Preventie

Zo vergroot u het werkgeluk van uw medewerkers Zo vergroot u het werkgeluk van uw medewerkers
Leestijd 10-13 min.

Zo vergroot u het werkgeluk van uw medewerkers

Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.

Lees meer
Jobcrafting Jobcrafting

Jobcrafting: samen sleutelen aan de ideale baan

Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.

Lees meer
Duurzame Inzetbaarheid Duurzame Inzetbaarheid
Leestijd 9 minuten

Zo houd je medewerkers duurzaam inzetbaar

Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.

Lees meer

Oorzaak verzuim ligt voor een groot deel in de privésfeer

‘Van werken wordt iedereen beter’, is het credo van verzuimbegeleider BeauAvis. Ze zien werk en privé niet als twee gescheiden werelden, maar zetten het werk wel centraal. BeauAvis kijkt vooral welke mogelijkheden iemand heeft en welke belemmeringen weggenomen kunnen worden, zodat iemand goed en met plezier aan het werk kan. Een oplossing op maat dus.

Lees meer

‘Stop met praten over vitaliteit. Begin gewoon’

Gelukkig werknemers zijn productiever en ervaren minder stress. Investeren in vitaliteit is daarom investeren in je bedrijf. Maar waar begin je? We gaan erover in gesprek met Fleur Mulders, oprichter van De Atleetfabriek. De Atleetfabriek ontwikkelt en ondersteunt bedrijven met duurzame vitaliteitsprogramma’s op maat.

Lees meer
Hybride werken Hybride werken
Leestijd 2 -3 minuten

Hybride werken: wat moet u als werkgever vanuit de wetgeving?

Hybride werken is een blijvertje. En daar horen rechten en plichten bij, voor u als werkgever en uiteraard ook voor uw medewerkers. Want u wilt dat zij overal veilig, gezond en verantwoord kunnen werken. Jo Weerts, spreker en docent Arbeidsrecht, belicht drie belangrijke aandachtspunten.

Lees meer
Workation - Alieke zit achter haar laptop op een zonnig terras Workation - Alieke zit achter haar laptop op een zonnig terras
Leestijd 2-3 minuten

Tijdelijk een andere werkplek op workation

1 of 2 weken op een andere plek werken, ergens in Nederland of in het buitenland, waar men hun normale taken uitvoert net als thuis. Een workation is onder werknemers en werkgevers nog niet zo vanzelfsprekend, maar de waarde van remote working wordt steeds duidelijker, zegt ook Alieke Ingerman van Working Remotely: ‘Het is belangrijk dat je personeel goed in zijn vel zit.’

Lees meer
Vitaliteitsbeleid Vitaliteitsbeleid

Een vitaliteitsbeleid opzetten? Doe eerst een meting

Een fitte werknemer loont. Medewerkers die fluitend aan hun werkdag beginnen, zorgen namelijk voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Aandacht besteden aan vitaliteitsbeleid levert dus voordelen op. Zeker in deze bijzondere tijd waarin werkomstandigheden zijn veranderd en bedrijven voor uitdagingen staan. Maar waar begin je?

Lees meer
Succes met je stress Succes met je stress
Leestijd 10-15 minuten

Whitepaper Succes met je stress! Een hersenles

Hard werken is niet ongezond. En een beetje stress ook niet. Maar wanneer u last heeft van chronische negatieve stress, en geen tijd neemt of kunt nemen om op te laden, dan ligt verzuim op de loer. Wat zijn de gevolgen van (chronische) stress? En belangrijker nog: hoe kunt u het voorkomen?

Lees meer
Leestijd 5 minuten

Mentaal tijdreizen om stress te verlagen

Wat hebben stress en succesvol ouder worden op de werkvloer met elkaar te maken? Meer dan u denkt! Wie last heeft van chronische stress, heeft waarschijnlijk geen match (meer) met de werkomgeving. Prof. Dr. Annet de Lange is bijzonder Hoogleraar Succesvol ouder worden en duurzame inzetbaarheid op het werk en kennisexpert  voor het Vitaliteitsnetwerk Nederland. Ze vertelt in dit artikel over de wereld van stress, energievreters en -gevers, ‘bewegende’ pauzes en legt uit hoe mentaal tijdreizen en vitaliserende pauzes  bijdragen aan het verlagen van de stress die je nu ervaart.

