Actualiteit
Leestijd
2 min.

Wetsvoorstel: het recht op onbereikbaarheid

Even je werkmail checken in de vakantie of een telefoontje van de baas aannemen in het weekend: dat is heel gewoon, toch? Tweede kamerlid Gijs van Dijk (PVDA) vindt dat iedereen zeker moet kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd. Hij stelde een conceptwetsvoorstel op; de Wet op het recht op onbereikbaarheid. En u kunt hier tot 1 april op reageren.

Tijdens het avondeten nog even een telefoontje van de manager aannemen, in je vakantie even je laptop openklappen of reageren op een WhatsAppje van een collega: het lijkt soms de gewoonste zaak van de wereld. Maar het kan ook nadelige gevolgen hebben, stress en burn-outklachten liggen op de loer. Tweede kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) vindt dat iedereen zeker moet kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd. Hij stelde een conceptwetsvoorstel op; de Wet op het recht op onbereikbaarheid.

In het kort houdt het wetsvoorstel in dat werkgevers de risico’s van continue bereikbaar zijn in kaart moeten brengen en samen met de werknemers maatregelen nemen om de nadelige gevolgen van het altijd bereikbaar zijn te voorkomen. Deze maatregelen worden vastgelegd in de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Hierdoor moeten werknemers de kans krijgen om ongestoord tot rust te komen, wat goed is voor zowel de persoonlijke gezondheid en ontwikkeling als productiviteit op het werk.

Tweede Kamerlid van Dijk heeft zijn conceptwetsvoorstel openbaar gemaakt voor internetconsultatie. Dit betekent dat u tot 1 april de mogelijkheid heeft om uw mening over het voorstel te geven.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?