Elke zichzelf respecterende organisatie brengt haar risico’s goed in kaart – financieel, strategisch, organisatorisch… Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s rond uw belangrijkste troef, namelijk uw personeel?
Immers, personeel dat vitaal is en goed in zijn vel zit, is een enorme meerwaarde voor uw bedrijf. Medewerkers die zich prettig voelen zijn gemiddeld genomen minder vaak ziek en kennen een aantoonbaar hogere productiviteit. Het is dan ook niet verrassend dat vitale bedrijven bewezen succesvollere ondernemingen zijn en op de lange termijn beter presteren.
Het is dus slim om eens te kijken hoe uw onderneming ervoor staat en waar plek is voor verbetering. En ONVZ kan u hierbij helpen. Met de health checks van providers in ons gezondheidsnetwerk ziet u in één oogopslag hoe vitaal uw bedrijf is, waar de risico’s zitten, en heeft u meteen een nulmeting. Zo kunt u zien waar u vooruitgang boekt als u met vitaliteit onder uw werknemers aan de slag gaat.
En waarom niet beginnen aan het begin van het nieuwe jaar? Met gezonde werknemers kunt u immers niet vroeg genoeg beginnen.
Neem daarom contact met op de werkgeversdesk van ONVZ, zodat wij voor u kunnen bemiddelen, offertes kunnen aanvragen, of u op een andere manier kunnen helpen. U kunt ons bereiken via 030 639 65 66, werkgeversdesk@onvz.nl, of kijk op onze website.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?
Een schoonheidsslaapje doen om jezelf op te laden. Werkt dat? De een zegt van wel en de ander van niet. Wat is waar en wat gebeurt er tijdens een middagdutje eigenlijk in je hersenen? Koko Beers, neurobioloog en woordvoerder van de Hersenstichting, haalt de feiten en fabels van het powernappen voor ons uit elkaar.
Volgens cijfers van het RIVM leven 645.900 mensen in Nederland met de gevolgen van NAH, oftewel: niet aangeboren hersenletsel. Heeft een medewerker binnen uw bedrijf een beroerte, hersenschudding of tia gehad? Zo gaat u er goed mee om volgens Jasmijn Vollering, NAH-expert en werkzaam bij de Hersenstichting.