Actualiteit
Leestijd
3 min.

Ongezond, oneerlijk of onveilig: dit gebeurt er op de werkvloer

Werknemers zijn vaker dan je denkt het slachtoffer van ongezonde, onveilige of oneerlijke praktijken op de werkvloer. Wat zijn deze praktijken en hoe kun je ze als werkgever of manager voorkomen?

Arbeidsuitbuiting, pesten, discriminatie, uitsluiting, blootstelling aan gevaarlijke stoffen of straling, zorgfraude, onveilige werkplekken, onderbetaling, extreem hoge werkdruk, seksuele intimidatie, agressie, nepstages… zomaar wat onderwerpen waar de Inspectie SZW aandacht aan besteedde. De voormalige arbeidsinspectie kreeg vorig jaar 7633 klachten binnen, zo’n 8 procent meer dan het jaar ervoor. De meeste klachten hadden betrekking op de Arbowet, de Wet minimumloon, de Wet minimum vakantiegeld en de Wet arbeid vreemdelingen.

Keerzijde van de groei

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Maar meer werken betekent óók meer conflicten op de werkvloer. Zo ondervond de Inspectie SZW afgelopen jaar vooral dat er veel sprake was van onderbetaling of het in dienst houden van illegale medewerkers uit het buitenland. Ook probeerden bedrijven de cao te omzeilen – dit was vooral aan de hand bij distributiecentra, postbedrijven en installatiebedrijven. Bij meer dan de helft van de uitgevoerde inspecties was er sprake van ongezond, onveilig of simpelweg oneerlijk werk.

Burn-out 

Van het laatste geval is de Surinaamse Asha* het voorbeeld. ‘Ik heb 14 jaar gewerkt als secretaresse bij een overheidsinstantie. Ik was proactief, haantje de voorste, kreeg een goed salaris. Tot ik in 2010 een burn-out kreeg en mijn werkgever niet wist hoe ze daar mee om moest gaan. Toen ik aangaf dat ik op een rustige werkplek wilde zitten omdat ik niet tegen drukte of lawaai kon, gaf ze in een nota aan de commissie aan dat mijn collega’s door mij op eieren moesten lopen. Ik werd een aansteller genoemd. Ik ben iemand waarvan je aan de buitenkant niet ziet dat er iets aan de hand is, maar van binnen was ik op. Ik begon me eenzaam en alleen te voelen.’

Van uitsluiting naar ontslag

Het ging van kwaad tot erger. Asha: ‘In 2016 viel ik flauw op straat. Mijn leidinggevende destijds was bhv’er en ik was op een paar minuten loopafstand van kantoor. Ik belde haar nadat ik weer was bijgekomen. In plaats van me te helpen, vroeg ze of ik drugs of alcohol had gebruikt. Ze wist dat ik van huis uit moslim ben en ik dat dus nóóit zou doen. Ook van andere collega’s voelde ik steeds meer uitsluiting. Na twee jaar in de ziektewet te hebben gezeten ben ik nu ontslagen. Ik ben inmiddels gediagnosticeerd met een functioneel neurologische stoornis en heb ernstige paniek- en angstaanvallen. Steun van mijn voormalige collega’s heb ik nooit gekregen.’

Nepstages

Naast gevallen van uitsluiting proberen werknemers ook via schijnconstructies de kosten van arbeid te verlagen. Zoals bij ‘nepstages’, waarbij jonge mensen worden ingezet als volwaardig medewerker, onder de noemer ‘stagiair’. Vooral in de media en zorgsector gebeurt dit. En lang niet alle stagiaires krijgen een vergoeding voor het werk dat ze doen. Officieel mag dit niet en er staat zelfs een flinke boete op. Oneerlijke, ongezonde of onveilige praktijken worden pas écht desastreus wanneer er als gevolg ervan ongevallen plaatsvinden. Uit cijfers blijkt dat er vorig jaar 71 dodelijke slachtoffers vielen op de werkvloer, 31% meer dan het jaar ervoor. 

Meer aandacht voor veiligheid

Om de veiligheidsprocedures aan te scherpen, gaat de Inspectie SZW tot 2022 meer inspecteurs werven, om zo meer aandacht te kunnen geven aan preventie. Op dit moment is de Inspectie vooral tijd kwijt aan ongevalsonderzoeken en dat gaat ten koste van de preventieve inspectie. Ook roept de Inspectie (klein)bedrijven op om zelf meer aandacht te geven aan veiligheidsprocedures. Als werkgever of manager kun je oneerlijke, ongezonde of onveilige praktijken voorkomen door hier extra aandacht aan te geven. Ook kun je zelf checken of je arbo op orde is, je werkomgeving veilig is, er in je bedrijf veilig en gezond gewerkt wordt en/of je de juiste maatregelen neemt via deze website.

 

*Uit veiligheidsoverwegingen is deze naam gefingeerd. 

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?