Vitaliteit

De kracht van HeartMath: beter ademen, minder stressen

Stress onder controle krijgen door aan je ademhaling te werken. Dat is de gedachte achter de HeartMath-methode waar veel werkgevers gebruik van maken. Hoe werkt die methode precies en wat levert het op?

Lees meer
Leestijd 5 minuten

‘Bewuste keuzes maken voor jezelf en je omgeving’

‘Voor mij gaat vitaliteit over het maken van bewuste keuzes die mij en mijn omgeving goed doen.’ Het zijn de woorden van Alexander Stolze, Head of Vitality Benelux bij ING. Zijn missie: een optimale en veilige werkomgeving creëren voor 28.000 ING’ers in Nederland, België en Luxemburg. Alexander deelt zijn ervaring als ‘vitale werkgever’ aan de hand van 5 uitspraken.

Lees meer
Leestijd 5 minuten

Mentaal tijdreizen om stress te verlagen

Wat hebben stress en succesvol ouder worden op de werkvloer met elkaar te maken? Meer dan u denkt! Wie last heeft van chronische stress, heeft waarschijnlijk geen match (meer) met de werkomgeving. Prof. Dr. Annet de Lange is bijzonder Hoogleraar Succesvol ouder worden en duurzame inzetbaarheid op het werk en kennisexpert  voor het Vitaliteitsnetwerk Nederland. Ze vertelt in dit artikel over de wereld van stress, energievreters en -gevers, ‘bewegende’ pauzes en legt uit hoe mentaal tijdreizen en vitaliserende pauzes  bijdragen aan het verlagen van de stress die je nu ervaart.

Lees meer
Leestijd 3 minuten

BNNVARA trakteert medewerkers op gezondheidscheck

Hoe gaat het eigenlijk met mij? Deze vraag hield medewerkers van BNNVARA door het maandenlange thuiswerken bezig. Daarom bood de organisatie iedereen een op maat gemaakte gezondheidscheck aan. ‘Het was een cadeautje voor de werknemer.’

Lees meer
Ashley Porton ZorgConsulent ONVZ Ashley Porton ZorgConsulent ONVZ
Leestijd 5 minuten

207 dagen minder wachten dankzij een geslaagde wachtlijstbemiddeling

Niemand houdt van wachten. En al helemaal niet op een operatie of intake bij een zorgverlener, zoals een ziekenhuis of ggz-instelling. Staat één van uw werknemers op een wachtlijst voor zorg? Bel dan eens met ONVZ ZorgConsulent Ashley Porton, want wie weet is wachtlijstbemiddeling mogelijk.

Lees meer
Accepteer dat stress erbij hoort Accepteer dat stress erbij hoort

Burn-out coach: ‘Accepteer dat stress erbij hoort’

Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Door het risico op burn-outs te minimaliseren, vergroot u de productiviteit, gezondheid en het werkplezier van uw personeel. Welke stappen kunt u als werkgever nemen? We vragen het aan burn-out coach Liana Verberg: ‘Je moet even investeren, maar op de lange termijn krijg je er veel voor terug.’

Lees meer
Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ
Leestijd 5 minuten

Vlug weer op de been met Snelzorg

Stel, uw werknemer voetbalt op zondag in een vriendenteam. De tegenstander is iets te gretig en de knie van uw medewerker is daar de dupe van. Au! De huisarts stuurt hem op maandag door naar het ziekenhuis. Hij kan daar echter pas over ruim 4 maanden terecht voor een MRI. En als uw medewerker geopereerd moet worden belandt hij daarna op de volgende wachtlijst. Uw medewerker heeft veel pijn, waardoor hij slecht slaapt. Hierdoor kan hij voorlopig niet goed ingezet worden op de werkvloer. Herkenbaar? Gelukkig biedt ONVZ Snelzorg. Snelzorg is een initiatief waarbij we met zorgaanbieders in Nederland afspraken maken, zodat u daar sneller terecht kunt. ZorgConsulent Albert Elsendoorn vertelt er meer over.

Lees meer
Vitaliteitsbeleid Vitaliteitsbeleid
Leestijd 3-4 minuten

Meer vitaliteit op de werkvloer: zo pakt Aegon het aan

Gelukkige werknemers verzetten meer werk en kunnen je bedrijf succesvoller maken, weet ook verzekeraar Aegon. Daarom haken ze ONVZ aan bij de uitvoering van hun vitaliteitsprogramma. Wat houdt het beleid in en wat is de rol van ONVZ hierin? We spreken vitaliteitsmanager Nico Dwidjono erover.

