Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
De laatste werkweek van september is de Week van het Werkgeluk. Het doel? Werkgeluk op de agenda van elke organisatie krijgen. En dat is belangrijk, want gelukkige medewerkers zijn namelijk de drijfveren achter uw organisatie. Maar wat is werkgeluk precies? Bij elkaar komen voor de vrijmibo, mediteren onder werktijd en een hoog salaris?
Elze Versteeve, psycholoog, coach en medeoprichtster van de online ontwikkeltool GRIP, legt uit wat werkgeluk inhoudt: ‘Werkgeluk gaat verder dan plezier ervaren en een “leuke baan” hebben. Het gaat ook om meer diepgaande emoties, zoals verbondenheid, inspiratie en zingeving. Ik gebruik vaak de term bevlogenheid: het gaat om de energie waarmee je werkt en de energie die je eruit haalt. Het is een manier van werken waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt en waardoor je jezelf vergeet. Als je bevlogen bent in je werk, levert je baan een positieve bijdrage aan jouw leven en geluksgevoel.’
Elze Versteeve van GRIP, gezondheidspartner van ONVZ
Wie in staat is om het werkgeluk van medewerkers te vergroten, creëert werknemers die bewezen productiever, creatiever en innovatiever zijn. Versteeve: ‘Gelukkige medewerkers zijn daarbij meer betrokken, loyaler en werken beter samen met collega’s. Ze zijn bereid net dat stapje extra te zetten, hierdoor halen ze hun doelen en leveren betere resultaten.’
Daarnaast besparen organisaties met gelukkige medewerkers fors op ziektekosten en personeelswisselingen. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige medewerkers gezonder en stressbestendiger zijn. Ze hebben meer mentale weerbaarheid en kunnen beter omgaan met onverwachte situaties. Hierdoor komen overspannings- en burn-outklachten minder vaak voor. Versteeve: ‘Voor zowel werknemer als werkgever loont het om te investeren in werkgeluk. Eigenlijk is het een win-winsituatie.’
Gelukkige medewerkers zijn gezonder en stressbestendiger.
Of medewerkers gelukkig zijn in hun huidige baan, hangt van verschillende factoren af. Volgens Versteeve staan drie categorieën centraal:
Bronnen: Elze Versteeve & Nyenrode.nl.
Een gebrek aan waardering is de grootste veroorzaker van ongelukkige medewerkers.Elze Versteeve
Psychologisch fit worden in een mentale sportschool, maar dan online. Steeds meer organisaties zetten GRIP in om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren. Benieuwd hoe GRIP uw medewerkers met werkstress kan helpen? Neem contact op met uw accountmanager of onze Werkgeversdesk via telefoonnummer 030 639 62 66 of werkgeversdesk@onvz.nl.
Verder lezen over dit onderwerp? Bekijk onze oplossingen om uw medewerkers gezond te houden.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.
‘Van werken wordt iedereen beter’, is het credo van verzuimbegeleider BeauAvis. Ze zien werk en privé niet als twee gescheiden werelden, maar zetten het werk wel centraal. BeauAvis kijkt vooral welke mogelijkheden iemand heeft en welke belemmeringen weggenomen kunnen worden, zodat iemand goed en met plezier aan het werk kan. Een oplossing op maat dus.