Bij de zomer denken we aan zon, zee strand… en (helaas) ook aan muggen. Naast dat het zoemgeluid u wakker houdt in de nacht, laten ze vaak iets anders achter: een jeukende, rode bult. Met deze tips komt u de zomermaanden door zónder last van muggen.
Er zijn wereldwijd allerlei soorten muggen, maar de boosdoener in ons land is familie van de Culicidae. Ook wel ‘de gewone steekmug’ genoemd. Wanneer een mug u steekt, blijft u achter met een jeukende zwelling. Dit is een reactie van de huid op de plek waar de mug bloed heeft gezogen. Meestal verdwijnt de zwelling na een tijdje, maar de jeuk blijft. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, probeer zo min mogelijk te krabben! Hierdoor gaat de plek alleen maar meer jeuken. Verkoelen en eventueel ontsmetten is een beter alternatief.
Schijnt het zonnetje buiten? Dan gaan de ramen en deuren open! De frisse lucht doet het altijd goed, maar helaas haalt u de muggen hiermee ook naar binnen. Horren voor het raam of een klamboe boven uw bed helpen om ze buiten te houden. Daarnaast houden muggen (en eigenlijk alle insecten) niet van luchtstroming. De oplossing? Zet je ramen tegen elkaar open of plaats een ventilator naast uw bed. Ook komen muggen vaak op stilstaand water af. Heeft u in uw tuin of op uw balkon een emmer water staan? Zorg dan dat u deze in de warme periode afsluit. Zo verkleint u de kans op muggen.
Heeft u bloedgroep O of bent u zwanger? Dan vergroot dat de kans dat u gestoken wordt. Het is onder andere uw lichaamsgeur die aantrekt. Dit heeft te maken met de unieke chemische samenstelling van het lichaam in combinatie met de stofwisseling. En dus niet – zoals vaak gedacht wordt – met het feit of uw bloed zoet genoeg is voor de mug. De kooldioxide die u uitademt, bespeurt de mug al van zo’n 15 meter afstand. Op deze manier weet ze u te vinden en slaat ze toe. De aminozuren en eiwitten in uw bloed heeft de bijtende mug vervolgens nodig om haar eitjes te laten rijpen. Ja, dat leest u goed: het is het vrouwtje dat steekt. Voldoet u volgens de mug aan al haar eisen? Dan bent u helaas de klos.
Citroen, DEET en vitamine B: ze zouden allemaal de prikkans moeten verkleinen. Het klopt dat muggen niet van citroengeur houden en u met een brandende citroenkaars muggen en andere insecten weghoudt. Echter werkt dit maar tijdelijk. Vitamine B zou uw lichaamsgeur veranderen, waardoor deze minder aantrekkelijk kan worden voor een mug. Dit is niet officieel vastgelegd. Maar af en toe een vitamine B pilletje slikken kan nooit kwaad! Het stofje DEET daarentegen is wel een bewezen afstandhouder voor muggen. Dit is een agressief middel, dus gebruik dit alleen wanneer u het écht nodig denkt te hebben. Gebruik liever die klamboe boven uw bed: dit werkt net zo effectief en is onschadelijk.
En bent u dan toch gestoken? Dan zijn er verschillende manieren om de muggensteek wat dragelijker te maken. Appelciderazijn, citroen- of limoensap en aloë vera zijn allemaal middeltjes die de steek verzachten. Dit komt door de zuren of de verkoeling in de stoffen, waardoor de jeuk vermindert. Smeer het op een watje en dep het zachtjes op de bult. U zult gauw merken dat het werkt! Een kruisje met uw nagel in de muggenbult zetten lijkt te werken, maar doet niks met de bult. Het veroorzaakt pijn en dat ervaren we simpelweg als minder vervelend dan jeuk.
Wanneer uw lichaam sterk reageert op een muggensteek en er een blaasje ontstaat op de gestoken plek, kan er een blaar ontstaan. Voorkom dat er een bacterie onderhuids in het wondje nestelt en raadpleeg bij een ernstige allergische reactie altijd je huisarts. Dan voorkomt u dat de mug u nóg meer ellende bezorgt.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar wist u ook dat de slappe lach meer voordelen heeft die ook nog eens heel goed van pas komen op de werkvloer? Van deze zes voordelen krijgt u gegarandeerd een lach op uw gezicht.
Diversiteit in het personeelsbestand zorgt onder meer voor betere (financiële) prestaties, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim. Sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning onderzoekt al twintig jaar de positieve kracht van generatiediversiteit.