Actualiteit
Leestijd
5 min.
4 hour work week

Wat we (nog steeds) kunnen leren van ‘The 4-hour Work Week’

De wereldwijde bestseller ‘The 4-hour Work Week’ van Timothy Ferris is inmiddels alweer bijna tien jaar oud, maar Ferris’ lessen zijn nog altijd even relevant. Hoe bereik je maximaal resultaat met minimale inspanning?

Alleen sukkels hebben het druk en wie het altijd druk heeft, heeft het niet begrepen: een minuscule samenvatting van het immens populaire boek van bedrijfspsycholoog Tony Crabbe (Busy: how to thrive in a world of too much’) met daarin strategieën voor een minder hectisch leven. Een geliefd gedachtengoed, maar helemaal zo nieuw niet. Al in 2007 verscheen het boek ‘The 4-hour Work Week’ van Timothy Ferris, waarin de schrijver en levensgenieter ons aanspoort te ontsnappen aan een leven van 9 tot 5. Maximaal resultaat met minimale inspanning; work less, play more. Wat kunnen we ook nu nog van hem leren?  

1. Wees productief, niet druk

Timothy waarschuwt voor ‘W4W’: werken om te werken, acht uur vullen om acht uur te vullen. Er bestaat echter een groot verschil tussen productief zijn en druk zijn. Besteed je tijd aan dingen die écht belangrijk zijn. Twee hulpmiddelen daarbij:

  • De Wet van Pareto: 80 procent van de output komt voort uit 20 procent van de input. Vraag jezelf af: welke taak brengt het meeste resultaat? Voer die eerst uit.
  • De Wet van Parkinson: hoe meer tijd je hebt, hoe meer werk het wordt. Stel jezelf korte deadlines en doe belangrijke dingen snel. En als iets niet belangrijk is, moet je het dan wel doen?

2. Besteed onbelangrijke taken uit

Weet: je hoeft niet alles zelf te doen. Heb je een eigen onderneming en besteed je (te) veel tijd aan de administratie of het inpakken van orders? Misschien zijn er mensen die jouw taken effectiever en/of goedkoper kunnen doen dan jijzelf. De controle loslaten op sommige gebieden, zorgt ervoor dat je je kunt focussen op de dingen waarbij je inzet wél nodig is en rendement oplevert.

3. Ga op informatiedieet

En doe dat, als het aan Ferris ligt, om te beginnen rigoureus: ga een week lang mediavasten om af te kicken. Geen krant, geen nu.nl, geen social media, geen journaal. Door elke minuut van de dag te vullen met (zinnige of onzinnige) informatie, veroorzaak je onbewust een enorme ruis in je hoofd. Besteed je tijd liever bewust aan de dingen om je heen, waardoor je meer ‘brainspace’ krijgt en creatiever kunt denken. Less input, more output.

4. Of met minipensioen

Ferris is een groot voorstander van het minipensioen: ga er regelmatig voor langere tijd tussenuit. Stel steeds een concreet doel voor over een aantal maanden, werk daar naar toe en realiseer je droom. Toegegeven: voor veel mensen is elk jaar een sabbatical nemen niet haalbaar, maar de achterliggende gedachte is dat wél: leef en werk niet voor een dag die misschien nooit zal komen. Wacht niet met je pensioen tot ‘later’. Leef in het nu. En dát is mogelijk voor iedereen.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?