Onlangs was ik als partner van Vitaliteitsnetwerk Nederland bij een bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid. Daar sprak ik verschillende HR-professionals over het voorkomen van verzuim. Hoe kom je erachter wat de oorzaken zijn en hoe ga je vervolgens aan de slag? Uit deze gesprekken kwamen vier tips die ik graag met jullie deel.
Tijdens de pauze raakte ik aan de praat met een HR-manager. We praatten over onderwerpen als verzuim, stress, rolonduidelijkheid, verschillende culturen en leiderschapsstijlen en vergrijzing. Dit klonk andere HR-medewerkers bekend in de oren, want in korte tijd sloten zeven van hen zich bij ons aan.
Wat ik merk is dat zowel HR-medewerkers als werkgevers de problemen binnen hun organisatie zien, maar het moeilijk vinden de achterliggende oorzaken te duiden en deze vervolgens aan te pakken. En dat ís ook niet makkelijk. Stress kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een wankele werk-privébalans, van een manier van leidinggeven, of van de bedrijfscultuur. Hoe kom je erachter wat de boosdoener is, hoe pak je deze problemen aan en hoe zorg je ervoor dat medewerkers meegaan in jouw visie?
Hieronder geef ik vier praktische tips. Ik hoop dat deze helpen om de eerste stappen te zetten naar een vitaler bedrijf.
Je kunt op verschillende manieren achterhalen waar het probleem in de organisatie zit. Ik noem er een paar:
Het meenemen van medewerkers in uw visie op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid begint al in uw werving- & selectieprocedure. Bepaal wat u zoekt in een (nieuwe) medewerker. Ga niet alleen op zoek naar een match tussen de sollicitant en het functieprofiel, maar ook naar een match met de bedrijfscultuur, kernwaarden en visie op vitaliteit en gezondheid.
Mocht een medewerker dreigen uit te vallen, dan speelt het verzuimprotocol een belangrijke rol. Is dit helder? Weten leidinggevenden en medewerkers hoe hiernaar te handelen en wat dit hén oplevert?
Begin eens met kleine stapjes. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van fruit, staand vergaderen, wandelroutes verspreiden voor tijdens de lunchpauze of thuiswerken faciliteren. Zo worden medewerkers zich er bewust van dat u hen wil helpen door te investeren in hun gezondheid. Dit draagt bij aan een goede reputatie als werkgever én breekt de weg open voor een totaalaanpak.
Wilt u de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers blijvend verhogen? Dan moet vitaliteit echt onderdeel worden van uw bedrijf. Ga bijvoorbeeld op zoek naar partijen die uw medewerkers kunnen helpen op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Niet alleen wanneer zij uitvallen, maar ook juist daarvoor al. En evalueer regelmatig of de genomen stappen waardevol zijn gebleken en pas de strategie daarop waar nodig aan.
U hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. Ik en mijn collega’s helpen u graag bij het verkrijgen van inzicht in de risico’s op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, het bepalen van doelstellingen, uitvoeren van acties en het meten van de effectiviteit. Ook breng ik u graag in contact met ons uitgebreide netwerk van zorgprofessionals en hun interventies. Deze zijn door ons zorgvuldig uitgekozen, zodat u dat niet meer hoeft te doen.
Bent u benieuwd wat wij precies voor u kunnen betekenen? Bel of mail mij gerust, ik ga graag met u in gesprek.
Michel Jol is accountmanager bij ONVZ. Hij deelt zijn kennis en ervaring graag met u via Job Werkt of een persoonlijk gesprek.
T: 030 639 65 22
E: mjol@onvz.nl
Nationale Complimentendag: een dag die in het teken staat van het zien én erkennen van goede wil, inzet en prestaties van anderen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Veel mensen hebben namelijk moeite met het geven en ontvangen van complimenten, vooral op de werkvloer. Terwijl een compliment grote invloed kan hebben op je collega’s.
Stress heeft een slecht imago. Al jarenlang denken we dat stress ons ziek maakt en het risico verhoogt op bijvoorbeeld verkoudheid en burn-outs. Toch kan stress ook een positieve uitwerking hebben. Coach Petra Schneijdenberg vertelt hoe je als werkgever ervoor zorgt dat spanning meer goed dan slecht doet.
Thuiswerken is voor een groot deel van werkend Nederland het nieuwe normaal. Technologie maakt het gemakkelijk om op afstand samen te werken, maar het sociale contact schiet er bij sommige bedrijven bij in. Hoe kun je als werkgever alsnog een gevoel van verbondenheid creëren in een thuiswerkend team?