‘Van werken wordt iedereen beter’, is het credo van verzuimbegeleider BeauAvis. Ze zien werk en privé niet als twee gescheiden werelden, maar zetten het werk wel centraal. BeauAvis kijkt vooral welke mogelijkheden iemand heeft en welke belemmeringen weggenomen kunnen worden, zodat iemand goed en met plezier aan het werk kan. Een oplossing op maat dus.
De oorzaak van verzuim ligt voor een groot deel in de privésfeer, volgens Ilza Klapwijk, operationeel manager bij BeauAvis. BeauAvis is een full service dienstverlener met een eigenzinnige kijk op verzuim. Want ze kijken vooral naar wat iemand nog wél kan. Samen met werkgevers zorgen ze voor competente, gemotiveerde en gezonde werknemers. Het totaalplaatje van de medewerkers zien, is hierbij belangrijk. Niet alleen de werkomgeving telt, maar alle aspecten van iemands leven.
Een werknemer die zichtbaar werkplezier heeft en goed in z’n vel zit meldt zich minder snel ziek. Het is daarom belangrijk om te letten op (veranderingen in) gedrag. Soms kan verzuim als een verrassing komen, maar vaak zijn er tekenen die erop wijzen dat een werknemer niet optimaal functioneert.
Een deel van de werknemers krijgt te maken met zaken waardoor ze hun regelvermogen verliezen. Ze hebben behoefte aan advies en praktische ondersteuning waardoor er weer overzicht en grip op de situatie ontstaat. Vaak ziet BeauAvis problemen van financiële aard. Bijvoorbeeld schulden, loonbeslagen en dreigende huisuitzettingen.
Ilza: ‘Je kunt ook denken aan sociale problemen zoals ziekte in een thuissituatie, woonproblematiek, kinderopvang en verslaving. Maar ook aan juridische problemen, zoals echtscheidingen, alimentatie en omgangsproblematiek. BeauAvis biedt in deze gevallen sociale, juridische en financiële begeleiding, waarbij de problematiek samen met de werknemer wordt opgepakt.’
Foto: Ilze Klapwijk
De oorzaak van verzuim ligt voor een groot deel in de privésfeer.Ilze Klapwijk
Soms functioneert een werknemer minder goed wegens sociaal-emotionele problematiek en lukt het niet om problemen zelf op te lossen. Klachten worden dan bijvoorbeeld veroorzaakt door stress, ingrijpende gebeurtenissen in de privésfeer, problemen met communiceren of een gebrek aan sociale vaardigheden. In die gevallen zet de dienstverlener een bedrijfsmaatschappelijk werker in die ondersteuning biedt.
Verzuimproblematiek pak je idealiter preventief op. ‘Als je medewerker openlijk vertelt dat hij of zij in een scheiding ligt, bied dan een luisterend oor en informeer waar je kunt helpen. Stel vragen als: red je het nog wel? Loop je ergens tegenaan? Heb je ergens hulp bij nodig?’ Door vroeg bij een werknemer te informeren, kun je uitval voorkomen. Daar heeft zowel het bedrijf als de werknemer baat bij.
BeauAvis krijgt dagelijks telefoontjes van werkgevers die ondersteuning kunnen gebruiken. In dat geval gaat BeauAvis eerst met de werkgever en werknemer in gesprek. Onder andere om te kijken welke hulp de werknemer al heeft en welke er nog ontbreekt. Afhankelijk van de problematiek biedt BeauAvis ondersteuning voor de werknemer, bijvoorbeeld bij het opstellen van een budgetoverzicht, het regelen van kinderopvang en het maken van betalingsregelingen met schuldeisers. Ook bieden ze de werknemer handvatten om fysiek en mentaal meer in balans te komen.
Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers bereikte in het derde kwartaal van 2021 een piek. 4,6 procent van de medewerkers viel in deze periode uit. Sinds 2003 was dat nooit eerder zo hoog, zegt het CBS. Verzuim is een behoorlijke kostenpost voor een bedrijf, want je bent verplicht om bij ziekte door te betalen. Eén verzuimdag kost al gauw 250 euro en een werknemer die door stress uitvalt, zit gemiddeld negen maanden thuis. Goede verzuimbegeleiding is dan van belang om een werknemer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.
BeauAvis is één van de Gezondheidsnetwerkpartners van ONVZ die hierbij kan helpen. Ons gezondheidsnetwerk bestaat uit zorgaanbieders waarmee wij heldere afspraken gemaakt hebben over kwaliteit, dienstverlening en tarieven, zodat u dat niet meer hoeft te doen. Zo kunt u eenvoudig gebruikmaken van de beste interventies op het gebied van leefstijl, mentale en fysieke gezondheid.
Bent u geïnteresseerd in de dienstverlening van BeauAvis of heeft u vragen? Neem dan contact op met uw accountmanager of de ONVZ Werkgeversdesk via 030 639 62 66.
Veel werkgevers worstelen met het vormgeven van het hybride werken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Centric is een mooi voorbeeld van een organisatie met een duidelijk plan voor ogen. In dit artikel geeft Head of HR Centric Nederland, Ingrid Vlaming, een inkijkje in hoe Centric slim werken faciliteert. En tegelijkertijd oog houdt voor de vitaliteit van de medewerkers.
Vraag iemand wat hybride werken is en het antwoord is steevast: tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Mireille Beumer, online facilitator, scherpt die definitie liever aan. ‘Hybride werken is de katalysator om werk anders in te richten. Om de samenwerking tussen teamleden opnieuw vorm te geven. Met als doel gelukkigere medewerkers, een sterkere organisatie, meer flexibiliteit, duurzaamheid en goede energie. Gewoon prettiger werken, voor iedereen. Maar, wel anders dan we deden vóór corona.’
Gelukkig werknemers zijn productiever en ervaren minder stress. Investeren in vitaliteit is daarom investeren in je bedrijf. Maar waar begin je? We gaan erover in gesprek met Fleur Mulders, oprichter van De Atleetfabriek. De Atleetfabriek ontwikkelt en ondersteunt bedrijven met duurzame vitaliteitsprogramma’s op maat.