36 procent van het verzuim komt voort uit werkstress. Daarmee kost stress de Nederlandse werkgevers zo’n 1,8 miljard euro per jaar[i]. Een forse kostenpost. Gelukkig kunt u als werkgever wel iets doen om dit terug te dringen: stimuleer uw medewerkers om meer te bewegen!
Bewegen is een goed recept tegen stress op de werkvloer, want het pakt stress op verschillende manieren aan. In de eerste plaats zijn medewerkers die geregeld bewegen gezonder. Ze zijn meer gefocust op hun werk, hebben een betere fysieke weerstand en zitten lekkerder in hun vel. In de tweede plaats zijn ze mentaal fitter en weerbaarder. Dat komt omdat het lichaam bij beweging de stoffen BDNF, adrenaline, dopamine en endorfines aanmaakt. En deze stoffen remmen de aanmaak van stresshormonen en zorgen ervoor dat je je rustiger en prettiger voelt.
“Ons lichaam is gemaakt om te bewegen – in de oertijd moesten we jagen om te overleven – niet om de hele dag op een bureaustoel te zitten”, zegt Gerko Riedstra, Directeur van TIGRA Beheer. Deze dienstverlener zet zich al 25 jaar in voor gezondere organisaties. “Zitten wordt tegenwoordig wel het nieuwe roken genoemd, dat is wellicht wat overdreven. Maar feit is wel dat we gemiddeld 9,5 uur per dag zittend door brengen.” Dat leidt tot fysieke klachten en een groeiend verzuim.
Door meer te bewegen, voorkomen medewerkers zowel fysieke als mentale klachten, waardoor het verzuim daalt. Zo toonde TNO aan dat sporters met zittend werk in vier jaar 25 dagen minder verzuimden dan niet-sportende collega’s en zelfs 50 dagen minder dan collega’s die nooit gesport hadden[i]. ‘Bewegen’ dekt de lading trouwens beter dan ‘sporten’. Vier tot vijf keer per week een half uur matige inspanning is al voldoende. Daaronder vallen activiteiten waarbij je kan blijven praten, zoals fietsen, wandelen of traplopen.
Als werkgever kunt u relatief makkelijk medewerkers in actie laten komen. Riedstra noemt twee manieren: “ten eerste kun je de fysieke werkomgeving veranderen: rust het kantoor bijvoorbeeld uit met staplekken of bureaufietsen. Ten tweede kun je gedragsverandering stimuleren. Denk daarbij aan de gewoonte om wandelend te vergaderen en bij collega’s langs te lopen in plaats van ze te mailen. Of zorg dat medewerkers regelmatig moeten opstaan door niet naast elk bureau een printer of prullenbak te zetten. Het gaat om afwisseling. Een bedrijf kan perfect ingestelde ergonomische werkplekken hebben, maar als werknemers niet om het half uur van houding veranderen, bereik je daar nog weinig mee.”
TIGRA helpt organisaties om erachter te komen op welke specifieke manieren ze vitaler kunnen worden. Dat doet het bedrijf door eerst in kaart te brengen wat de werkgerelateerde en leefstijlgerelateerde gezondheid en werkvermogen van medewerkers is. “Vervolgens kunnen we per persoon, afdeling en organisatie maatregelen adviseren. Beweging, zowel letterlijk als figuurlijk, speelt daar vaak een rol in,” benadrukt Riedstra. Daarbij gaat TIGRA vooral preventief te werk, om een organisatie ook op de lange termijn vitaal te houden. “De arbeidsmarkt vergrijst en we gaan steeds later met pensioen. Wij willen dat medewerkers niet alleen nu, maar tot aan hun pensioen fluitend naar hun werk gaan.”
Als uals werkgever de vitaliteit van uworganisatie gedetailleerd in kaart hebt gebracht, kunt u heel gericht de stress van medewerkers en afdelingen gaan verminderen. Vergelijk individuen of teams met de rest van de organisatie of het landelijk gemiddelde, zo pikt u de probleemgevallen eruit. Vervolgens kunt u heel gericht gedragsverandering stimuleren, bijvoorbeeld met de cursus van TIGRA ‘Leren omgaan met stress’.
Bij de cursus ‘Leren omgaan met stress’ ontdekken deelnemers in een aantal sessies wat stress doet met je lichaam, wanneer stress werkt en wanneer niet. “Want stress is niet per definitie slecht”, licht Riedstra toe. Stress kan ook helpen om te presteren of de juiste beslissing te nemen. “Deelnemers aan de sessies ervaren zelf wat stress met ze doet, bijvoorbeeld door met een Virtual Reality-bril in een game bepaalde scenario’s na te bootsen. Zo leren ze bepaalde stresssituaties te herkennen en daarmee om te gaan. En dat werkt, want je eigen ervaring is een belangrijke motivator om in beweging te komen.”
TIGRA heeft als missie om alle werknemers in Nederland fluitend het pensioen te laten halen. Wij helpen organisaties ervoor te zorgen dat werknemers gezond, vitaal en met plezier aan het werk blijven. Benieuwd naar onze aanpak van verzuim? Kijk dan op tigra.nl.
[i] TNO, https://www.10000stappen.nl/uploaded/TNO%20Arbeid%20rapport.pdf
[i] TNO, https://www.monitorarbeid.tno.nl/dynamics/modules/SFIL0100/view.php?fil_Id=149
Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.