In een tijd waarin iedereen druk-drukker-drukst is, ligt een burn-out op de loer. Hoe krijg je een burn-out, hoe kom je er vanaf en belangrijker: hoe voorkóm je ‘m?
Ruim veertien procent van de werknemers in Nederland heeft last van burn-outklachten. Dat is er maar liefst één op de zeven. “Gedurende lange tijd heb je teveel van jezelf gevraagd en de signalen die je lichaam uitzond niet opgemerkt of misschien wel genegeerd”, licht psycholoog Arjan Bentsink het ontstaan toe. “Kenmerkend voor een burn-out is de combinatie van drie factoren: emotionele uitputting ofwel geen energie meer hebben, depersonalisatie ofwel een cynische houding tegenover werk en mensen en een afnemende competentie; minder goed functioneren.”
Twijfel je of je tegen een burn-out aan zit? Beantwoord de onderstaande vragen:
Neem je klachten serieus. Bentsink: “Ga niet tegen beter weten in op dezelfde wijze door en jezelf nóg verder uitputten. Neem een stapje terug. En probeer je probleem niet in je eentje op te lossen. Misschien wil je anderen er niet mee lastig vallen, maar uiteindelijk help je er ook niemand mee als je uitvalt. Maak je klachten bespreekbaar en zoek samen naar manieren waarop je je leven anders kunt organiseren.”
“Voorkomen is beter dan genezen”, gaat Bentsink verder. “Druk zijn is niet per se ongezond of stressvol en hóeft geen burn-out te veroorzaken. Zolang je maar grip houdt op je situatie:
Arjan Bentsink is arbeids- en organisatie psycholoog en oprichter van Psychopraktisch: www.psychopraktisch.nl. Wil je weten of je een burn-out hebt of het risico loopt? Doe dan een serieuze burn-out zelftest. Bijvoorbeeld: www.burnout-psycholoog.nl/burn-out-test
Super Brains begon ooit als een idee voor een app voor ADHD’ers. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvol en vernieuwend E-health platform, dat sinds kort voor iedereen beschikbaar is. Maar wat maakt Super Brains nou precies zo uniek?
Volgens cijfers van het RIVM leven 645.900 mensen in Nederland met de gevolgen van NAH, oftewel: niet aangeboren hersenletsel. Heeft een medewerker binnen uw bedrijf een beroerte, hersenschudding of tia gehad? Zo gaat u er goed mee om volgens Jasmijn Vollering, NAH-expert en werkzaam bij de Hersenstichting.
Ben je een ochtendmens of slaap je het liefst een gat in de dag? Slaap is voor iedereen anders, maar voor ieder mens belangrijk. Zeker voor je hersenen. Daarom: vijf vragen én antwoorden over de invloed van slaap op je brein.