Niemand houdt van wachten. En al helemaal niet op een operatie of intake bij een zorgverlener, zoals een ziekenhuis of ggz-instelling. Staat één van uw werknemers op een wachtlijst voor zorg? Bel dan eens met ONVZ ZorgConsulent Ashley Porton, want wie weet is wachtlijstbemiddeling mogelijk.
‘De wachtlijsten zijn door corona nog langer geworden dan ze al waren’, vertelt Ashley. ‘En het eind is nog niet in zicht. Het verschilt natuurlijk per situatie en instelling hoe lang de wachtlijst is. Ik sprak in september een meneer met behoorlijk veel buikklachten. Meneer kon pas eind mei 2022 terecht voor een eerste afspraak in het ziekenhuis. Ik heb voor hem kunnen organiseren dat hij bij een ander ziekenhuis een afspraak kon maken begin november van dit jaar, in een andere regio dat wel. Het scheelt hem 207 dagen wachten. Als je iedere dag buikpijn hebt, dan heb je alles over voor een snellere diagnose.’
Heel schrijnend is bijvoorbeeld ook het verhaal van een mevrouw die op de wachtlijst stond bij een grote GGZ-instelling. ‘Zij wachtte al 6 maanden op de start van haar behandeling, na het intakegesprek. Toen ze na een half jaar belde met de zorgverlener kreeg ze te horen dat ze nog zeker 4 maanden langer moest wachten op hulp. Ik heb haar kunnen bemiddelen naar een andere GGZ-zorgverlener waar ze binnen één maand kon starten met de behandeling. Ze was mij zeer dankbaar dat ze nu eindelijk de hulp kreeg waar ze al zo lang op wachtte. Dit is waar ik het voor doe.
Niet in alle gevallen in het verschil zo groot. En soms lukt het ook niet om het wachten te verkorten. Gelukkig snappen de meeste mensen dat. Nee kan ook een geruststelling zijn, hoe gek dat ook klinkt. Omdat we uitzoeken en uitleggen waarom het niet kan is er duidelijkheid. Als iemand weet waar hij aan toe is, dan is dat ook veel waard.’
‘Corona loopt als een rode draad door mijn werk als ZorgConsulent. Ik startte middenin coronatijd met mijn werk bij ONVZ. Al snel draaide ik vanuit mijn eigen huis mee als luisterend oor op de Coronalijn. Ik heb veel verzekerden gesproken in die tijd die zich zorgen maakten over de pandemie, het uitstellen van zorg en de wachtlijsten. Soms belden mensen ook gewoon voor een praatje. Als mensen aangeven dat ze zich gehoord voelen, dan geeft dat voldoening.
Nu we middenin de nasleep van deze bijzondere tijd zitten, zien we de wachttijden verder oplopen door de uitgestelde zorg. Ik hoop voor iedereen die op zorg wacht, dat de situatie zich snel verbeterd. Moet u ook wachten op zorg? Twijfel niet en bel mij of één van mijn collega’s. Niet geschoten is altijd mis. En wie weet vinden we ook voor u een snellere optie. We denken graag met u mee.’
Vanwege de huidige omstandigheden is er minder personeel beschikbaar in de ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC). Daardoor is wachtlijstbemiddeling momenteel niet altijd mogelijk, zoals u van ons gewend bent. Om alle noodzakelijke zorg door te kunnen laten gaan, moeten zorgverleners soms geplande zorg afzeggen. Zij kijken daarbij zorgvuldig per patiënt wat de beste oplossing is. Wij volgen het beleid van de ziekenhuizen. Zij houden ons op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Lukt een bemiddeling, dan moet u zelf via de (huis)arts een nieuwe verwijzing regelen. En de ‘oude’ afspraak, of uw plek op de wachtlijst, afzeggen.
Liever zelf op zoek naar een andere zorgverlener? Gebruik dan onze zorgzoeker .
Snelzorg is een initiatief waarbij we met zorgaanbieders in Nederland afspraken maken, zodat uw werknemers daar sneller terechtkunnen. Ook als uw medewerker niet op een wachtlijst staat. Vanaf het moment dat uw medewerker een beroep doet op Snelzorg via onze ZorgConsulenten, regelen wij alles. Wij leggen het contact met de medisch specialist en wij vergoeden de kosten direct aan de zorgverlener. Zo kan uw medewerker zich volledig concentreren op zijn of haar herstel. Neem contact op met onze ZorgConsulenten voor meer informatie over de mogelijkheden.
Hoe zorg je ervoor dat werknemers met plezier naar hun werk gaan, met liefde een stapje extra zetten voor hun werkgever en lange tijd inzetbaar blijven? ‘Ga samen aan de slag met jobcrafting’, luidt het antwoordt van professor Successful aging at work Annet de Lange. Zij onderzoekt de invloed van jobcrafting en traint werknemers en -gevers hierin.
Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar wist u ook dat de slappe lach meer voordelen heeft die ook nog eens heel goed van pas komen op de werkvloer? Van deze zes voordelen krijgt u gegarandeerd een lach op uw gezicht.
Diversiteit in het personeelsbestand zorgt onder meer voor betere (financiële) prestaties, meer werkgeluk en minder ziekteverzuim. Sociaal psycholoog en generatie-expert Aart Bontekoning onderzoekt al twintig jaar de positieve kracht van generatiediversiteit.