Lees meer
De ONVZ ZorgConsulent kan uw medewerkers helpen via wachtlijstbemiddeling De ONVZ ZorgConsulent kan uw medewerkers helpen via wachtlijstbemiddeling
Leestijd 6 min.

Help uw medewerkers met wachtlijstbemiddeling

Op een ziekenhuisbezoek zitten uw medewerkers niet te wachten. Maar als het nodig is, willen zij het liefst zo snel mogelijk aan de beurt zijn. Een ZorgConsulent van ONVZ kan helpen met wachtlijstbemiddeling. De consulent neemt contact op met verschillende zorgaanbieders om uit te zoeken waar uw medewerkers het snelst geholpen kunnen worden.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Hybride werken? 6 tips voor een goede basis

De lange periode van thuiswerken heeft veel organisaties aan het denken gezet. Waar vroeger het kantoor de norm was, willen velen het hybride werken als nieuwe werkvorm aannemen. Hierbij wordt thuiswerken afgewisseld met kantoor- en/of flexplekken. Hoe richt u als werkgever de ideale hybride werkvloer in?

Lees meer
Leestijd 4 min.

Superbrains: de game die stress voorkomt

Hoe gezond zijn uw medewerkers? Misschien hebben zij het gevoel dat ze alle ballen omhoog moeten houden of ligt de werkdruk te hoog. Voor werknemers die veel stress ervaren biedt de Superbrains-app uitkomst.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Gezondheidsinterventies: de drie grootste uitdagingen én oplossingen

Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk het is medewerkers actief te ondersteunen mentaal en fysiek gezond te blijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkgevers en hr-medewerkers lopen regelmatig tegen uitdagingen aan bij het inzetten van interventies. We zetten de drie grootste uitdagingen én oplossingen voor u op een rij. 

Lees meer
Leestijd 3 min.

De kracht van complimenten op de werkvloer

Nationale Complimentendag: een dag die in het teken staat van het zien én erkennen van goede wil, inzet en prestaties van anderen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Veel mensen hebben namelijk moeite met het geven en ontvangen van complimenten, vooral op de werkvloer. Terwijl een compliment grote invloed kan hebben op je collega’s.

Lees meer

Verrassing van de werkgever: in het bos op werkvakantie

De mentale gesteldheid van werknemers is door het thuiswerken verslechterd, blijkt uit een onderzoek van FNV. Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? Het Utrechtse consultancybureau &samhoud bedacht er iets op. Zij stuurden werknemers het bos in om te werken en overnachten in een luxe lodge midden in de natuur. Neeltje (27) was een van de geluksvogels.

Lees meer
Stress hoort erbij Stress hoort erbij
Leestijd 4 min.

‘We zijn meer dan ooit toe aan een digital detox’

Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?

Lees meer
Leestijd 3 min.

Een middagdutje doen: is dat verstandig?

Een schoonheidsslaapje doen om jezelf op te laden. Werkt dat? De een zegt van wel en de ander van niet. Wat is waar en wat gebeurt er tijdens een middagdutje eigenlijk in je hersenen? Koko Beers, neurobioloog en woordvoerder van de Hersenstichting, haalt de feiten en fabels van het powernappen voor ons uit elkaar.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Medewerker met hersenletsel? Zorg voor een goede re-integratie

Volgens cijfers van het RIVM leven 645.900 mensen in Nederland met de gevolgen van NAH, oftewel: niet aangeboren hersenletsel. Heeft een medewerker binnen uw bedrijf een beroerte, hersenschudding of tia gehad? Zo gaat u er goed mee om volgens Jasmijn Vollering, NAH-expert en werkzaam bij de Hersenstichting.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Slaap: dit gebeurt er in je hersenen

Ben je een ochtendmens of slaap je het liefst een gat in de dag? Slaap is voor iedereen anders, maar voor ieder mens belangrijk. Zeker voor je hersenen. Daarom: vijf vragen én antwoorden over de invloed van slaap op je brein.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Hoe een Preventief Medisch Onderzoek blijvend effect heeft

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Ruim een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op werk gerelateerde psychische aandoeningen, zoals een burn-out. Dat kan allerlei oorzaken hebben en dat kan zich op vele manieren uiten. Ook andere factoren spelen een rol in hoe goed werknemers in hun vel zitten, zoals iemands leefstijl.

