Actualiteit
Leestijd
4 min.

Medewerker met een skiblessure? Dit kunt u doen

De voorjaarsvakantie betekent voor veel medewerkers lekker een weekje skiën of snowboarden. Heerlijk voor de ontspanning, maar minder fijn als zij net als honderden anderen terugkeren met een blessure. Dat is flink balen, voor zowel uw medewerkers als voor uzelf. Daarom vijf tips om hier mee om te gaan.

Gaat een medewerker op wintersport, dan loopt hij logischerwijs meer kans om met een blessure terug te komen dan als hij op strandvakantie gaat. Toch is het niet mogelijk om medewerkers te verbieden op skivakantie te gaan. Het is namelijk een grondrecht om in je vrije tijd te doen wat je wilt.Bovendien zijn er ook andere sporten met een hoog risico op blessures. Voetbal bijvoorbeeld; bijna een derde van de sportblessures ontstond in 2017 door veldvoetbal. Bijna één op de vijf door hardlopen en één op de zes door fitness. Het risico dat een sportieve medewerker uitvalt, is dus eigenlijk altijd aanwezig.

Maar je hebt natuurlijk ook medewerkers die zich ieder jaar weer ziek melden na de wintersportvakantie. Dan gelden voor u als werkgever dezelfde plichten als bij andere gevallen van arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld het doorbetalen van het loon. En dat is vervelend, want niet alleen de loonkosten spelen mee. U moet ook voor vervanging zorgen. Voorkomen kan niet, maar u kunt wel wat doen om het risico op wintersportblessures bij uw medewerkers te verkleinen. En als het wel gebeurt, er zodanig mee om te gaan dat u hier weinig last van ondervindt. Doe uw voordeel met deze tips.

Tip 1: Ga in gesprek

Een keer een wintersportblessure kan gebeuren, maar is het elk jaar weer raak, dan mag u uw medewerker best vragen om te stoppen met eventuele waaghalspraktijken of het wat rustiger aan te doen. Na een paar dagen intensief wintersporten, slaat de vermoeidheid toe (zeker als dit gepaard gaat met de après ski) en is de kans op blessures groot. U mag van uw medewerker verwachten dat hij ervoor openstaat om mee te denken en samen een tussenweg te vinden, zodat de hobby voor minder nare gevolgen zorgt.

Tip 2: Maak gebruik van het regresrecht

Vraag uw medewerker waardoor de blessure of het ongeval is ontstaan. Is het domme pech, de schuld van uw medewerker zelf of is de medewerker geblesseerd raakt door toedoen van een andere skiër? Is dit laatste het geval, dan kunt u zich beroepen op het regresrecht. Dit recht stelt u als werkgever in staat om verzuimkosten te verhalen op de partij die verantwoordelijk is voor het verzuim van de medewerker. Had u dit graag eerder geweten? U kunt tot vijf jaar na het ongeval nog starten met een loonregres-procedure.

Tip 3: Een goede voorbereiding is het halve werk

Is uw medewerker fit en sterk, dan zal de kans op blessures minder groot zijn. Geef uw medewerker daarom de ruimte om zich fysiek goed voor te bereiden op de wintersport. Bied bijvoorbeeld bootcamplessen aan, met spierversterkende (knie-buig)oefeningen. En balansoefeningen, waardoor skiërs en snowboarders de klap bij een val beter kunnen opvangen of zelfs helemaal kunnen voorkomen. Tevens een mooie manier om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van medewerkers die niet op wintersport gaan.

Tip 4: Kijk samen naar wat wél mogelijk is

Afhankelijk van de ernst van de blessure, kan een geblesseerde medewerker misschien toch werkzaamheden uitvoeren. De meest voorkomende wintersportblessures zijn gescheurde kniebanden of een skiduim (een scheur tussen het middenhandsbeentje en het eerste kootje van de duim). Erg vervelend, maar als het een kantoorbaan betreft dan kan de medewerker misschien nog prima (enkele) werkzaamheden uitvoeren. Indien nodig vanuit huis of parttime. Overleg dit met uw medewerker.

Tip 5: Wijs uw medewerker op de eigen verantwoordelijkheid

Er bestaat een kans dat medewerkers in vakantiestemming niet te lang stilstaan bij de risico’s en consequenties van de wintersport. Het gaat immers om een ontspannen vakantie. Bij de aanvraag van de verlofdagen, kunt u hen wel wijzen op de eigen verantwoordelijkheid en de dingen die zij kunnen doen om blessures te voorkomen. Denk aan: een goede lichamelijke conditie, een goede warming-up, veilig skimateriaal, een helm dragen, een skibril met UV-filter tegen sneeuwblindheid én een goede techniek.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?