Actualiteit
Leestijd
Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ

‘Ook een mantelzorger heeft hulp nodig’

Wat start met het smeren van een boterham voor een zieke dierbare of een keer helpen met aankleden, eindigt vaak in een dagtaak. Een volledige baan, náást de eigen baan. Nederland telt 5 miljoen mantelzorgers. Misschien bent u wel één van hen. Mantelzorgen, dat doe je met liefde, maar het is een zware combinatie. Het verhoogt het risico op uitval. Dit is niet alleen een risico voor de mantelzorger, maar ook voor u als werkgever. Wat kunt u als werkgever doen voor uw mantelzorgende werknemers om dit te voorkomen? Zorgconsulent en mantelzorgmakelaar Albert Elsendoorn deelt een paar van zijn tips.

Albert: ‘Ik ben ZorgConsulent en mantelzorgmakelaar bij ONVZ. Concreet houdt dat in dat ik mantelzorgers en hun werkgevers op weg help wanneer zij met vragen zitten. Wanneer een mantelzorger uitvalt, dan raakt dat in de eerste plaats de persoon die de zorg ontvangt. Is voor de zorg die de mantelzorger geeft geen indicatie bekend? Dan kan er ook geen aanspraak gemaakt worden op zorg wanneer dat nodig is. Simpel gezegd: valt een mantelzorger acuut uit en is er niets geregeld, dan is er geen instantie in Nederland die te hulp schiet.

In een dergelijke situatie kan ik als mantelzorgmakelaar de mantelzorger coachen. Ik kan bijvoorbeeld doorverwijzen naar een indicerend wijkverpleegkundige want die kan thuiszorg regelen. Ook leg ik uit dat ze contact moeten opnemen met de gemeente, omdat die verantwoordelijk is voor het leveren van niet-medische zorg . En is de mantelzorger aanvullend verzekerd bij ONVZ, dan is er de mogelijkheid gebruik te maken van Senior Service. Zij leveren tijdelijke, vervangende mantelzorg, als aanvulling op de huishoudelijke hulp geleverd vanuit de gemeente. Ik verwijs ook door naar lokale mantelzorgmakelaars, zij weten nu eenmaal beter de weg in een regio dan wij.

Voorkomen is beter dan genezen

Eigenlijk wil je dit soort vervelende situaties voorkomen en gelukkig kan dat ook. Door vooraf contact op te nemen met het zorgloket in de woonplaats van degene die de zorg ontvangt. Registreer de zorgvraag alvast, regel alles wat daarvoor nodig is. Je hebt als mantelzorger gewoon hulp nodig. Want acuut of niet, ook een mantelzorger wil een keer op vakantie om de batterij op te laden. En ook dan is vervanging nodig.’

Taboe

Als werkgever kunt u uw mantelzorgende medewerkers wijzen op het proactief vastleggen van de zorgvraag. Daarnaast is het belangrijk dat u proactief het gesprek aangaat met hen. Want veel mensen vinden het lastig een dergelijk onderwerp met hun leidinggevende te bespreken. Uit angst om niet begrepen te worden of de kans op promotie mis te lopen. Er heerst een taboe op. Mantelzorgers lopen daarnaast een grotere kans op een burn-out. Door het onderwerp te bespreken, kunt u samen aan een oplossing werken en voorkomen dat u (beiden) met onverwacht ziekteverzuim geconfronteerd wordt.

Doolhof

Mantelzorgers hebben vaak met verschillende instanties te maken. Soms is het onduidelijk waar je voor welke ondersteuning terecht kunt. Het is een hele klus om daar achter te komen. De ZorgConsulent kent het zorglandschap als geen ander. Albert: ‘Als ZorgConsulent informeer ik mantelzorgers over alle mogelijkheden en ondersteun ze bij de aanvraag van diverse regelingen. Gemeenten zijn verantwoordelijk om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. Dat houdt onder meer in dat zij vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) een traplift of aangepaste douche kunnen verzorgen en vergoeden. Veel mantelzorgers weten niet dat ze daarvoor bij de gemeente terechtkunnen.

Op adem komen

We kunnen de mantelzorger ook ontlasten. Daar zijn allerlei oplossingen voor. Zoals de eerder genoemde inzet van  een medewerker van Senior Service die (tijdelijk) een deel van de zorgtaken overneemt. Respijtzorg, veelal via de gemeente, is ook mogelijk. De zorgvragende dierbare verblijft dan een aantal dagen in een logeeropvang, zodat de mantelzorger even op adem kan komen.

En niet geheel onbelangrijk: we ondersteunen mantelzorgers en werkgevers ook op emotioneel vlak. Ik spreek dagelijks mantelzorgers, en ik vind niets gek of ongemakkelijk. Dus weg met die schroom en laat ons helpen. Daar zijn we voor.’

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?

Ashley Porton ZorgConsulent ONVZ Ashley Porton ZorgConsulent ONVZ
Leestijd 5 minuten

207 dagen minder wachten dankzij een geslaagde wachtlijstbemiddeling

Niemand houdt van wachten. En al helemaal niet op een operatie of intake bij een zorgverlener, zoals een ziekenhuis of ggz-instelling. Staat één van uw werknemers op een wachtlijst voor zorg? Bel dan eens met ONVZ ZorgConsulent Ashley Porton, want wie weet is wachtlijstbemiddeling mogelijk.

Lees meer
Accepteer dat stress erbij hoort Accepteer dat stress erbij hoort

Burn-out coach: ‘Accepteer dat stress erbij hoort’

Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Door het risico op burn-outs te minimaliseren, vergroot u de productiviteit, gezondheid en het werkplezier van uw personeel. Welke stappen kunt u als werkgever nemen? We vragen het aan burn-out coach Liana Verberg: ‘Je moet even investeren, maar op de lange termijn krijg je er veel voor terug.’

Lees meer
Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ
Leestijd 5 minuten

Vlug weer op de been met Snelzorg

Stel, uw werknemer voetbalt op zondag in een vriendenteam. De tegenstander is iets te gretig en de knie van uw medewerker is daar de dupe van. Au! De huisarts stuurt hem op maandag door naar het ziekenhuis. Hij kan daar echter pas over ruim 4 maanden terecht voor een MRI. En als uw medewerker geopereerd moet worden belandt hij daarna op de volgende wachtlijst. Uw medewerker heeft veel pijn, waardoor hij slecht slaapt. Hierdoor kan hij voorlopig niet goed ingezet worden op de werkvloer. Herkenbaar? Gelukkig biedt ONVZ Snelzorg. Snelzorg is een initiatief waarbij we met zorgaanbieders in Nederland afspraken maken, zodat u daar sneller terecht kunt. ZorgConsulent Albert Elsendoorn vertelt er meer over.

Lees meer