Actualiteit
4
Leestijd
waarom soms minder productief

Waarom je soms minder productief bent

Ben je de laatste tijd minder geconcentreerd dan normaal en lijkt alles op kantoor minder makkelijk te gaan? Dan kan het zijn dat je wordt beïnvloed door het verloop van de seizoenen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat er in een jaar fluctuaties bestaan in de mate van productiviteit. Zo ben je op een zonnige dag in de zomer vaak minder productief dan in de winter. Wat kan er nog meer van invloed zijn op je productiviteit?

De kleuren op kantoor

Wist je dat de kleur oranje voor positiviteit staat, de creatieve geest stimuleert en ervoor zorgt dat je productief bent? En dat geel je blij maakt en je mentale processen een boost geeft? Kleuren op kantoor kunnen bepaalde denkprocessen positief beïnvloeden en versterken, maar ook op een negatieve manier stimuleren. De kleur bruin wordt bijvoorbeeld niet vaak in een kantooromgeving gebruikt, omdat het meer past in een huiselijke omgeving die warmte uitstraalt. Bruin past dus minder goed in een omgeving waar geconcentreerd en productief moet worden gewerkt.

Het is maandag en mooi weer

Onderzoek wijst uit dat op een zonnige open dag van een universiteit zich minder studenten inschrijven dan op een bewolkte dag. Bij goed weer lijkt studeren dus minder aantrekkelijk dan buiten dingen ondernemen. Voor werken geldt hetzelfde. Mooi weer leidt af, is slecht voor de concentratie en laat je wegdromen. Is het maandag en staat de zon buiten hoog aan de hemel? Dan is men het minst productief. Uit onderzoek onder werknemers is gebleken dat zij de maandag als de minst productieve dag zien. Dit komt ook omdat de maandag vaak wordt opgeslokt door het verwerken van mailtjes en verschillende afspraken.

Is het kantoor ruim met veel lichtinval?

Als een kantoor grote ramen heeft waar veel natuurlijk licht doorheen komt, dan heeft dit vele gezondheidsvoordelen voor de werknemers. Het gevoel van ‘opgesloten’ zitten is dan veel minder en de zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Verder versterkt het uitzicht het creatieve denken en zorgt het voor ontspanning van de oogfocus. Bij gebrek aan een ruim en licht kantoor zal de productiviteit dus negatief worden beïnvloed.

Reacties (4)

Luchtig artikel en een prima titel voor clickbait. Ik denk dat een inspirerende werkomgeving zeker kan bijdragen aan de productiviteit, maar als je een dag minder productief bent komt dat niet ineens door de bruine muur die er op andere dagen ook is. Grote ramen en natuurlijk licht is uiteraard heel prettig, maar dat je er vitamine D van aanmaakt is regelrechte onzin. Dat maak je namelijk aan door de straling van de zon en een ruit houdt die straling tegen.

Dat een raam de zonnestraling niet tegenhoudt is o.a. bewezen door een kantoormedewerkster in Italie . Ze had haar hele werkzame leven op dezelfde plaats naast een raam gezeten. Op 70 jarige leeftijd was haar gezicht aan een kant nog redelijk glad maar door de vele zonnestraling was de andere helft sterk verouderd.
Nieuw onderzoek van de Université de Franche-Comté toont aan dat glas de invloed van de zon niet tegenhoudt. De schade die zonnestralen door glas veroorzaken, is zelfs groot.

Je kunt wel de schadelijke effecten van zonlicht ervaren maar de meeste soorten glas filteren de vitamine D. Dus dat klopt niet. Neemt niet weg dat het inderdaad wel gewoon fijn is om niet de hele dag in het donker te zitten.

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/can-you-get-a-tan-and-absorb-vitamin-d-through-a-window-a6895626.html

Er zijn inderdaad tegenstrijdige onderzoeken te vinden over het al dan niet doorlaten van vitamine D (en straling van de zon) door glas heen. Dat neemt inderdaad niet weg, zoals Peter dat mooi zegt, dat het gewoon erg fijn is om in een ruim en licht kantoor te werken! Groet, Amber

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?