Verzuim
3
Leestijd
4 min.

Sporten: zo motiveert u uw medewerkers

Sporten is gezond, zeker naast een drukke baan. Het zorgt voor actieve en gemotiveerde medewerkers, maar er zijn meer voordelen – ook belastingtechnisch. We vertellen u daarom graag over de mogelijkheden die u als werkgever anno 2019 aan kunt bieden, en waarom uw organisatie daar baat bij heeft.

Actieve medewerkers

Medewerkers zijn ons grootste kapitaal. Gezonde, productieve medewerkers vormen de basis waarop een gezond bedrijf kan bouwen. Dat is niet alleen simpele logica, maar wordt ook volop ondersteund door de statistieken. Zo laat onderzoek van TNO zien dat sportende medewerkers minder vaak en vooral korter verzuimen dan hun niet-sportende collega’s. Dat geldt met name in de categorie zittend werk. Gemeten over een periode van 4 jaar verzuimden sporters met zittend werk jaarlijks gemiddeld 6 dagen korter dan niet-sporters.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat bijna de helft van de Nederlandse medewerkers onvoldoende beweegt. Ruim 2 op de 3 denkt voldoende te bewegen, maar in de praktijk is, volgens de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad, slechts 42 procent daadwerkelijk actief genoeg.

Verantwoord ondernemen

Het toegenomen aandeel van bewegingsarm werk speelt daarin een grote rol. Op kantoor, achter een beeldscherm, bij productie- en inpakwerk of achter het stuur; een gevarieerde invulling van de werkdag met voldoende fysieke activiteit is niet bepaald de standaard.

Iedere werkgever is er daarom bij gebaat het personeel te stimuleren in een gezonde levensstijl met voldoende beweging. Daarnaast past het volledig in het credo van verantwoord ondernemen anno nu, waarin mentale en fysieke gezondheid – naast duurzaamheid, privacybewustzijn en goed werkgeverschap – een business case op zich is.

Werkkostenregeling

Sporten via de werkgever is voor werknemers al snel de helft goedkoper dan wanneer zij zelf een sportabonnement afsluiten, maar ook voor het bedrijf zijn er serieuze voordelen. Een bedrijf mag in 2020 en 2021 binnen de werkkostenregeling namelijk tot 3 procent* van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor medewerkers. Door de kosten van – bijvoorbeeld – een sportabonnement te dragen en te verrekenen met het brutoloon, bespaart het personeel op de belasting en de onderneming zelf op sociale lasten. Op deze manier draagt de Belastingdienst een steentje bij in het stimuleren van actief sportgedrag van werkend Nederland.

*Voor 2020 en 2021 is de vrije ruimte extra verhoogd als crisismaatregel tijdens corona. Blijft het totale bedrag onder de 3% van de eerste € 400.000 van de loonsom van alle medewerkers samen? Dan mag u dat onbelast als vergoeding geven. Dit betekent dat u in de nieuwe situatie € 12.000 onbelast beschikbaar kunt stellen, als de loonsom van al uw medewerkers samen € 400.000 is. Voor het bedrag boven € 400.000 geldt het percentage van 1,18%. Per 2022 geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom een percentage van 1,7% in plaats van 3%.

De werkkostenregeling heeft een tweede voordeel. Voorheen was het noodzakelijk dat de sportschool waar het abonnement werd afgesloten een contract had met het bedrijf en de medewerkers bovendien tot die ene locatie waren beperkt. Binnen de werkkostenregeling is die voorwaarde vervallen, waardoor een medewerker een eigen sportschool kan uitzoeken, om vervolgens de kosten bij de werkgever in te dienen. Voorwaarde is wel dat je de vergoeding als werkgever vooraf moet aanwijzen als werkkosten.

Bewegen vanuit werk

Het stimuleren van gezonde beweging op en naast de werkvloer is hoe dan ook aantrekkelijk voor ondernemers. Medewerkers die voldoende bewegen zijn productiever, energieker en bovendien minder vaak ziek. In onderstaand lijstje sommen we alvast 5 mogelijkheden op, binnen én buiten de werkkostenregeling.

1. Fitness

Fitness is natuurlijk een logisch voorbeeld, want het is dé manier om fit te worden en te blijven. Kijk daarom eens op bedrijfsfitness.nl. Je vindt er informatie voor werkgevers die korting aan willen bieden bij een van de bijna 3.000 sportlocaties in Nederland.

2. Baantjes trekken

Zwemmen heeft de reputatie heel veel voordelen te bieden voor je gezondheid, omdat het een sport is waarbij je je hele lichaam traint. Het is daarnaast rustgevend, stress-verminderend, helpt bij blessures én verbetert de bloedsomloop.

3. Competitie & teamsport

Een van de eerste vormen van competitieve recreatie waar je aan denkt bij de combinatie sporten en werk, is squash. Als we Amerikaanse films en series mogen geloven, worden belangrijke deals tenslotte regelmatig achter de glazen wanden van een squashbaan beklonken. Een alternatief is tennis, maar bijvoorbeeld ook een zaalvoetbalteam met collega’s. Er zijn meer dan voldoende competities op bedrijfsniveau.

4. Actief wandelbeleid

Goedkoper en gemakkelijker dan een abonnement op de sportschool en daarmee een stuk laagdrempeliger om in te voeren én vol te houden. Probeer eens een ‘wandeloverleg’ of ga tijdens de lunchpauze een blokje om.

5. Beweging binnen de bedrijfsmuren

Een modern kantoor bestaat uit meer dan alleen bureaus – bijvoorbeeld tafeltennistafels, fitnessballen en staande werkplekken. Tip: installeer pauzesoftware. Dat helpt bij stress, voorkomt RSI-klachten en zorgt dat medewerkers niet urenlang blijven zitten, maar op tijd geattendeerd worden om even iets anders te doen. Een stukje wandelen, bijvoorbeeld.

Reacties (3)

mag de werkgever het ook netto vergoeden? dus niet vh brutoloon?

Beste Mary,

Bedankt voor uw reactie. Vergoedingen voor bedrijfsfitness vallen op zich binnen de vrije ruimte en komen in principe in aanmerking voor onbelaste vergoeding. Over onbelaste vergoedingen en verstrekkingen buiten de vrije ruimte (bijvoorbeeld als deze als volledig gebruikt is) betaalt u 80% eindheffing. Raadpleeg altijd uw (fiscaal) adviseur.

Ik hoop dat hiermee uw vraag is beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Marijn Verhoeven
ONVZ Werkgeversdesk

Ik heb een fitnesscentrum. Ik wil met een bedriif een contract afspreken waarbij alle werknemers bij ons gratis kunnen sporten. Het bedrijf heeft 100 werknemers. Ik wil een vaste vergoeding met het bedrijf afspreken van 2500 Euro ongeacht het aantal werknemers dat bij ons kan sporten. Hoe kan dit fiscaal zo voordelig voor het bedrijf worden vastgelegd. Het bedrijf heeft aangegeven nog weinig ruimte te hebben in de WKR regeling.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?