Elke ochtend met een lach op je gezicht naar je werk gaan – dat willen we allemaal wel. Helaas is de realiteit vaak anders. Terwijl je als werkgever relatief eenvoudig het werkgeluk van medewerkers kunt vergroten met een prettige werkomgeving. Hoe zorg je met een paar simpele veranderingen voor meer geluk op de werkvloer?
Werkgeluk is niet tastbaar… toch? Medewerkers maak je niet gelukkig met alleen maar materiële zaken zoals een verstelbaar bureau, bonus of auto van de zaak. Dat blijkt ook uit onderzoek van kantoormeubelproducent Steelcase. Vooral Nederlanders zijn opvallend ongevoelig voor materiële dingen. De gemiddelde kantoormedewerker in ons land beschikt over meer mobiele technologie en comfortabeler kantoormeubilair dan elders in de wereld. Toch voelt maar 7 procent van hen zich betrokken bij zijn of haar werk. In de rest van de wereld ligt dat percentage hoger, zo’n 13 procent.
Plezier in het werk, dat zorgt ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen. Dat ze hun best doen, productiever worden, betere kwaliteit leveren en hart hebben voor de zaak. Ook een prettige werkomgeving kan daar een steentje aan bijdragen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Deze vijf tips helpen je op weg:
Een schouderklopje motiveert meer dan een salarisverhoging. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey. Dus laat jouw mensen om de zoveel tijd weten dat ze goed bezig zijn. Dat lijkt makkelijk, maar is dat vaak niet. Vooral in het nuchtere Nederland zijn we geneigd om eerder kritiek te geven. Gaat iets goed? Dan vinden we dat normaal. Het is immers toch je werk om iets goed te doen? In de Verenigde Staten is dat heel anders. Daar geven managers vaker complimenten. Neem daar een voorbeeld aan, maar zorg wel dat je het niet overdrijft. Teveel, oneerlijke complimenten prikken de meesten medewerkers wel doorheen.
Planten op de werkvloer zorgen voor meer dan alleen zuurstof in de lucht. Ze hebben een duidelijke positieve impact op jouw workforce: ze verminderen stress, zorgen dat mensen zich beter kunnen concentreren en minder depressieve gevoelens hebben. En dat leidt uiteindelijk tot minder ziekteverzuim. Ook kunnen we als mens dingen beter onthouden in een groene omgeving. Onderzoek wijst uit dat je geen boswandeling hoeft te maken om fris in je hoofd te worden. Personen die alleen al keken naar een natuurfoto tijdens een geheugentest, scoorden hoger dan gemiddeld.
Licht geeft ons energie en boost de productiviteit. Uit studies blijkt dat kantoormedewerkers 1% productiever zijn in een lichte omgeving. Ook het soort licht is van invloed: ’s ochtends reageert ons brein beter op groen-blauw licht, ‘s avonds presteren we beter bij roodachtig licht. Licht stuurt eigenlijk onze biologische klok. Zonlicht is daarom het beste. Helaas is het in sommige kantoren simpelweg niet mogelijk om alle werkplekken bij een raam in te richten. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei speciale lampen die daglicht nabootsen. Hiermee haal je letterlijk het zonnetje in huis.
Medewerkers die bijkletsen, telefoneren of een zoemende airco – een beetje geluid op de werkplek is er altijd. Dat is niet erg, zolang het niet te luid is. Want dan zijn de gevolgen groter dan je verwacht. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers er zelfs ziek van kunnen worden. In een luidruchtige werkomgeving ligt het ziekteverzuim gemiddeld dan ook 50 procent hoger dan in een rustige omgeving. Afgebakende werkplekken zijn goed om het geluidsniveau omlaag te brengen. Net als akoestische plafonds, die werken geluiddempend. Wil je weten of het in jouw kantoor te luidruchtig is? Download dan een geluidsmeter-app op je smartphone. 35 decibel is voor een kantooromgeving precies goed.
Als je het gevoel hebt dat jouw mening telt, zul je meer je best doen. Dat geldt ook voor de indeling van de werkruimte. Laat medewerkers meebeslissen over de stoelen, het koffiezetapparaat, waar de bureaus komen en of de muur groen of blauw geschilderd wordt. Zo voelen ze zich gehoord en meer op hun gemak in deze ruimte. En beide aspecten zorgen ervoor dat jouw mensen echt betrokken zijn bij de zaak.
Lampen, planten en licht ‒ geluk op de werkvloer is dus toch tastbaarder dan je denkt. Hopelijk helpen deze tips je om jouw werkomgeving prettiger te maken. Zo maak je jouw personeel niet alleen tevredener, maar ook productiever.
Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.