Sommige bedrijven gaan nét een stapje verder voor de vitaliteit van hun werknemers dan anderen. Met wetenschappelijk bewezen effect zoals bij SABIC in Bergen op Zoom. De producent van kunststof korrels, platen en films zorgde onder meer voor een plek waar medewerkers heel bewust een ‘powernap’ kunnen doen.
Henri Hendrickx is al dertig jaar werkzaam als bedrijfsarts bij SABIC. De invulling van zijn vak is in die periode erg veranderd: ,,In eerste instantie was ik vaak de ‘calamiteitenarts’, een titel die inderdaad de lading dekte. Als er iets gebeurde op de werkvloer, moest ik hulp bieden. Er gebeurden toen nog best veel ongelukken op de werkvloer.” In de loop der jaren kwam het accent meer te liggen op preventie en medewerkers helpen hun werk in de fabrieken zo veilig en gezond mogelijk te doen. In deze hoedanigheid was Hendrickx één van de initiatiefnemers van de speciale ‘powernapstoelen’ waarmee SABIC interesse uit binnen- en buitenland heeft gewekt.
Vijftien jaar geleden werd vanuit het hoofdkantoor een vitaliteitsplan geïntroduceerd, waarin onder meer roken werd gedemotiveerd en fruit eten en afvallen gestimuleerd. ,,Het leek mij een prima idee onze werknemers mee te laten doen aan een lifestylecampagne en het leek mij verstandig om dan één campagne op maat te maken.” Een grote enquête onder de toentertijd tweeduizend medewerkers wees uit dat er vooral behoefte was aan hulp op het gebied van bewegen, voeding en slaap. ,,Voor stoppen met roken waren de meeste werknemers nog niet klaar. Hulp bij slaapproblemen was wel een onderwerp dat intrigeerde.”
Het leek mij een prima idee onze werknemers mee te laten doen aan een lifestylecampagneHenri Hendrickx, bedrijfsarts bij SABIC
Hendrickx formeerde een speciale werkgroep die contact zocht met de Universiteit van Utrecht waar een afdeling gespecialiseerd is in slapen. Met een tweede vragenlijst liet de werkgroep inventariseren wat onder het personeel exact de problemen met slapen waren.
De helft van de ondervraagden gaf aan geregeld hinder te ondervinden van slechte nachten. Als oorzaken werden medische problemen zoals slaapapneu en insomnia door bijvoorbeeld spanning en het werken in nachtdiensten genoemd. De eerste groep werd doorverwezen naar een gespecialiseerde arts, de andere twee groepen kregen zelfhulp pakketten om mee aan de slag te gaan. Een half jaar later bleken de medewerkers uit de eerste twee groepen grotendeels van hun problemen af te zijn. De derde groep, met de aan ploegendienst gerelateerde slaapklachten, bleef gebukt gaan onder slechte nachten.
Organisaties die investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers zijn succesvoller en presteren op lange termijn beter. Behoort uw organisatie tot de vijftig vitaalste bedrijven of wint u zelfs de titel ‘Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019’? Schrijf u in voor de zoektocht en ontdek het.
De assertieve werkgroep verbreedde haar onderzoek en maakte een nieuw plan, speciaal voor die derde groep. Het advies was om de mensen die slecht sliepen omdat zij van nature ‘late slapers’ waren – en dus vooral problemen met de vroege ochtenddienst hadden – melatonine pillen te geven. Zodat ze eerder slaperig konden worden en vroeger op de avond in slaap zouden vallen. Een ander advies was het faciliteren van een ‘powernap’ tijdens nachtdiensten, voor de mensen die juist daar problemen van ondervonden. Een kort slaapje halverwege de nacht zou volgens experts veel van de problemen kunnen verhelpen. Hendrickx: ,,Wetenschappelijk onderzoek heeft het effect hiervan ook bewezen.”
Toch duurde het nog een paar jaar voordat het management van SABIC warm liep voor het plan om in een speciale ruimte van de fabrieken een ‘powernapstoel’ te plaatsen, waarin werknemers bewust even zouden kunnen ‘opladen’ tijdens een lange nachtdienst.
Organisaties die investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers zijn succesvoller en presteren op lange termijn beter. Behoort uw organisatie tot de vijftig vitaalste bedrijven of wint u zelfs de titel ‘Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019’? Schrijf u in voor de zoektocht en ontdek het.
Nationale Complimentendag: een dag die in het teken staat van het zien én erkennen van goede wil, inzet en prestaties van anderen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Veel mensen hebben namelijk moeite met het geven en ontvangen van complimenten, vooral op de werkvloer. Terwijl een compliment grote invloed kan hebben op je collega’s.
Stress heeft een slecht imago. Al jarenlang denken we dat stress ons ziek maakt en het risico verhoogt op bijvoorbeeld verkoudheid en burn-outs. Toch kan stress ook een positieve uitwerking hebben. Coach Petra Schneijdenberg vertelt hoe je als werkgever ervoor zorgt dat spanning meer goed dan slecht doet.
Thuiswerken is voor een groot deel van werkend Nederland het nieuwe normaal. Technologie maakt het gemakkelijk om op afstand samen te werken, maar het sociale contact schiet er bij sommige bedrijven bij in. Hoe kun je als werkgever alsnog een gevoel van verbondenheid creëren in een thuiswerkend team?