Actualiteit
Leestijd
4 min.

Dankzij SABIC en een ‘powernap’ worden werknemers nog vitaler

Sommige bedrijven gaan nét een stapje verder voor de vitaliteit van hun werknemers dan anderen. Met wetenschappelijk bewezen effect zoals bij SABIC in Bergen op Zoom. De producent van kunststof korrels, platen en films zorgde onder meer voor een plek waar medewerkers heel bewust een ‘powernap’ kunnen doen.

Henri Hendrickx is al dertig jaar werkzaam als bedrijfsarts bij SABIC. De invulling van zijn vak is in die periode erg veranderd: ,,In eerste instantie was ik vaak de ‘calamiteitenarts’, een titel die inderdaad de lading dekte. Als er iets gebeurde op de werkvloer, moest ik hulp bieden. Er gebeurden toen nog best veel ongelukken op de werkvloer.” In de loop der jaren kwam het accent meer te liggen op preventie en medewerkers helpen hun werk in de fabrieken zo veilig en gezond mogelijk te doen. In deze hoedanigheid was Hendrickx één van de initiatiefnemers van de speciale ‘powernapstoelen’ waarmee SABIC interesse uit binnen- en buitenland heeft gewekt.

Vitaliteitsplan

Vijftien jaar geleden werd vanuit het hoofdkantoor een vitaliteitsplan geïntroduceerd, waarin onder meer roken werd gedemotiveerd en fruit eten en afvallen gestimuleerd. ,,Het leek mij een prima idee onze werknemers mee te laten doen aan een lifestylecampagne en het leek mij verstandig om dan één campagne op maat te maken.” Een grote enquête onder de toentertijd tweeduizend medewerkers wees uit dat er vooral behoefte was aan hulp op het gebied van bewegen, voeding en slaap. ,,Voor stoppen met roken waren de meeste werknemers nog niet klaar. Hulp bij slaapproblemen was wel een onderwerp dat intrigeerde.”

Het leek mij een prima idee onze werknemers mee te laten doen aan een lifestylecampagne Henri Hendrickx, bedrijfsarts bij SABIC

Werkgroep slaap

Hendrickx formeerde een speciale werkgroep die contact zocht met de Universiteit van Utrecht waar een afdeling gespecialiseerd is in slapen. Met een tweede vragenlijst liet de werkgroep inventariseren wat onder het personeel exact de problemen met slapen waren.

De helft van de ondervraagden gaf aan geregeld hinder te ondervinden van slechte nachten. Als oorzaken werden medische problemen zoals slaapapneu en insomnia door bijvoorbeeld spanning en het werken in nachtdiensten genoemd. De eerste groep werd doorverwezen naar een gespecialiseerde arts, de andere twee groepen kregen zelfhulp pakketten om mee aan de slag te gaan. Een half jaar later bleken de medewerkers uit de eerste twee groepen grotendeels van hun problemen af te zijn. De derde groep, met de aan ploegendienst gerelateerde slaapklachten, bleef gebukt gaan onder slechte nachten.

Half uurtje opladen

De assertieve werkgroep verbreedde haar onderzoek en maakte een nieuw plan, speciaal voor die derde groep. Het advies was om de mensen die slecht sliepen omdat zij van nature ‘late slapers’ waren – en dus vooral problemen met de vroege ochtenddienst hadden – melatonine pillen te geven. Zodat ze eerder slaperig konden worden en vroeger op de avond in slaap zouden vallen. Een ander advies was het faciliteren van een ‘powernap’ tijdens nachtdiensten, voor de mensen die juist daar problemen van ondervonden. Een kort slaapje halverwege de nacht zou volgens experts veel van de problemen kunnen verhelpen. Hendrickx: ,,Wetenschappelijk onderzoek heeft het effect hiervan ook bewezen.”

Toch duurde het nog een paar jaar voordat het management van SABIC warm liep voor het plan om in een speciale ruimte van de fabrieken een ‘powernapstoel’ te plaatsen, waarin werknemers bewust even zouden kunnen ‘opladen’ tijdens een lange nachtdienst.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?

Leestijd 4 min.

Stress aanpakken door te bewegen

36 procent van het verzuim komt voort uit werkstress. Daarmee kost stress de Nederlandse werkgevers zo’n 1,8 miljard euro per jaar[i]. Een forse kostenpost. Gelukkig kunt u als werkgever wel iets doen om dit terug te dringen: stimuleer uw medewerkers om meer te bewegen!

Lees meer
Leestijd 3 min.

Groepsverband en financiële prikkel effectief bij aanleren gezondere leefstijl

Werken aan een gezondere leefstijl gaat makkelijker in groepsverband en wanneer er een financiële beloning tegenover staat. Dat blijkt uit een pilot van zorgverzekeraar ONVZ en zorginnovator Pluhz waaraan ruim 50 personen van 5 bedrijven meededen. Gemiddeld daalde de zogenoemde Body Mass Index (het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte) van de deelnemers met bijna 5%. Door het samen doen, werd een positievere kwaliteit van leven ervaren.

Lees meer
Leestijd 3 min.

Waardering op de werkvloer: zo behoudt u uw medewerkers

Door de aantrekkende economie wordt het nog lastiger voor werkgevers om medewerkers te behouden. Dat komt bovenop de tendens in het bedrijfsleven dat personeel minder lang bij dezelfde werkgever blijft. Tegelijkertijd kennen we het belang van waardering voor de productiviteit, motivatie en bevlogenheid van uw medewerkers. In dit artikel vertellen we daarom hoe u als werkgever waardering op een effectieve en originele manier laat blijken om betrokkenheid te verhogen en medewerkers steviger aan de organisatie te binden. 

Lees meer