De RI&E (risico-inventarisatie & -evaluatie), als werkgever of
HR-medewerker ontkom je er niet aan. Het beschrijven van de gezondheidsrisico’s in uw organisatie en de maatregelen daartegen kan u dan ook veel opleveren. Maar het invullen van die maatregelen kan wel een uitdaging zijn. Wij helpen u daarbij.
In de RI&E legt u vast welke veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen uw bedrijf of organisatie spelen. Deze risico’s kunnen ingedeeld worden in fysieke risico’s, psychosociale risico’s en veiligheids-/omgevingsrisico’s. Vervolgens geeft u in een plan van aanpak aan welke maatregelen genomen worden om die risico’s tegen te gaan. De RI&E vormt zo de basis van uw arbobeleid.
Het vaststellen van de risico’s in uw bedrijf is vaak niet het probleem, maar het invullen van het plan van aanpak is een ander verhaal. Wat kunt u nou concreet en structureel doen om psychosociale risico’s als werkstress, werkdruk, emotioneel zwaar werk of onregelmatige werktijden tegen te gaan? ONVZ kan u daarbij helpen.
ONVZ heeft een uitgebreid netwerk van zorgvuldig uitgekozen zorgprofessionals en interventies voor werkgevers én werknemers. Dit netwerk zetten wij graag in om u te helpen gezondheidsrisico’s in uw bedrijf te verminderen. Of liever nog: te voorkomen.
Denk bijvoorbeeld aan een werkplekcheck en een jaarlijkse gezondheidscheck-up. Of preventiecursussen zoals ‘Omgaan met stress’ of ‘Mindfulness’ voor medewerkers en ‘Signalering Psychische Klachten’ voor leidinggevenden en HR-medewerkers. In ons aanbod vindt u zowel persoonlijke als groepsinterventies en online modules.
Een van onze Register Consultants Duurzame Inzetbaarheid helpt u graag om dit netwerk zo effectief mogelijk in te zetten en de effecten ervan te meten.
Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Wij sturen u graag onze brochure ‘Samen werken aan een gezonde werkomgeving’ toe.
In deze financieel onrustige tijden zorgt geld, of eigenlijk een tekort daaraan, bij veel mensen voor stress. Alhoewel u misschien niet gelijkt denkt aan een zorgverzekeraar daarbij, kan ONVZ wel degelijk hulp bieden aan werkgevers en hun werknemers in deze situatie. BeauAvis is één van de Gezondheidsnetwerkpartners van ONVZ waarmee we dat doen.
Stress onder controle krijgen door aan je ademhaling te werken. Dat is de gedachte achter de HeartMath-methode waar veel werkgevers gebruik van maken. Hoe werkt die methode precies en wat levert het op?
‘Voor mij gaat vitaliteit over het maken van bewuste keuzes die mij en mijn omgeving goed doen.’ Het zijn de woorden van Alexander Stolze, Head of Vitality Benelux bij ING. Zijn missie: een optimale en veilige werkomgeving creëren voor 28.000 ING’ers in Nederland, België en Luxemburg. Alexander deelt zijn ervaring als ‘vitale werkgever’ aan de hand van 5 uitspraken.