Geen Categorie

Geldzorgen Geldzorgen

Stress naar aanleiding van geldzorgen is hardnekkig

In deze financieel onrustige tijden zorgt geld, of eigenlijk een tekort daaraan, bij veel mensen voor stress. Alhoewel u misschien niet gelijkt denkt aan een zorgverzekeraar daarbij, kan ONVZ wel degelijk hulp bieden aan werkgevers en hun werknemers in deze situatie. BeauAvis is één van de Gezondheidsnetwerkpartners van ONVZ waarmee we dat doen.

Lees meer

De kracht van HeartMath: beter ademen, minder stressen

Stress onder controle krijgen door aan je ademhaling te werken. Dat is de gedachte achter de HeartMath-methode waar veel werkgevers gebruik van maken. Hoe werkt die methode precies en wat levert het op?

Lees meer
Leestijd 5 minuten

‘Bewuste keuzes maken voor jezelf en je omgeving’

‘Voor mij gaat vitaliteit over het maken van bewuste keuzes die mij en mijn omgeving goed doen.’ Het zijn de woorden van Alexander Stolze, Head of Vitality Benelux bij ING. Zijn missie: een optimale en veilige werkomgeving creëren voor 28.000 ING’ers in Nederland, België en Luxemburg. Alexander deelt zijn ervaring als ‘vitale werkgever’ aan de hand van 5 uitspraken.

Lees meer
Leestijd 5 minuten

Mentaal tijdreizen om stress te verlagen

Wat hebben stress en succesvol ouder worden op de werkvloer met elkaar te maken? Meer dan u denkt! Wie last heeft van chronische stress, heeft waarschijnlijk geen match (meer) met de werkomgeving. Prof. Dr. Annet de Lange is bijzonder Hoogleraar Succesvol ouder worden en duurzame inzetbaarheid op het werk en kennisexpert  voor het Vitaliteitsnetwerk Nederland. Ze vertelt in dit artikel over de wereld van stress, energievreters en -gevers, ‘bewegende’ pauzes en legt uit hoe mentaal tijdreizen en vitaliserende pauzes  bijdragen aan het verlagen van de stress die je nu ervaart.

Lees meer
Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ Albert Eslendoorn - ZorgConsulent bij ONVZ
Leestijd 5 minuten

Vlug weer op de been met Snelzorg

Stel, uw werknemer voetbalt op zondag in een vriendenteam. De tegenstander is iets te gretig en de knie van uw medewerker is daar de dupe van. Au! De huisarts stuurt hem op maandag door naar het ziekenhuis. Hij kan daar echter pas over ruim 4 maanden terecht voor een MRI. En als uw medewerker geopereerd moet worden belandt hij daarna op de volgende wachtlijst. Uw medewerker heeft veel pijn, waardoor hij slecht slaapt. Hierdoor kan hij voorlopig niet goed ingezet worden op de werkvloer. Herkenbaar? Gelukkig biedt ONVZ Snelzorg. Snelzorg is een initiatief waarbij we met zorgaanbieders in Nederland afspraken maken, zodat u daar sneller terecht kunt. ZorgConsulent Albert Elsendoorn vertelt er meer over.

Lees meer
PMO PMO

‘Het periodiek medisch onderzoek (PMO) wordt zwaar onderschat’

Thuiswerken is al bijna anderhalf jaar de norm. Wat doet dat met de gezondheid van uw werknemers? Waar hebben ze behoefte aan, wanneer komt stress om de hoek kijken en welke gezondheidsrisico’s liggen op de loer? Een periodiek medisch onderzoek (PMO) of gezondheidscheck geeft antwoord op deze vragen en biedt een waardevolle nulmeting van de gezondheid van uw bedrijf.

Lees meer
thuiswerkplek thuiswerkplek
Leestijd 3 - 4 minuten

Thuiswerkplek: zo werk je gezond en prettig thuis

Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk een goede thuiswerkplek is. Lichamelijke en psychische klachten komen bij een ongezonde thuiswerkstijl al gauw om de hoek kijken, met ziekteverzuim als gevolg. Wat kunt u als werkgever samen met uw medewerkers doen om het ideale thuiskantoor te creëren?

Lees meer
fysieke klachten fysieke klachten

Voorkom nek-, rug- en schouderklachten

Acht uur per dag stilzitten doet je lichaam geen goed. Werknemers met een kantoorbaan lopen daarom risico op lichamelijke klachten. Onze gezondheidspartner TIGRA kan daar een stokje voor steken of klachten behandelen. Benieuwd wat we voor uw werknemers kunnen betekenen? Lees snel verder.

