Preventie
Leestijd
5 min.

Zzz … zo laat u werknemers lekker slapen

Omarm de powernap en haal de druk van de werkketel. Want als uw medewerkers goed slapen, dan doet u dat ook. Slapeloosheid onder werknemers kan namelijk vervelende gevolgen hebben: van verminderde productiviteit tot ziekteverzuim.

Uit recent gezondheidsonderzoek van het CBS blijkt dat één op de vijf Nederlanders slaapproblemen heeft. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met in slaap vallen, om door te slapen of worden te vroeg wakker. De kans is dus groot dat ook bij u op het werk medewerkers kampen met slaaptekort. Of dat uw probleem is? Wel als het betekent dat werknemers niet meer kunnen functioneren zoals u dat van hen gewend bent en het ten koste gaat van hun gezondheid. Want slecht slapen leidt tot hoger verzuim, meer ongevallen en een lagere productiviteit.

Slechte slapers vaker ongezond

Maar liefst 41 procent van de moeilijke slapers wordt belemmerd bij hun dagelijkse functioneren. Zij zijn dankzij de slapeloze nachten minder goed gehumeurd, minder scherp en vergeetachtig. Vervelende gevolgen die ook het werk kunnen beïnvloeden. Slechte slapers hebben bovendien vaker een slechte gezondheid. Dat komt omdat we slaap nodig hebben, om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen. Slapen werknemers niet goed, dan kan hun immuunsysteem verstoord worden. Dit resulteert in spier- of hoofdpijn en, op de lange termijn, in diabetes type 2. Met als gevolg: meer ziekteverzuim.

 

Slapeloosheid door stress

Naar schatting kost slapeloosheid onze economie jaarlijks 3 tot 4,5 miljard euro. Naast dat het de economie én u geld kost, bent u in eerste instantie natuurlijk begaan met de gezondheid van uw werknemers. Dus: wat kunt u doen zodat uw medewerkers weer goed slapen? Allereerst is het goed om te weten dat een van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid stress is. Veel mensen liggen letterlijk wakker van het piekeren en zorgen. Is de oorzaak van deze stress bij de medewerker thuis te vinden, dan kunt u (naast een luisterend oor bieden) daar als werkgever niet zoveel aan doen. Maar is de stress ontstaan door werk, dan kunt u met deze tips heel goed een helpende hand bieden:

 

  1. Maak slapeloosheid bespreekbaar

Signaleer de tekenen van slapeloosheid bij uw werknemers. Ziet u dat iemand steeds vaker slecht gehumeurd is en regelmatig fouten maakt, dan kunnen dit stresssignalen zijn. Maak het bespreekbaar. En gaat het inderdaad niet goed? Stel dan een bezoek aan de bedrijfsarts voor.

 

  1. Bevorder ontspanning

Beweging is goed voor lichaam en geest. Stimuleer uw werknemers om niet de hele dag achter de computer te zitten, maar lekker naar buiten te gaan. En moedig hen aan om op de fiets naar werk te gaan en elke dag een wandeling te maken. Zo helpt u hen ontspannen.

 

  1. Wees flexibel met werktijden

Geef een zekere vrijheid in het bepalen van de werktijden als dit de nachtrust en slaapritme ten goede komt. Iets later beginnen om wat slaap in te halen? Of een keer eerder weg om te gaan sporten en vroeg te slapen, moet kunnen. U krijgt er een productievere medewerker voor terug.

 

  1. Bied professionele ondersteuning

Een slaapcursus waarbij een slaapoefentherapeut helpt bij slaapgedrag of professionele ondersteuning bij tijdmanagement en prioriteiten stellen. Dit laatste is vooral handig wanneer iemand vastloopt in de hoeveelheid werk en dat niet los kan laten als hij in bed ligt.

 

  1. Introduceer de powernap

Maak de powernap onderdeel van de bedrijfscultuur. Voor een snelle herstart en een nieuwe dosis focus en energie is 10-20 minuten genoeg. Geef werknemers de gelegenheid om even op te laden en zorg ervoor dat hier een speciale, relaxte ruimte voor beschikbaar is.

 

  1. Voorkom dat uw werknemers overwerken

Zit de werkdag erop, zie er dan op toe er dat uw werknemers hun laptop dichtklappen. En bied aan om een kwartier eerder te stoppen met werk. In dit kwartier kunnen ze dingen waarmee ze in hun hoofd zitten, opschrijven en gaan ze zonder stress naar huis. De sociale druk om langer door te werken omdat een collega dat ook doet, is daarmee verleden tijd.

 

  1. Haal wat druk van de werkketel

Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat uw werknemers overdag weinig druk ervaren. Heeft u het idee dat een werknemer overloopt van het werk? Overweeg een deadline te verschuiven of draag taken over aan iemand die het minder druk heeft.

 

Tot slot nog een gouden tip die u aan uw medewerkers kunt meegeven: geen werkmail op de smartphone zorgt ook voor een betere nachtrust. Het voorkomt dat medewerkers ‘s avonds voor het slapen gaan of direct als ze wakker worden hun mails checken.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?