Actualiteit
Leestijd
3 min.

4 tips van huisarts Rutger

De coronacrisis vraagt veel van ons. We moeten veel binnen zitten en onze leef- en werkstijl omgooien. Sommigen maken zich misschien zorgen om de eigen gezondheid, of om die van familie en vrienden.

Juist daarom is het nu nog belangrijker dan anders om bewust bezig te zijn met je eigen fysieke en mentale gezondheid, maar ook met de gezondheid van uw medewerkers. Hoe doe je dat? Huisarts Rutger geeft vier tips over voeding, bewegen, mentale gezondheid en het herkennen van klachten.

Tip 1: eet gevarieerd en drink genoeg

“Om gezond te blijven is het belangrijk om gevarieerd te eten, genoeg te drinken en ook fruit niet te vergeten.

Recept voor een gezonde dag
– 250 gram groente
– Twee stuks fruit
– Twee zuivelmomenten op een dag
– Een handjevol ongezouten noten
– Bak in vloeibare en zachte vetten
– Kies voor volkoren producten
– Drink anderhalf tot twee liter op een dag

En varieer met vlees, vis, peulvruchten, eieren en vegetarische producten. Zorg er ook voor dat u en uw medewerkers genoeg vitamine C binnenkrijgen, dat is goed voor de weerstand. Vitamine C zit met name in groente en fruit. Een voorbeeld: met 1 rode paprika en 1 sinaasappel zit je al aan de dagelijkse behoefte aan vitamine C.”

Tip 2: beweeg voldoende

“Beweeg zo’n 2,5 uur per week matig intensief. Bij matig intensief bewegen gaat je hartslag en ademhaling omhoog. De inspanning kost moeite maar je kunt er nog wel bij praten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of tuinieren.

En ga je daarvoor naar buiten, houd dan in ieder geval 1,5 meter afstand van anderen. Heb je luchtwegklachten? Blijf dan binnen. Dat is belangrijk om mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Binnen blijven en toch genoeg beweging krijgen? Bekijk de beweegtips van Jochem Uytdehaage. Ga jij de Uytdhaaging aan?

Tip 3: denk ook aan uw mentale gezondheid

“Blijf niet te lang in bed liggen, slaap niet overdag en zorg voor een dagelijkse routine. Probeer daarnaast in contact te blijven met ue medewerkers, bijvoorbeeld door gebruik te maken van video- en audiocalls. Het is belangrijk om gevoelens te blijven uiten – nu misschien wel meer dan anders.

Zet muziek aan waar je blij van wordt. Maak toekomstplannen, vooral ook leuke. En kies één moment op de dag om nieuws over de corona-epidemie te volgen. Maar doe dit niet langer dan 1 uur per dag, om te voorkomen dat het je dag gaat beheersen.”

Tip 4: herken de klachten van corona

“Weet dat 80% van de mensen die besmet raakt met het coronavirus slechts milde klachten krijgt. Zoals neusverkoudheid, hoesten of spierpijn.

Bel de huisarts als je steeds zieker wordt, in de war raakt, langer dan drie dagen koorts hebt en moeilijker kan ademen – ook tijdens het lopen. Wie zeventig jaar of ouder is, chronisch ziek is of een verminderde weerstand heeft en vervolgens koorts krijgt, adviseer ik om de huisarts te bellen. Dan val je immers in een risicogroep. Alle huisartsen werken samen om corona-patiënten zo goed mogelijk op te vangen.”

“Ik wens iedereen een goede gezondheid toe.”

Huisarts Rutger

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond bedrijf?