Super Brains begon ooit als een idee voor een app voor ADHD’ers. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvol en vernieuwend E-health platform, dat sinds kort voor iedereen beschikbaar is. Maar wat maakt Super Brains nou precies zo uniek?
Initiatiefnemer van Super Brains is Rutger den Hollander. Hij heeft zelf ADHD en begon ooit met Super Brains om zijn eigen behandeling te verbeteren. “Ik stond soms ’s ochtends in de badkamer en vroeg me dan af wat ik daar ook al weer moest doen. Even later zat ik in de auto en realiseerde dat ik me had moet scheren. Dat soort dingen gebeurde mij als ADHD’er heel vaak en daar wilde ik iets op verzinnen.”
“Een groot deel van een behandeling van ADHD draait om veranderingen in levensstijl en gewoonten. Super Brains helpt heel pragmatisch en effectief om dat te realiseren. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt geven we daar praktische tips voor waar je op de juiste momenten aan wordt herinnerd. Al snel merkten we dat de aanpak van Super Brains eigenlijk bij heel veel mentale aandoeningen positief werkte. Want iemand met ADHD kan slecht slapen, maar iemand met depressie of iemand met stress kan ook slecht slapen.”
Super Brains werkt samen met verschillende experts. Bijvoorbeeld met Sandra Kooij, psychiater en expert op gebied van ADHD bij volwassenen, en met J. Russell Ramsay van Penn University en specialist in cognitieve therapie bij ADHD. “Maar we luisteren juist ook veel naar de gebruikers,” zegt Den Hollander. “Als we feedback krijgen van gebruikers of we zien in de cumulatieve data dat iets niet werkt, dan passen we het direct aan. We zijn continu aan het optimaliseren, zodat behandelingen zo effectief en leuk mogelijk zijn.”
“De app en het platform zijn tot nu toe vooral ingezet in behandeltrajecten, waarbij de behandelaar mee kan kijken met de behandeling. Maar de app is nu beschikbaar voor iedereen. Er zijn gecertificeerde zelftests en zelfhulpprogramma’s. We bieden ook laagdrempelige hulp aan van onze coaches, zodat je niet meteen een zwaar traject in hoeft te gaan. En je kunt altijd direct aan de slag, want er zijn geen wachtlijsten. Heb je wel behoefte aan een behandeling? Dan begeleiden we je naar een intake bij een behandelaar.”
“Het grote voordeel van Super Brains is de laagdrempeligheid en de frequentie waarmee je met je behandeling bezig bent. We gebruiken gamification en effectieve herinneringen om mensen te motiveren. Voorheen zag je je behandelaar misschien één keer in de twee weken. Nu zien we dat onze gebruikers gemiddeld drie keer per dag met hun behandeling bezig zijn. Dat is een gigantisch verschil en heeft een grote impact op een verbetertraject. Wanneer je als gebruiker de resultaten daarvan zo snel merkt, heeft dat ook een enorm motiverend effect.”
“We zien ook dat door de coronacrisis en het thuiswerken problemen bij mensen meer aan de oppervlakte komen. Tegelijkertijd zoeken mensen met deze problemen niet direct professionele hulp met een zwaar behandeltraject. Wij kunnen deze mensen op een laagdrempelige manier helpen. We bieden pragmatische modules aan voor stressvermindering, slaapproblemen en een gezonde levensstijl. Zo voorkomen we dat grotere problemen ontstaan en zorgen we dat mensen gelukkig blijven.”
“ONVZ zag als eerste verzekeraar het belang van onze app. Zij zijn nu ook van plan om, als dé partner in mentale gezondheid, Super Brains in de eerste helft van 2021 beschikbaar te stellen voor werkgevers en hun medewerkers. Zo krijgen steeds meer mensen toegang tot onze laagdrempelige diensten. Wij willen ervoor zorgen dat mensen gelukkig zijn en gelukkig blijven. Geluk is het allerbelangrijkste, daarvoor leef je. Als je met een paar kleine dingen ervoor kan zorgen dat iemand beter slaapt, dat iemand minder last heeft van zijn ADHD of dat iemand beter meekan op z’n werk. Dat is waar het om draait in het leven.”
‘Van werken wordt iedereen beter’, is het credo van verzuimbegeleider BeauAvis. Ze zien werk en privé niet als twee gescheiden werelden, maar zetten het werk wel centraal. BeauAvis kijkt vooral welke mogelijkheden iemand heeft en welke belemmeringen weggenomen kunnen worden, zodat iemand goed en met plezier aan het werk kan. Een oplossing op maat dus.
Vraag iemand wat hybride werken is en het antwoord is steevast: tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Mireille Beumer, online facilitator, scherpt die definitie liever aan. ‘Hybride werken is de katalysator om werk anders in te richten. Om de samenwerking tussen teamleden opnieuw vorm te geven. Met als doel gelukkigere medewerkers, een sterkere organisatie, meer flexibiliteit, duurzaamheid en goede energie. Gewoon prettiger werken, voor iedereen. Maar, wel anders dan we deden vóór corona.’
Gelukkig werknemers zijn productiever en ervaren minder stress. Investeren in vitaliteit is daarom investeren in je bedrijf. Maar waar begin je? We gaan erover in gesprek met Fleur Mulders, oprichter van De Atleetfabriek. De Atleetfabriek ontwikkelt en ondersteunt bedrijven met duurzame vitaliteitsprogramma’s op maat.