Lees meer
Werkstress Werkstress
Leestijd 3 - 4 minuten

Ziekteverzuim door (werk)stress? Houd hier rekening mee

Stress: een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Dat is niet per definitie slecht, maar bij een ongezond hoge werkdruk kan het leiden tot ziekteverzuim. Waar moet u als werkgever rekening mee houden als een werknemer uitvalt door werkstress? En nog belangrijker: hoe voorkomt u dit?

Lees meer
Leestijd 3 min.

Interventies: de 5 grootste uitdagingen

Het afgelopen jaar is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk het is medewerkers actief te ondersteunen mentaal en fysiek gezond te blijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkgevers en hr-medewerkers lopen regelmatig tegen een aantal uitdagingen aan bij het inzetten van interventies. We hebben de vijf grootste uitdagingen op een rij gezet. Herkent u dit?

Lees meer
Leestijd 4 min.

Thuiswerken: wat kunt u betekenen als werkgever?

Door de tweede golf van het coronavirus werkt iedereen die dat kan weer zo veel mogelijk vanuit huis. En dat is lastig. Niet alleen voor medewerkers, maar ook voor werkgevers. Want hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers gezond én gemotiveerd blijven als ze voor langere tijd thuiswerken?

Lees meer
Leestijd 3 min.

Tijdelijke regeling herstelzorg voor coronapatiënten die slecht herstellen

Heeft u medewerkers die ziek zijn (geworden) door COVID-19 en slecht herstellen? Misschien kunnen zij gebruikmaken van de tijdelijke vergoeding voor nazorg en revalidatieondersteuning. We leggen u graag uit wat de tijdelijke maatregel inhoudt.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Tijdelijke regeling herstelzorg voor coronapatiënten die slecht herstellen

Heeft u relaties die ziek zijn (geworden) door COVID-19 en slecht herstellen? Misschien kunnen zij gebruikmaken van de tijdelijke vergoeding voor nazorg en revalidatieondersteuning. We leggen u graag uit wat de tijdelijke maatregel inhoudt.

Lees meer

Thuiswerken en mentale gezondheid: 5 lessen

In aflevering #1 van Helder voor de Geest bespreken we de impact van thuiswerken op de mentale gezondheid van uw medewerkers. Aan het woord zijn Elze Versteeve (psycholoog en managing partner GRIP) en Bas Habets (Corporate Healthmanager ONVZ).

Lees meer

5 tips voor leidinggeven op afstand

In aflevering #2 van Helder voor de Geest bespreken we leidinggeven in coronatijd. Hoe pak je dat aan en welke factoren spelen een rol? Hoe help je medewerkers op afstand mentaal gezond te blijven? Aan het woord zijn Age-Pieter Kamermans (afdelingsmanager ONVZ) en Leo Wijnsma (directeur TIGRA).

Lees meer

Foto’s juryberaad Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

Lees meer
Leestijd 4 min.

De collectieve korting gaat op de schop. Wat betekent dit voor u?

Zoals u misschien al heeft gelezen, wordt de collectiviteitskorting voor basisverzekeringen vanaf 1 januari 2020 beperkt tot maximaal 5 procent. Ook is het belangrijk dat we samen meer doen om collectiviteiten zorginhoudelijke kwaliteit te geven.

Lees meer
Leestijd 4 min.

Hoe voorkom je gezondheidsrisico’s?

De RI&E (risico-inventarisatie & -evaluatie), als werkgever of HR-medewerker ontkom je er niet aan. Het beschrijven van de gezondheidsrisico’s in uw organisatie en de maatregelen daartegen kan u dan ook veel opleveren. Maar het invullen van die maatregelen kan wel een uitdaging zijn. Wij helpen u daarbij.

Lees meer
Leestijd 4 min.

De collectiviteitskorting wordt verlaagd. Wat betekent dit?

De overheid heeft besloten dat de maximale premiekorting voor de basisverzekering, die zorgverzekeraars collectiviteiten mogen aanbieden, per 1 januari 2020, verlaagd wordt van 10 procent naar 5 procent.

Lees meer
Leestijd 4 min.

‘Herstellen is net zo belangrijk als presteren’

Presteren gaat niet zonder herstellen. Want raakt onze batterij leeg, dan gaat ons lichaam vroeg of laat horten en stoten. Een goede werk-privé-balans is dan ook essentieel. Sportman Jochem Uytdehaage vertelt hoe u uw medewerkers daarbij helpt.

Lees meer