Actualiteit
Leestijd
6 min.
Jerome - zzp

Ik heb bijna geen privéleven meer, maar dat heb ik ervoor over’

Ze hebben geen last van een vervelende baas, bepalen zelf hun uren en komen nog eens ergens. Jerome, Fatih en Linda zijn ZZP’er en zouden doodongelukkig worden van loondienst. “Ik kies zelf mijn ideale klanten”.

Het zijn drie totaal verschillende mensen met drie totaal verschillende expertises. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn bewust ZZP’er. En kunnen zich eigenlijk geen ander leven voorstellen. Van negen tot vijf op een kantoor zitten, werkend voor een baas is voor hen niet weggelegd. Met hen telt Nederland volgens het CBS zo’n 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel en dat worden er steeds meer. Maar waarom, wat is er zo leuk aan ZZP’er zijn en wat zijn de mindere kanten? We vroegen het deze drie “doe-het-zelvers”.

Soms slaap ik wekenlang vijf uur per nacht, maar daarna beloon ik mezelf

Met een koopwoning waarvan elke maand de hypotheek betaald moet worden, is het leven als freelancer een uitdagend bestaan. Toch zou fotograaf Jerome de Lint (37), nooit meer anders willen. “Ik heb een passie voor fotografie en daar heb ik veel voor over. Natuurlijk zijn er momenten geweest dat ik dacht: ik geef het op. Ik móét nu wel iets anders gaan doen, iets dat meer brood op de plank brengt. Maar als je ergens zo’n passie voor hebt, dan ga je door. In het verleden heb ik diverse bijbanen gehad, om te kunnen doen wat ik wilde.” Al tijdens zijn studie aan de Fotoacademie in Amsterdam haalde hij zijn eerste opdrachten binnen. Jerome: “Eén van mijn eerste klussen deed ik samen met een studiegenoot. We legden medewerkers van een advocatenkantoor vast op de gevoelige plaat en dat hebben we een paar jaar gedaan. In 2005, na de academie, assisteerde ik voor fotograaf Maarten Corbijn. Hij heeft me de fijne kneepjes van het vak geleerd.” Na een leerzame tijd bij Corbijn is Jerome ZZP’er geworden. Jerome: “Als fotograaf kun je eigenlijk niet anders dan voor jezelf werken. Fotografie is eigenwijs zijn; je eigen pad volgen.” Jerome ziet zijn onzekere ZZP-bestaan als een avontuur. “Geen week is hetzelfde. Soms slaap ik wekenlang maar vijf uur per nacht. Zoals nu wanneer ik, naast fotograferen voor opdrachtgevers, werk aan mijn nieuwe project: The Folks Magazine. Na een drukke periode beloon ik mezelf met een stedentrip of iets dergelijks, het liefst iets out of my comfort zone. En,” zegt Jerome, “als ik moet kiezen tussen een nieuwe broek of apparatuur, dan wordt het vaak het laatste.” Maar dat heeft hij ervoor over. “Ik krijg energie van mijn werk, het maakt me gelukkig.”

Wilde ik meer vrijheid, dan moest ik wel kiezen voor het ZZP-bestaan

Hij is jong, ambitieus én getalenteerd. Dé ingrediënten om voor jezelf te beginnen als zelfstandig ondernemer, volgens Film Editor Fatih Tura (24). Fatih: “In eerste instantie dacht ik na mijn opleiding aan de Nederlandse Filmacademie; moet ik niet eerst in loondienst om nog meer ervaring op te doen? Maar daar kwam ik al snel op terug. Ik kreeg een paar goede aanbiedingen, maar heb ze afgeslagen omdat ze te specifiek waren. Ik hou van afwisseling en wilde niet alleen commercials maken, of alleen televisieseries. Juist de afwisseling maakt mijn werk leuk: van videoclips, fictiefilms tot documentaires.” En dus trok Fatih zijn eigen plan. “Wilde ik die vrijheid, dan moest ik wel kiezen voor het ZZP-bestaan. Ik had het geluk dat mijn afstudeerfilm ‘Grijs is ook een kleur’ en mijn afstudeerdocumentaire ‘The Origin of Trouble’ diverse prijzen wonnen. Hierdoor kreeg mijn startende carrière een boost.” Fatih was zelfs te gast bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Fatih: “Hierna stond mijn telefoon roodgloeiend. De ene na de andere opdracht stroomde binnen. Hierdoor was het starten als ZZP’er niet zo moeilijk. En zelfs nu, een jaar later, heb ik nog steeds de luxe om te kiezen met wie ik wel of niet werk.” Op de vraag of er ook nadelen aan zitten om voor jezelf te werken, zegt Fatih: “Dingen als administratie, het onderhoud van mijn website en het regelen van verzekeringen vind ik vreselijk. Ook heb ik nu bijna geen privéleven meer; het werk slokt veel van mijn tijd op. Maar ik krijg er ook nog elke dag energie van en dus heb ik het ervoor over.”

Ikzelf ben de enige baas voor wie ik werk

Met gemak in het nieuws komen. Dat is waar Linda Graanoogst (45) uiteenlopende kennisondernemers, van experts in robotica tot aan scheidingscoaches, bij helpt. Linda: “Ik help mijn opdrachtgevers om zichzelf beter te presenteren en publiciteit te krijgen. Binnen vier maanden leer ik hen hoe ze dat kunnen doen én hoe ze vervolgens kunnen omgaan met het succes wat daaruit voortvloeit.” Toen Linda in 2011 voor zichzelf begon had ze al een mooie carrière in de journalistiek en marketing achter de rug. Linda: “Ik ging aan de slag bij een reclamebureau. Mijn jarenlange baan als journalist had ik hiervoor opgegeven. Ik dacht dat dit een mooie next step zou zijn, maar al na twee weken wist ik: hier word ik niet gelukkig.” En dus zegde Linda haar baan op en besloot voor zichzelf te beginnen. “Ik had genoeg spaargeld om het even zonder vast inkomen uit te zingen en besloot te doen waar mijn hart sneller van ging kloppen.” Ze schreef een positief opiniestuk over haar woonplaats Almere. Dat bleek een toevalstreffer, want het stuk werd zo goed gelezen en binnen twee weken 1.400 keer gedeeld. Haar telefoon bleef daarna maar rinkelen. “Of ik opiniestukken of andere verhalen wilde schrijven, was vaak de vraag. En toen ging het balletje rollen,” vertelt Linda. Inmiddels heeft ze genoeg opdrachtgevers die, net als zij, graag bijdragen aan een betere wereld en vernieuwend durven te zijn. Linda voelt zich erg gezegend met haar werk als publiciteitscoach. “Ik zou niet anders willen. En,” zegt Linda, “ik selecteer zelf mijn ‘ideale klanten’ en werk waar ik maar wil. Zo heb ik pas in de Algarve in Portugal aan mijn nieuwe boek gewerkt. Ikzelf ben de enige baas voor wie ik werk, maar mocht de NPO mij benaderen om de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk te worden, dan zeg ik graag ja.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?