Actualiteit
Leestijd
5 min.

Gaat u voor een rookvrije organisatie?

Naar buiten voor een korte rookpauze: bij veel bedrijven is dit een normale gang van zaken. Maar met Stoptober in zicht is het een goed moment om kritisch te kijken naar het rookgedrag binnen uw onderneming. Stoppen met roken neemt namelijk veel voordelen voor u en uw werknemers met zich mee.

Stoptober initiatief

Samen 28 dagen lang stoppen met roken. Dat is waar de maand ‘Stoptober’, die per 1 oktober van start gaat, voor staat. Oorspronkelijk geïntroduceerd door het ministerie van Volksgezondheid in Engeland in samenwerking met de University College London. Roken is in Engeland namelijk, net als in Nederland, één van de belangrijkste vermijdbare oorzaken van voortijdige ziekte en sterfte. Ongeveer 8,5 miljoen mensen in Engeland roken, wat 80.000 doden per jaar veroorzaakt. De overheid heeft de ambitie om het aantal rokers te verminderen van 21% naar 18,5%. Dat is ongeveer 210.000 minder rokers per jaar. Om dit te realiseren introduceerde zij de interventie Stoptober. Waarom oktober? Omdat dit een relatief rustige maand is, en doordat tussendoor een sigaret opsteken een stuk minder aantrekkelijk wordt wanneer het frisser en sneller donker wordt buiten. Daarnaast blijken we in het najaar, na een warme zomervakantie, sneller in een nieuwe ‘vastberadenheid om te stoppen’ mentaliteit te zitten.

In Nederland is Stoptober een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij. Samen werken ze aan het volgende doel: bewustwording van de gevaren van roken en aansporen om ermee te stoppen. Onderzoek wijst uit dat de afgelopen jaren maar liefst 150.000 rokers met elkaar hebben bewezen dat Stoptober werkt. De gezamenlijke aanpak biedt voor u een uitgelezen kans om ook binnen uw bedrijf het stoppen met roken aan te moedigen.

Spoor uw werknemers aan

Wanneer u of uw werknemers al heel lang of veel roken, kan het lastig zijn om te stoppen. Toch is dit niet onmogelijk. Er zijn voldoende gezondheidsredenen waarom stoppen met roken een goed idee is. Zo draagt het bij aan gezonde vaten en een gezond hart en verlaagt het daardoor het risico op hart- en vaatziekten. Ook verkleint een gezond leven, en daarbij niet roken, de kans op kanker. Uit Engels onderzoek blijkt dat de positieve effecten van stoppen met roken al na 28 dagen worden ervaren. Ook is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter wanneer je het 28 dagen volhoudt.

Om uw werknemers aan te sporen om te stoppen met roken, kunt u deze maand Stoptober introduceren. Dit kan met promotiemateriaal, zoals: flyers, een Facebook community met dagelijkse steun en een Stoptober-app. Maar ook een trainingen op locatie, (telefonische) coaching en ondersteuning horen bij het Stoptober-programma. Denk aan motivatie-video’s voor uw werknemers met extra tips en een kick-off workshop waarbij besproken wordt hoe het stoppen moet worden aangepakt. Zo kan iedereen zich goed voorbereiden op het niet-roken-traject.

Stoppen doen we samen

Officieel begint Stoptober al vanaf 7 september, waarbij bewustwording wordt gecreëerd rondom de nationale stopmaand. Dit is ook het moment waarbij we ons massaal kunnen registreren voor Stoptober. U kunt uw werknemers erop attenderen dat zij zich kunnen registreren en dat dit als bedrijf of afdeling gezamenlijk wordt gedaan. Het geeft een gevoel van samenhorigheid wanneer alle rokers zich inzetten voor hetzelfde doel. Onderlinge steun door collega’s is bepalend voor een succesvolle stopmaand. Want, stoppen doen we samen.

Door bewustwording onder uw werknemers en het aansporen om mee te doen aan Stoptober, stimuleert u hen om een gezonder en vitaler (rookvrij) leven te leiden. Het ziekteverzuim daalt en werknemers die stoppen met roken zullen naar waarschijnlijkheid ook meer uit hun werkdag halen. Drie rookpauzes per dag staan namelijk gelijk aan zo’n drie weken extra vakantie per jaar, waardoor de productiviteit kan afnemen. Een goede begeleiding bij het stoppen, zorgt ervoor dat gemiddeld 82% van de mensen na afloop van Stoptober rookvrij is.

In de meeste bedrijven is een korte rookpauze van vijf á tien minuten toegestaan. Wissel dit in voor een korte, verfrissende wandeling buiten en uw werknemers zullen hun werk na een gezonde break weer oppakken.

Wilt u meer weten over de Stoptober-maand, uw bedrijf laten registreren om mee te doen of meer informatie inwinnen over het programma? Bezoek: https://bedrijven.stoptober.nl.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?