Ben je de laatste tijd minder geconcentreerd dan normaal en lijkt alles op kantoor minder makkelijk te gaan? Dan kan het zijn dat je wordt beïnvloed door het verloop van de seizoenen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat er in een jaar fluctuaties bestaan in de mate van productiviteit. Zo ben je op een zonnige dag in de zomer vaak minder productief dan in de winter. Wat kan er nog meer van invloed zijn op je productiviteit?
Wist je dat de kleur oranje voor positiviteit staat, de creatieve geest stimuleert en ervoor zorgt dat je productief bent? En dat geel je blij maakt en je mentale processen een boost geeft? Kleuren op kantoor kunnen bepaalde denkprocessen positief beïnvloeden en versterken, maar ook op een negatieve manier stimuleren. De kleur bruin wordt bijvoorbeeld niet vaak in een kantooromgeving gebruikt, omdat het meer past in een huiselijke omgeving die warmte uitstraalt. Bruin past dus minder goed in een omgeving waar geconcentreerd en productief moet worden gewerkt.
Onderzoek wijst uit dat op een zonnige open dag van een universiteit zich minder studenten inschrijven dan op een bewolkte dag. Bij goed weer lijkt studeren dus minder aantrekkelijk dan buiten dingen ondernemen. Voor werken geldt hetzelfde. Mooi weer leidt af, is slecht voor de concentratie en laat je wegdromen. Is het maandag en staat de zon buiten hoog aan de hemel? Dan is men het minst productief. Uit onderzoek onder werknemers is gebleken dat zij de maandag als de minst productieve dag zien. Dit komt ook omdat de maandag vaak wordt opgeslokt door het verwerken van mailtjes en verschillende afspraken.
Als een kantoor grote ramen heeft waar veel natuurlijk licht doorheen komt, dan heeft dit vele gezondheidsvoordelen voor de werknemers. Het gevoel van ‘opgesloten’ zitten is dan veel minder en de zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Verder versterkt het uitzicht het creatieve denken en zorgt het voor ontspanning van de oogfocus. Bij gebrek aan een ruim en licht kantoor zal de productiviteit dus negatief worden beïnvloed.
Vraag iemand wat hybride werken is en het antwoord is steevast: tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Mireille Beumer, online facilitator, scherpt die definitie liever aan. ‘Hybride werken is de katalysator om werk anders in te richten. Om de samenwerking tussen teamleden opnieuw vorm te geven. Met als doel gelukkigere medewerkers, een sterkere organisatie, meer flexibiliteit, duurzaamheid en goede energie. Gewoon prettiger werken, voor iedereen. Maar, wel anders dan we deden vóór corona.’
1 of 2 weken op een andere plek werken, ergens in Nederland of in het buitenland, waar men hun normale taken uitvoert net als thuis. Een workation is onder werknemers en werkgevers nog niet zo vanzelfsprekend, maar de waarde van remote working wordt steeds duidelijker, zegt ook Alieke Ingerman van Working Remotely: ‘Het is belangrijk dat je personeel goed in zijn vel zit.’
Hard werken is niet ongezond. En een beetje stress ook niet. Maar wanneer u last heeft van chronische negatieve stress, en geen tijd neemt of kunt nemen om op te laden, dan ligt verzuim op de loer. Wat zijn de gevolgen van (chronische) stress? En belangrijker nog: hoe kunt u het voorkomen?
Reacties (4)
Deborah
07 juni 2017Luchtig artikel en een prima titel voor clickbait. Ik denk dat een inspirerende werkomgeving zeker kan bijdragen aan de productiviteit, maar als je een dag minder productief bent komt dat niet ineens door de bruine muur die er op andere dagen ook is. Grote ramen en natuurlijk licht is uiteraard heel prettig, maar dat je er vitamine D van aanmaakt is regelrechte onzin. Dat maak je namelijk aan door de straling van de zon en een ruit houdt die straling tegen.
Willemijn
10 juni 2017Dat een raam de zonnestraling niet tegenhoudt is o.a. bewezen door een kantoormedewerkster in Italie . Ze had haar hele werkzame leven op dezelfde plaats naast een raam gezeten. Op 70 jarige leeftijd was haar gezicht aan een kant nog redelijk glad maar door de vele zonnestraling was de andere helft sterk verouderd.
Nieuw onderzoek van de Université de Franche-Comté toont aan dat glas de invloed van de zon niet tegenhoudt. De schade die zonnestralen door glas veroorzaken, is zelfs groot.
Peter
12 juni 2017Je kunt wel de schadelijke effecten van zonlicht ervaren maar de meeste soorten glas filteren de vitamine D. Dus dat klopt niet. Neemt niet weg dat het inderdaad wel gewoon fijn is om niet de hele dag in het donker te zitten.
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/can-you-get-a-tan-and-absorb-vitamin-d-through-a-window-a6895626.html
ONVZ
14 juni 2017Er zijn inderdaad tegenstrijdige onderzoeken te vinden over het al dan niet doorlaten van vitamine D (en straling van de zon) door glas heen. Dat neemt inderdaad niet weg, zoals Peter dat mooi zegt, dat het gewoon erg fijn is om in een ruim en licht kantoor te werken! Groet, Amber