Lees meer
Accepteer dat stress erbij hoort Accepteer dat stress erbij hoort

Burn-out coach: ‘Accepteer dat stress erbij hoort’

Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Door het risico op burn-outs te minimaliseren, vergroot u de productiviteit, gezondheid en het werkplezier van uw personeel. Welke stappen kunt u als werkgever nemen? We vragen het aan burn-out coach Liana Verberg: ‘Je moet even investeren, maar op de lange termijn krijg je er veel voor terug.’

Lees meer
Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ

‘Ook een mantelzorger heeft hulp nodig’

Wat start met het smeren van een boterham voor een zieke dierbare of een keer helpen met aankleden, eindigt vaak in een dagtaak. Een volledige baan, náást de eigen baan. Nederland telt 5 miljoen mantelzorgers. Misschien bent u wel één van hen. Mantelzorgen, dat doe je met liefde, maar het is een zware combinatie. Het verhoogt het risico op uitval. Dit is niet alleen een risico voor de mantelzorger, maar ook voor u als werkgever. Wat kunt u als werkgever doen voor uw mantelzorgende werknemers om dit te voorkomen? Zorgconsulent en mantelzorgmakelaar Albert Elsendoorn deelt een paar van zijn tips.

Lees meer
Vitaliteitsbeleid Vitaliteitsbeleid
Leestijd 3-4 minuten

Meer vitaliteit op de werkvloer: zo pakt Aegon het aan

Gelukkige werknemers verzetten meer werk en kunnen je bedrijf succesvoller maken, weet ook verzekeraar Aegon. Daarom haken ze ONVZ aan bij de uitvoering van hun vitaliteitsprogramma. Wat houdt het beleid in en wat is de rol van ONVZ hierin? We spreken vitaliteitsmanager Nico Dwidjono erover.

Lees meer
Stoppen met roken Stoppen met roken
Leestijd 3-4 minuten

Op weg naar een rookvrij leven

Wat maakt stoppen met roken zo lastig? En hoe versla je de afkickverschijnselen? Ex-rokers Yvette en Stijn delen hun weg naar een rookvrij leven en wat dit hen heeft opgeleverd.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Superbrains: word baas in eigen brein

Superbrains begon ooit als een idee voor een app voor ADHD’ers. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvol en vernieuwend E-health platform, dat voor iedereen beschikbaar is. Wat maakt Superbrains nou precies zo uniek?

Lees meer
Werkstress Werkstress
Leestijd 3 - 4 minuten

Ziekteverzuim door (werk)stress? Houd hier rekening mee

Stress: een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Dat is niet per definitie slecht, maar bij een ongezond hoge werkdruk kan het leiden tot ziekteverzuim. Waar moet u als werkgever rekening mee houden als een werknemer uitvalt door werkstress? En nog belangrijker: hoe voorkomt u dit?

Lees meer
Leestijd 4 min.

Zo zet je virtual reality in om stress te managen

Stress heeft een slecht imago. Al jarenlang denken we dat stress ons ziek maakt en het risico verhoogt op bijvoorbeeld verkoudheid en burn-outs. Toch kan stress ook een positieve uitwerking hebben. Coach Petra Schneijdenberg vertelt hoe je als werkgever ervoor zorgt dat spanning meer goed dan slecht doet.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Slaap: dit gebeurt er in je hersenen

Ben je een ochtendmens of slaap je het liefst een gat in de dag? Slaap is voor iedereen anders, maar voor ieder mens belangrijk. Zeker voor je hersenen. Daarom: vijf vragen én antwoorden over de invloed van slaap op je brein.

Lees meer

Hoe houd ik mantelzorgers binnen mijn bedrijf vitaal?

