Even je werkmail checken in de vakantie of een telefoontje van de baas aannemen in het weekend: dat is heel gewoon, toch? Tweede kamerlid Gijs van Dijk (PVDA) vindt dat iedereen zeker moet kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd. Hij stelde een conceptwetsvoorstel op; de Wet op het recht op onbereikbaarheid. En u kunt hier tot 1 april op reageren.
Tijdens het avondeten nog even een telefoontje van de manager aannemen, in je vakantie even je laptop openklappen of reageren op een WhatsAppje van een collega: het lijkt soms de gewoonste zaak van de wereld. Maar het kan ook nadelige gevolgen hebben, stress en burn-outklachten liggen op de loer. Tweede kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) vindt dat iedereen zeker moet kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd. Hij stelde een conceptwetsvoorstel op; de Wet op het recht op onbereikbaarheid.
In het kort houdt het wetsvoorstel in dat werkgevers de risico’s van continue bereikbaar zijn in kaart moeten brengen en samen met de werknemers maatregelen nemen om de nadelige gevolgen van het altijd bereikbaar zijn te voorkomen. Deze maatregelen worden vastgelegd in de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Hierdoor moeten werknemers de kans krijgen om ongestoord tot rust te komen, wat goed is voor zowel de persoonlijke gezondheid en ontwikkeling als productiviteit op het werk.
Tweede Kamerlid van Dijk heeft zijn conceptwetsvoorstel openbaar gemaakt voor internetconsultatie. Dit betekent dat u tot 1 april de mogelijkheid heeft om uw mening over het voorstel te geven.
Het wetsvoorstel met memorie van toelichting is te vinden op https://www.internetconsultatie.nl//rechtoponbereikbaarheid. Wie dat wil kan daar zijn commentaar achterlaten.
Vraag iemand wat hybride werken is en het antwoord is steevast: tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Mireille Beumer, online facilitator, scherpt die definitie liever aan. ‘Hybride werken is de katalysator om werk anders in te richten. Om de samenwerking tussen teamleden opnieuw vorm te geven. Met als doel gelukkigere medewerkers, een sterkere organisatie, meer flexibiliteit, duurzaamheid en goede energie. Gewoon prettiger werken, voor iedereen. Maar, wel anders dan we deden vóór corona.’
1 of 2 weken op een andere plek werken, ergens in Nederland of in het buitenland, waar men hun normale taken uitvoert net als thuis. Een workation is onder werknemers en werkgevers nog niet zo vanzelfsprekend, maar de waarde van remote working wordt steeds duidelijker, zegt ook Alieke Ingerman van Working Remotely: ‘Het is belangrijk dat je personeel goed in zijn vel zit.’
Hard werken is niet ongezond. En een beetje stress ook niet. Maar wanneer u last heeft van chronische negatieve stress, en geen tijd neemt of kunt nemen om op te laden, dan ligt verzuim op de loer. Wat zijn de gevolgen van (chronische) stress? En belangrijker nog: hoe kunt u het voorkomen?