Actualiteit
Leestijd
5 min.

Minder vlees = meer productiviteit

Op brood bij de lunch, bij het avondeten en op de borrelplank. We eten meer vlees dan goed voor ons is. En dat gaat niet alleen ten koste van onze gezondheid, maar ook van het milieu en onze productiviteit. De oplossing: meatless monday.

Op maandag 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag, een initiatief van de Vegetariërsbond. De bond heeft als missie: consumenten en bedrijven helpen bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten. En ook uw bedrijf kan meedoen aan deze duurzame en gezonde dag. Door bewustwording onder uw werknemers te creëren, kan uw bedrijf bijvoorbeeld al een groot verschil maken voor het milieu.

Want wist u dat één dag in de week geen vlees eten hetzelfde effect op het milieu heeft als je auto 1250 kilometer minder gebruiken? En dat u met één dag per week geen rundvlees eten, evenveel water bespaart als een maand niet douchen? Dat blijkt uit een uitvoerige check van NRC. Als alle Nederlanders één dag in de week geen vlees eten, dan betekent dat op jaarbasis een besparing van: 70 miljoen vierkante meter regenwoud, 11,2 miljard liter water en 3,2 megaton CO2-uitstoot (gelijk aan 1 miljoen minder auto’s op de weg).

Eén dag geen vlees

Staat duurzaamheid bij uw bedrijf hoog op de agenda, dan is een ‘meatless monday’, ‘diervriendelijke dinsdag’ of ‘vleesvrije vrijdag’ introduceren dus geen gek idee. Eén dag in de week geen vleeswaren in de kantine of bij de bedrijfslunch. En natuurlijk ook niet bij het ontbijt of de avondmaaltijd. Dat laatste valt niet te controleren en dat moet u ook niet willen. Sterker nog: u kunt werknemers niks opleggen of verbieden.

Volgens de bekende reclameman Aad Kuijper heeft dat ook geen zin. Aan De Correspondent vertelde hij: ‘Wat je in ieder geval niet moet doen, is mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor het milieu of het klimaat. Mensen moeten dan iets, en dat werkt slecht, zo niet averechts. Je moet mensen iets laten willen, dat is veel effectiever.’ In die context is het effectiever om werknemers te wijzen op de gezondheidsvoordelen die minder vlees eten heeft. En dat zijn er nogal wat…

Diabetes, hart- en vaatziekten en kanker

Zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit dat mensen die bewerkt of rood vlees eten een verhoogde kans hebben op diabetes type 2. Het risico neemt met 32 procent toe als je per dag 50 gram (of meer) vlees eet. Ook verhoogt vlees, vanwege de vele verzadigde vetten, de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is er een verband tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker. Dat concludeert de World Health Organisation (WHO).

Het hoge vetgehalte van vlees heeft nóg een nadeel: het geeft een versuft gevoel en dat gaat ten koste van de concentratie en productiviteit. Zorg dat werknemers in de bedrijfskantine of bij de bestelde lunch kunnen kiezen voor goede vetten. Deze zitten bijvoorbeeld in verse zalm, avocado en noten, boordevol omega-3, wat je juist een energieker gevoel geeft.

Minder vlees, minder ziekteverzuim

Ander onderzoek (van de Washington Center for Clinical Research) wijst uit dat mensen die geen vlees eten veel meer beschermende darmbacteriën hebben. Deze zijn belangrijk voor een goede darmflora, spijsvertering, stoelgang en een goed werkend immuunsysteem. Minder vlees zorgt er dus voor dat werknemers minder vaak ziek zijn. Bang voor een proteïne- en vitamine B12-tekort hoeven werknemers niet te zijn, want noten, peulvruchten, eieren en andere zuivelproducten zijn goede alternatieven.

Tot slot is het goed voor werknemers om te weten dat als zij besluiten helemaal geen vlees meer te eten, een tekort aan ijzer kan ontstaan. Tip voor deze vegetariërs: vervang het vlees voor ander ijzerrijk eten om vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid te voorkomen. Tomaten, linzen, kikkererwten en spinazie bijvoorbeeld. En u weet het: een goed voorbeeld, doet goed volgen op maandag 1 oktober. Dus: Succes en eet smakelijk!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?