Mantelzorgers komen voor in bijna elk bedrijf; 1 op de 5 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg. Voor naasten zorgen is natuurlijk iets heel moois en nobels. Toch is de combinatie met werk soms lastig; 40% van de mantelzorgers die werk en mantelzorg combineert, voelt zich namelijk zwaar- of overbelast (Rijksoverheid, 2017). Dit kan in sommige gevallen leiden tot verzuim, iets waar zowel de werknemer als het bedrijf geen baat bij heeft. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je hier als bedrijf het beste mee kunt omgaan. In dit artikel vertellen we hoe u ervoor zorgt dat mantelzorgers binnen uw bedrijf vitaal blijven.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Maak werk van werkgeluk: júíst in crisistijd

Werkgeluk: in crisistijd hebben organisaties wel iets anders aan hun hoofd, zou u denken. Toch loont het om werk te maken van werkgeluk. Het maakt uw mensen en dus uw organisatie crisisbestendiger. Happyholics weet daar alles van. ‘Als je pas gaat investeren in werkgeluk als je in crisis zit, ben je te laat.’

Lees meer
Leestijd 4 min.

Bewegen voor je mentale gezondheid

Volgens psychiater en hoogleraar Wiepke Cahn is lichaamsbeweging heel goed voor de psychische gezondheid. “Sporten kan net zo effectief zijn als antidepressiva.”

Lees meer
Leestijd 2 min.

Verzuim voorkomen in coronatijd? LIJV helpt

Er verandert veel nu, de zekerheden van gisteren zijn vandaag alweer achterhaald. In de zorg is de (psychosociale) arbeidsbelasting waarschijnlijk nog niet zo hoog geweest. En veel werknemers werken vanuit huis. Mooi dat dit kan, maar veel thuiswerkers komen in de knel omdat werk en privé in elkaar overlopen. Mentale en fysieke klachten liggen op de loer.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Hoe GRIP medewerkers met werkstress kan helpen

Leren omgaan met werkdruk en tijd of het verbeteren van relaties met collega’s: het online leerprogramma GRIP helpt werkgevers én medewerkers om met meer energie en minder stress door het leven te gaan. ‘Door GRIP te gebruiken als organisatie, doe je al heel veel voor je mensen; je geeft ze aandacht.’

Lees meer
Leestijd 3 min.

4 tips van huisarts Rutger

De coronacrisis vraagt veel van ons. We moeten veel binnen zitten en onze leef- en werkstijl omgooien. Sommigen maken zich misschien zorgen om de eigen gezondheid, of om die van familie en vrienden.

Lees meer
Fit op je werk met deze slaaptips Fit op je werk met deze slaaptips
Leestijd 4 min.

Gezonder slapen is gezonder werken

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen en dat 14% van de Nederlandse medewerkers zich daardoor wel eens ziek meldt . Productiviteit en creativiteit lijden onder dit slaapgebrek, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Fit op je werk met deze slaaptips

Je hebt meer energie, bent vrolijker, creatiever én presteert beter op je werk… mits je goed slaapt! Helaas slaapt driekwart van de Nederlanders te weinig. Jij ook? Vergeet dan het kopje warme melk, want met deze tips slaap je pas echt optimaal.  

Lees meer
Leestijd 5 min.

Zijn zelfsturende teams het ei van Columbus?

Veel bedrijven hebben het afgelopen jaar onderzocht of het wegsnijden van een managementlaag de werknemers meer motiveert, of juist het fundament van een organisatie aantast. Is de ‘pannenkoekstructuur’ echt beter dan de piramide? Twee experts helpen een antwoord te geven op deze vraag.

Lees meer
Leestijd 5 min.

Is uw bedrijf mantelzorgvriendelijk?

Eén op de vijf werknemers krijgt ermee te maken: mantelzorg. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar zijn. Een goede balans is hierin essentieel. U kunt als werkgever veel voor uw werknemers betekenen, zonder dat de arbeidsparticipatie eronder lijdt.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Stress aanpakken door te bewegen

36 procent van het verzuim komt voort uit werkstress. Daarmee kost stress de Nederlandse werkgevers zo’n 1,8 miljard euro per jaar[i]. Een forse kostenpost. Gelukkig kunt u als werkgever wel iets doen om dit terug te dringen: stimuleer uw medewerkers om meer te bewegen!

Lees meer
Leestijd 3 min.

Weet u hoe u EHBO moet toepassen?

De kans dat u weet wat u moet doen als een collega of gezinslid eerste hulp nodig heeft, is waarschijnlijk vrij klein. In Nederland zijn namelijk slechts 300.000 EHBO-gediplomeerden. Dit is erg weinig als je bedenkt dat ons land 17 miljoen mensen telt.

Lees meer