Lees meer
Leestijd 4 min.

5 voordelen van de vierdaagse werkweek

De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Bewegen voor je mentale gezondheid

Volgens psychiater en hoogleraar Wiepke Cahn is lichaamsbeweging heel goed voor de psychische gezondheid. “Sporten kan net zo effectief zijn als antidepressiva.”

Lees meer
Leestijd 3 min.

Je bent wat je eet: een relaxte mind door (de juiste) voeding

Als het om voeding gaat, zijn er honderden theorieën, onderzoeken, diëten en adviezen te vinden op internet. Maar één ding is zeker: wat je eet heeft een directe relatie met hoe je je voelt. Zo kun je je soms letterlijk ziek eten, met stress of een burn-out tot gevolg. ‘Voor werkgevers ligt hier een kans: zorg voor leefstijlpreventie en gezonde voeding op de werkvloer.’

Lees meer
Leestijd 3 min.

Signaleer psychische problemen op de werkvloer met MHFA

43% van de Nederlanders ondervindt ergens in zijn leven serieuze psychische problemen. De kans dat een werknemer niet goed in zijn of haar vel zit of erger, is dus reëel. Maar hoe geef je als werkgever eerste hulp bij psychische nood? Een MHFA-cursus biedt handvatten.

Lees meer

Van reistijd naar creativiteit: dit doen we met onze extra uren

Een eigen kast in elkaar zetten, een boek schrijven of de Nachtwacht schilderen: Lucinda (49), Max (22) en Kirsten (29) forenzen normaal tussen huis en kantoor en hebben sinds de thuiswerk-maatregel zeeën van tijd over. ‘In de tijd die ik normaal in de auto zit, schrijf ik nu een boek.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

‘Ik werk niet voor het geld, ik werk voor de missie’

Een auto van de zaak, veel doorgroeimogelijkheden en een lekker salaris op je bankrekening? Mwah, zegt de nieuwe generatie young professionals. Zij gaan liever voor de 3 P’s: People, Planet, Prosperity (en: Purpose). Werken voor bedrijven met een maatschappelijke visie, die duurzaam ondernemen en waar er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. ‘Impact maken voor merk, mens en milieu. Dat is wat ik met mijn bedrijf wil bereiken.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Uw medewerkers mentaal gezond houden: zo doet u dat

Hoe houdt u uw medewerkers mentaal gezond? Eerder doken we samen met vier bedrijven uit onze lijst van meest Vitale Bedrijven van Nederland in de onderwerpen fysieke gezondheid en gezonde voeding. Maar ook de mentale gezondheid draagt bij aan een vitaal werkklimaat. Consultancybureaus EIFFEL en The Hup vertellen.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Millennials in uw bedrijf? Grote kans op productivity guilt

Altijd maar bereikbaar zijn voor de baas, thuis werken terwijl ze ziek zijn en lunchen achter het bureau. Dit zijn tekenen dat de millennials in uw bedrijf wellicht lijden aan productivity guilt. ‘De scheiding tussen werk en privé vervaagt door de coronacrisis verder voor millennials.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Uw medewerkers vitaal en fit houden: zo doet u dat

Hoe houdt u uw medewerkers vitaal gezond? Eerder doken we samen met twee bedrijven uit onze lijst van meest Vitale Bedrijven van Nederland in het onderwerp gezond lunchen, maar ook de fysieke fitheid draagt bij aan een vitaal werkklimaat. Arbodienstverlener Perspectief en de chemisch distributeur Vivochem vertellen.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Zo zorgt u voor een gezonde lunch op kantoor

Als werkgever bent u voor een deel verantwoordelijk voor het gezond houden van uw werknemers. Als die frikandellen en kaasbroodjes uit de kantine verdwijnen, komt u al een heel eind. Kunt u nog wel wat tips gebruiken als het gaat om het serveren van een gezonde lunch op kantoor? Storm Digital en het Instituut voor Vitaal Ondernemen vertellen.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Zo laat u uw medewerkers lekker slapen

Omarm de powernap en haal de druk van de werkketel. Want als uw medewerkers goed slapen, dan doet u dat ook. Zeven tips om een helpende hand te bieden aan medewerkers die slecht slapen door stress op de werkvloer.

Lees meer