die ook nog eens heel goed van pas komen op de werkvloer? Van deze zes voordelen krijgt u gegarandeerd een lach op uw gezicht.

Leestijd

Het kantoor van de toekomst

ONVZ heeft vitaliteit hoog in het vaandel staan. Niet alleen voor verzekerden, maar ook voor de eigen werknemers. Het hele kantoorpand in Houten werd recent verbouwd zodat medewerkers actief worden gestimuleerd om meer te bewegen en bewust met hun energie om te gaan.

Leestijd 5 min.

Teamsucces

Bij de start van de Olympische Winterspelen had ik het geluk om in het DeLaMar Theater in Amsterdam te mogen luisteren naar enkele toppers uit de sport en hun coaches: o.a. Gerard Kemkers, Paul van As, Marianne Timmer en Pieter van den Hoogenband vertelden over lef, focus en het maken van keuzes, tijdens deze middag georganiseerd door Topsport Community. Topsport Community wil met kennisdeling tussen de topsport en het bedrijfsleven bouwen aan een samenleving waar structureel teamsucces en vooruitgang wordt geboekt. Over dat teamsucces wil ik het vandaag hebben.

Leestijd 4 min.

Tien tips om te stoppen met roken

We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid. Toch kan het ontzettend moeilijk zijn om ermee te stoppen. Daarom hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet. Zo begin je goed aan een gezond en vitaal 2018.

Leestijd

12 tips tegen stress

Veel van de tips tegen stress kennen we als tips voor een gezond leven. Toch zijn er nog een paar extra adviezen:

Leestijd

“We zijn human beings, geen human doings”

Alexander den Heijer is Motivational Speaker en geeft lezingen bij grote bedrijven als ING en AS Watson. Dat hij dit werk nu zo goed kan doen, heeft hij mede te danken aan de depressie die hij heeft gehad. Hij ging door een diep dal en kwam er sterker uit. De depressie maakte hem sterker en gaf hem vele inzichten waardoor hij nu weer gelukkig is. In deze video deelt hij zijn ervaring en geheim voor een gelukkig leven. “Alles mag er zijn, ook dat wat niet zo leuk is”. <iframe src="https://www.youtube.com/embed/xcv8ot2VuJk" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen" data-mce-fragment="1"></iframe>

Leestijd

Hoe houd ik mantelzorgers binnen mijn bedrijf vitaal?

Mantelzorgers komen voor in bijna elk bedrijf; 1 op de 5 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg. Voor naasten zorgen is natuurlijk iets heel moois en nobels. Toch is de combinatie met werk soms lastig; 40% van de mantelzorgers die werk en mantelzorg combineert, voelt zich namelijk zwaar- of overbelast (Rijksoverheid, 2017). Dit kan in sommige gevallen leiden tot verzuim, iets waar zowel de werknemer als het bedrijf geen baat bij heeft. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je hier als bedrijf het beste mee kunt omgaan. In dit artikel vertellen we hoe je ervoor zorgt dat mantelzorgers binnen jouw bedrijf vitaal blijven!

Leestijd

Beweeg je brein gezond

Door zijn energieke mediaoptredens weten we inmiddels allemaal dat bewegen niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook essentieel is voor ons brein.

Leestijd 7 min.

Vakantiestress voorkomen? Zes praktische tips

Herken je dit? Tijdens je vakantie check je nog regelmatig je mail of neem je zelfs telefoontjes aan, omdat het gevoel blijft knagen dat het werk niet af is. Veertig procent van de werkende Nederlanders op kantoor heeft last van vakantiestress, aldus een recent onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Wat kun je doen om stress op vakantie te voorkomen? Wij geven je zes praktische tips.

Leestijd

Spanningshoofdpijn te lijf

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Sommigen zelfs chronisch, wat het dagelijks leven en de manier waarop je op het werk functioneert erg kan beïnvloeden. Wat is spanningshoofdpijn precies en wat kun je er tegen doen?

Leestijd

Het is tijd om het taboe rondom ‘burn-out’ te doorbreken

Zeker in de top van bedrijven wordt een burn-out nog steeds als falen gezien. En dat terwijl één op de zeven werkenden in Nederland te maken heeft met burn-outklachten. Hoe anders kijken we naar een (top)sporter die overtraind raakt. Maar is er wel zoveel verschil tussen een burn-out en overtraining?

Leestijd

Geluk op werk = prioriteiten stellen

Net als met geld, kun je je tijd maar één keer besteden. Wil je alles uit je werkdag halen, stel dan steeds opnieuw prioriteiten. Hoe? We vroegen het aan professional organizer Karen Visser.  

Leestijd 5 min.
yoga op je werk yoga op je werk

De voordelen van bedrijfsyoga

Een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim bij werknemers is stress. Het is dus belangrijk om niet alleen na het werk de ontspanning te zoeken en te ontstressen, maar ook op de werkvloer. Een goede manier om dit te bewerkstelligen, is bedrijfsyoga. We vertellen graag waarom.  

Leestijd 3 min.
ontspannen op je werk ontspannen op je werk

Te veel werkstress? Zo ontspan je tijdens werk!

Door te veel en te hard te werken, kun je soms vergeten je rust te pakken. De werkstress die hierdoor ontstaat, kan leiden tot een burn-out. Daarom een aantal tips om de stress te verlagen!  

Leestijd 5 min.
Multitasken Multitasken

Efficiënt werken? Stop met multitasken.

Eén op de acht mensen in Nederland heeft last van stress op het werk. Eén van de oorzaken? Multitasken! ‘Ons denkend brein kan niet multitasken, óók dat van vrouwen niet.’  

Leestijd 5 min.
4 hour work week 4 hour work week

Wat we (nog steeds) kunnen leren van ‘The 4-hour Work Week’

De wereldwijde bestseller ‘The 4-hour Work Week’ van Timothy Ferris is inmiddels alweer bijna tien jaar oud, maar Ferris’ lessen zijn nog altijd even relevant. Hoe bereik je maximaal resultaat met minimale inspanning?

Leestijd 5 min.
sporten met collega's sporten met collega's

Meer sporten? Ga met collega’s!

Een op de drie werknemers in Nederland beweegt te weinig: een kleine 62% voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Komt het sporten na werktijd er bij jou ook maar niet van? Ga samen met je collega’s!  

Leestijd 5 min.
eet jezelf ontspannen eet jezelf ontspannen

Stress? Eet jezelf ontspannen

Het is niet alleen een rotgevoel, maar ook een aanslag op je lichaam: stress. Toch wordt het tegenwoordig gezien als iets dat ‘erbij hoort’. Niks is minder waar; stress is een nare plaaggeest. Gelukkig kan voeding helpen. De do’s & dont's voor ‘no stress’ op het menu.  

Leestijd