Vooral in een tijd waar werkstress toeneemt, kan een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) of gezondheidscheck enorm waardevol zijn. Beschouw het als een thermometer voor de organisatie. Met een PMO krijgt u inzicht in het werkvermogen binnen uw organisatie en beïnvloedbare gezondheidsrisico’s voor uw medewerkers. En het geeft u aanknopingspunten om de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Daarnaast ontvangen medewerkers concrete, motiverende tips ter bevordering van hun gezondheid. Een PMO is dus hét startpunt van een gericht vitaliteitsbeleid.
Onze gezondheidspartner &niped is een van de partners die zo’n onderzoek voor u kan uitvoeren. In hun PMO besteden zij extra aandacht aan de thuiswerksituatie als gevolg van de coronacrisis. &niped ziet dat 40% van de deelnemers zich door de crisis meer bewust is van zijn/haar gezondheid. Het maandenlange thuiswerken heeft geleid tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, overgewicht en een hoog cholesterolgehalte. Dit zijn interessante inzichten die een PMO voor uw organisatie kan toetsen.
Het PMO hoeft niet gelijk te leiden tot grootse plannen, ook kleine stappen zijn waardevol. Uit de onderzoeken van &niped blijkt dat gemiddeld 14% tot 20% van de deelnemers rondloopt met hoge gezondheidsrisico’s en wordt verwezen naar een bedrijfs- of huisarts. Het gaat hierbij om medewerkers die op korte termijn dreigen uit te vallen. 65% maakt naar aanleiding van het PMO een gewoonte van gezonde keuzes in hun werk- en leefstijl. En bij 20% van de deelnemers is het ziekteverzuim verlaagd, met name doordat mentale klachten eerder werden gesignaleerd en tijdig werden voorkomen.
Werknemers die collectief verzekerd zijn via ONVZ en een aanvullende verzekering hebben afgesloten ontvangen gratis de module Werkfit. Vanuit Werkfit kunnen zij ieder jaar een gezondheidscheck laten uitvoeren. Zij regelen dit zelf en declareren rechtstreeks bij ONVZ. Wilt u een PMO voor al uw medewerkers? Neem dan contact op met uw accountmanager. Via hen kunt u gebruik maken van gunstige prijsafspraken die wij met onze gezondheidspartners gemaakt hebben. Bovendien helpt het u te voldoen aan uw wettelijke verplichting, om uw medewerkers iedere drie jaar een PMO aan te bieden.
Wilt u naar aanleiding van de resultaten van het PMO vervolginterventies inzetten? Ook daar kan ONVZ bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van een stoppen-met-rokenprogramma of een cursus Beter Slapen. Daarnaast kunt u gebruikmaken van ons zorgvuldig opgebouwde gezondheidsnetwerk van hoogwaardige leveranciers, die verschillende gezondheidsinterventies aanbieden op mentale en fysieke gezondheid.
&niped is NEN– en ISO-gecertificeerd. Als werkgever krijgt u geen inzicht in de deelname en persoonlijke data van medewerkers. Rapportages worden in een uitgebreide vorm opgeleverd als er meer dan dertig afgeronde deelnemers zijn. Bij 10 – 30 deelnames worden rapportages in beknopte vorm opgeleverd: zonder percentages, enkel met significante verschillen ten opzichte van een benchmark. Zo doet &niped er alles aan de privacy van uw medewerkers te waarborgen.
‘Het uitvoeren van een Preventief Medisch Onderzoek door het gebruik van een gezondheidscheck hebben wij als zeer positief ervaren. Met name omdat de test in zijn geheel door de medewerker vanuit huis kon worden gedaan. Bovendien werden de uitkomsten van de check in een duidelijke rapportage aangeleverd, waardoor wij als werkgever meer inzicht hebben gekregen over wat er in het bedrijf anders en beter kan.’
Vraag iemand wat hybride werken is en het antwoord is steevast: tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Mireille Beumer, online facilitator, scherpt die definitie liever aan. ‘Hybride werken is de katalysator om werk anders in te richten. Om de samenwerking tussen teamleden opnieuw vorm te geven. Met als doel gelukkigere medewerkers, een sterkere organisatie, meer flexibiliteit, duurzaamheid en goede energie. Gewoon prettiger werken, voor iedereen. Maar, wel anders dan we deden vóór corona.’
1 of 2 weken op een andere plek werken, ergens in Nederland of in het buitenland, waar men hun normale taken uitvoert net als thuis. Een workation is onder werknemers en werkgevers nog niet zo vanzelfsprekend, maar de waarde van remote working wordt steeds duidelijker, zegt ook Alieke Ingerman van Working Remotely: ‘Het is belangrijk dat je personeel goed in zijn vel zit.’
Hard werken is niet ongezond. En een beetje stress ook niet. Maar wanneer u last heeft van chronische negatieve stress, en geen tijd neemt of kunt nemen om op te laden, dan ligt verzuim op de loer. Wat zijn de gevolgen van (chronische) stress? En belangrijker nog: hoe kunt u het voorkomen?