Volgens de Global Workforce Happiness Index (2016) is werkgeluk cruciaal om talent binnen te houden en te beschikken over een gemotiveerd personeelsbestand, dat goede resultaten neerzet en blijft innoveren. Minder gelukkige werknemers zijn makkelijker over te halen om over te stappen naar de concurrent. Nu de concurrentie om talent op de arbeidsmarkt toeneemt, loont het om te investeren in het werkgeluk van je medewerkers.
Psychologe Jessica Pryce-Jones deed onderzoek naar werkgeluk. Hieruit blijkt dat de gelukkigste mensen op het werk (t.o.v. de meest ongelukkige mensen op het werk) 180 procent meer energie hebben, 180 procent gelukkiger met hun leven zijn, 155 procent gelukkiger in hun werk zijn, 108 procent meer toegewijd aan hun werk zijn, 79 procent meer van hun werk houden, 50 procent meer gemotiveerd zijn, 40 procent meer tevreden zijn, 30 procent meer hun doelen bereiken en 25 procent meer bijdragen.
Werkgeluk levert het individu dus veel op. Maar het levert het bedrijf ook beter presterende en productievere werknemers op. Investeren in geluk van werknemers lijkt dus te lonen.
Onderzoek toont aan dat geluk voor vijftig procent bepaald wordt door erfelijke omstandigheden. Tien procent wordt beïnvloed door externe omstandigheden zoals inkomen en gezondheid. De overige veertig procent kunnen wij zelf beïnvloeden met ons gedrag. Dat is waar werkgevers een belangrijke rol spelen, We brengen immers een groot deel van ons leven op ons werk door.
Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de factoren die invloed hebben op (werk)geluk. Samenvattend kan ik vertellen dat werkgeluk door twee belangrijke pijlers wordt bepaald, namelijk purpose, heeft mijn werk nut en voegt het waarde toe en plezier, oftewel lol hebben in wat je doet. De fundamentele bouwstenen die hieraan bijdragen zijn: verbondenheid, competentie, betekenis en autonomie.
Verbondenheid heeft betrekking op onze behoefte aan sociaal contact. In welke mate iemand daar behoefte aan heeft verschilt per individu, maar verbondenheid verhoogt geluk op de werkvloer voor nagenoeg iedereen.
Competentie beschrijft vooral ons motief om te willen groeien. We willen iets doen dat we goed kunnen, dat past bij onze vaardigheden en talenten en daar positieve feedback op krijgen.
Met betekenis geven we waarde aan ons werk. Het werk dat we doen is zinvol, heeft dus nut. Bijvoorbeeld omdat we mensen helpen, de wereld verbeteren of in ieder geval een kleine bijdrage leveren aan een betere wereld.
Met autonomie geeft iemand zelf invulling aan zijn werk. Dat versterkt het gevoel van onafhankelijkheid en geeft een vrij gevoel.
Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.